Trädgård à la Rosenholm

Trädgårdens sittplatser

Om du har aldrig så lite tid över för trädgårdsanläggning och skötsel är det den plats där du sitter mest som du ska lägga ansträngningen på. Ett rufsigt bortre hörn av trädgården, som ingen ser stör inte så mycket. Det gör däremot en misskött och otrivsam uteplats som garanterat får dig att känna olust och dåligt samvete varje gång du slår dig ner för att koppla av. Om din mest använda sittplats i trädgården är väldesignad, funktionell och välskött har du vunnit mycket när det gäller att kunna njuta av trädgården.

Här är det rogivande att slå sig ner och betrakta färgsamspelet mellan vattenfat, stenytan och växterna i milda färger. Det flätade staketet med en alkov för bänken ger avskildhet. Närmast sittplatsen växer jättedaggkåpa, Alchemilla mollis, tillsammans med blomsterfunkia, Hosta fortunei ’Aureo-marginata’, daggfunkia, Hosta sieboldiana ’Elegans’, gulstrimmigt hakonegräs, Hakonechloa macra ’Aureola’, och brokig kryddsalvia, Salvia officinalis ’Aurea’ är andra effektfulla perenner som återfinns i den här planteringen. Timjanmattan i förgrunden ramas in av grön- respektive rödbladig alunrot. Klematis på det flätade staketet och bambu ger höjd åt kompositionen. Bilden från visningsträdgården ”As time slips by” designad av Jo Montague-Fuller på Chelsea Flower Show år 2003.

Här är det rogivande att betrakta samspelet mellan vattenfat, stenyta och växter i milda färger. Det flätade staketet med en alkov för bänken ger avskildhet. Närmast sittplatsen växer jättedaggkåpa tillsammans med blomsterfunkia, Hosta fortunei ’Aureo-marginata’, daggfunkia och gulstrimmigt hakonegräs. Hakonechloa macra ’Aureola’, och brokig kryddsalvia, Salvia officinalis ’Aurea’ är andra effektfulla perenner. Timjanmattan i förgrunden ramas in av grön- respektive rödbladig alunrot. Bilden från visningsträdgården ”As time slips by” designad av Jo Montague-Fuller på Chelsea Flower Show år 2003.

Många sittplatser

Helst ska en trädgård ha många sittplatser. Att slå sig ner för en stunds avkoppling är ett oslagbart sätt att komma den nära, att se och uppfatta alla ljuvliga detaljer. En sittplats, om än aldrig så liten och enkel, ger dig möjlighet att avnjuta grönskan på ett helt annat sätt än du annars skulle kunna. Inte kan du bara hasta förbi en inbjudande stol där mitt i grönskan. Ge dig själv den lustfyllda möjligheten att sitta ner och njuta i flera olika delar av din trädgård. Du kan även några lätta möbler som du låter skifta plats alltefter som behoven ändras med säsong och väder.

Via en smal stenlagd gång genom den stora rabatten når man den enkla träbänken placerad mot en låg vägg av silverbuskar och med skyddande träd på ömse sidor. Här är det lockande att slå sig ner för att njuta av den prunkande växtligheten i Sörviksvillans trädgård utanför Sundsvall. Med skydd i ryggen, om än lågt som här, känns sittplatsen tryggare och mer inbjudande. De gula flata blommorna till vänster är ettåriga ringblommor, Calendula officinalis, som villigt självsår sig och kommer igen år för år.

Via en smal stenlagd gång genom den stora rabatten når man den enkla träbänken placerad mot en låg vägg av silverbuskar och med skyddande träd på ömse sidor. Här i Sörviksvillans trädgård i Medelpad är det lockande att slå sig ner för att njuta av den prunkande växtligheten i Sörviksvillan. Med skydd i ryggen, om än lågt som här, känns sittplatsen tryggare och mer inbjudande. De gula, flata blommorna till vänster är ettåriga ringblommor, Calendula officinalis, som villigt självsår sig och kommer igen år för år.

En sittplats drar blickarna till sig och är ett effektivt sätt att snabbt skapa ett blickfång. Har du något extra vacker del i din trädgård du vill ska uppmärksammas, ställ en passande stol intill och alla kommer garanterat att lägga märke till just det området. I dubbel bemärkelse hjälper sittplatsen till att synliggöra ett trädgårdsparti. Den drar blicken till sig och den inbjuder till att slå sig ner för att i lugn och ro betrakta omgivningen från nya vinklar. En trädgårdsmöbel synliggör inte bara, den kan även förstärka en plats skönhetsvärde och stämning. Finns det något charmigare än en vackert nött träbänk omgiven av högsommargrönska eller något mer vederkvickande än en fantasifull udda stol invid den formella rabatten?

Som i en glänta i djungeln gömd för omvärlden känns den av frodig växtlighet inramade sittplatsen hemma hos Gunnar Martinsson på Ven. Det här är en av flera skyddade sittplatser i den sluttande trädgården som utan rumsbildande planteringarna blivit kraftigt utsatt för väder och vind. Runt sittplatsen växer bland annat bambu och buxbom tillsammans med ljuvliga höstanemoner som syns blomma i förgrunden.

Som i en glänta i djungeln gömd undan omvärlden känns den av frodig växtlighet inramade sittplatsen hos Gunnar Martinsson på Ven. Det här är en av flera skyddade sittplatser som utan rumsbildande planteringar skulle kraftigt utsatts för väder och vind. Runt sittplatsen växer bland annat bambu och buxbom tillsammans med ljuvliga höstanemoner.

Placering av uteplatser

Placeringen va fasta och mer formella uteplatser har stor betydelse för hur du kommer att använda trädgården och hur du kommer att trivas. Det kan därför vara värt extra möda att tänka igenom bästa placeringarna. En uteplats i nära anslutning till någon av husets dörrar brukar vara självskriven, eftersom det är en praktisk lösning som också skapar god förbindelse mellan inne och ute. Närhet mellan husets kök och uteplats är ett extra plus eftersom servering av måltider utomhus blir så mycket lättare.

Dubbla sittplatser omslutna av breda bågformade ligusterhäckar skapar en spännande och annorlunda miljö i Sven-Ingvar Anderssons trädgård i Södra Sandby utanför Lund. Notera hur den bortre häckens överdel lutar in mot sittplatsen och därmed ytterligare markerar den. Knotiga gamla fruktträd bidrar med tak och förstärker ytterligare den ombonade och charmiga atmosfären.

Dubbla sittplatser omslutna av breda bågformade ligusterhäckar skapar en spännande och annorlunda miljö i Sven-Ingvar Anderssons trädgård i Södra Sandby utanför Lund. Genom att den bortre häckens överdel lutar in mot sittplatsen så markeras den ytterligare. Knotiga gamla fruktträd bidrar med tak och förstärker den ombonade och charmiga atmosfären.

Oftast vill man ha ett par, tre uteplatser, varav den ena kanske något mindre, på olika sidor om huset för att få både morgon- och kvällssol. Studera var solen faller under olika tider på dagen och planera lämpliga lägen med hjälp av den kunskapen. En frukostplats bör helst ha morgonsol och ska därför placeras på östra eller södra sidan om huset. Platsen för middagen placeras bäst på västra eller södra sidan dit kvällssolen når. Också en bit ut i trädgården kan uteplatser naturligtvis placeras, ett vackrare läge med mer kvällssol kan uppväga att det blir längre att gå när måltider dukas upp.

En sittplats under tak är en tillgång regniga sommardagar. Antingen görs den som en tillbyggnad till huset eller bygger ute i trädgården som Lisa och Walter Bauer gjorde. Just denna sittplats bara någon halvmeter från tomtgränsen i trädgårdens bortre hörn. Placeringen hörnet ger ett effektivt markutnyttjande samtidigt som det ger både vind- och insynsskydd. Till höger i förgrunden syns en bok som klipps i cylinderform och fungerar som avställningsplats för matbrickan.

En sittplats under tak är en tillgång regniga sommardagar. Antingen görs den som en tillbyggnad till huset eller fristående som Lisa och Walter Bauer på Lidingö gjorde. Just denna sittplats ligger bara någon halvmeter från gränsen i tomtens bortre hörn. Placeringen ger både ett effektivt markutnyttjande och vind- och insynsskydd. I förgrunden syns en bok som klippts i cylinderform och fungerar som avställningsplats för matbrickan.

Att bara ha full sol på sina uteplatser blir jobbigt heta sommardagar. En sittplats i skugga under dagtid är en tillgång som inte ska underskattas, särskilt inte om man vill avnjuta lunchen utomhus. Försök planera in en uteplats med lagom skugga eller öka skuggan på befintliga uteplatser Det är visserligen enkelt att skapa skugga med hjälp av parasoll och markiser, men den som växtlighet ger skänker mer stämning. I ett söderläge är ett välplacerat mindre träd utmärkt som vandrande, svalkande skugga. Andra gröna solskydd kan vara en pergola eller spaljé inklädd av växtlighet.

På Anna-Lena Wiboms uteplats på Lidingö känns rummet intimt tack vare skyddande väggarna av friskt, gröna, pelarformade tujor, Thuja occidentalis ’Smaragd’ och idegran, Taxus x media ’Hillii’. Det är nära in till köket, en stor fördel när man vill avnjuta måltiderna utomhus. Den stolta ekens lövverk ger ett skyddande tak med ett livgivande spel mellan ljus och skugga. Till vänster om eken syns röd perukbuske, Cotinus coggygria ’Royal Purple’.

På Anna-Lena Wiboms uteplats på Lidingö känns rummet intimt tack vare skyddande väggarna av friskt, gröna tujor, Thuja occidentalis ’Smaragd’ och idegran, Taxus x media ’Hillii’. Det är nära in till köket, en stor fördel när man vill avnjuta måltiderna utomhus. Den stolta ekens lövverk ger ett skyddande tak med ett livgivande spel mellan ljus och skugga. Till vänster om eken syns röd perukbuske, Cotinus coggygria ’Royal Purple’.

Uteplatsens storlek

För att helhetsintrycket ska bli bra behöver djupet på en uteplats invid ett hus anpassas efter hushöjden. Invid ett tvåvåningshus behövs ett djup på ungefär två tredjedelar av höjden till takfoten medan vid ett enplanshus det bör motsvara hela den höjden.

För att kännas bekväma behöver sittplatser ute mer utrymme än motsvarande inomhus. Inomhus är vi mer beredda att anpassa oss till det utrymme som finns, till exempel runt middagsbordet. Utomhus känner vi oss lättare sammanträngda med för många personer på liten yta. Om det finns plats är det inte alls fel att dubbla ytan för umgänge och middagar jämfört med motsvarande yta inne. Som minimimått kan nämnas att en sittplats för sex personer inte gärna bör understiga 3 x 5 meter.

Den lilla cafégruppen i gruset invid berghällen hemma hos makarna Wåhlin i Skokloster, känns inbjudande även när hösten börjat färga trädgårdens blad och regnmolnen hänger tunga. Här avnjuts kaffet omgiven av naturens vackra former och ytor. Smala grässtrån mot stickiga barr och skrovligt, räfflat berg mot finkornigt grus är kompositioner uppfattas när man sitter helt nära och ger sig tid att se.

Den lilla cafégruppen i gruset invid berghällen hemma hos makarna Wåhlin i Skokloster, känns inbjudande även när hösten börjat färga trädgårdens blad och regnmolnen hänger tunga. Här avnjuts kaffet omgiven av naturens former och ytor. Smala grässtrån mot stickiga barr och skrovligt, räfflat berg mot finkornigt grus är kompositioner vilka uppfattas när man sitter helt nära och ger sig tid.

Utformning av uteplatsen

För att bli trivsamma bör trädgårdens uteplatser vara skyddade för vind och inte ligga helt öppna. Vi vill gärna känna oss lite privata när vi avnjuter vårt kaffe utomhus och en känsla av väggar på åtminstone två sidor ger en mer ombonad känsla. I den här bemärkelsen behöver väggar inte vara plank eller hus, även om de givetvis kan vara det. En känsla av vägg kan skapas på många sätt. till och med en höjd av några få decimeter kan räcka för att skapa rumskänsla.

Beroende på om man behöver skydda mot insyn eller inte kan trädgårdens väggar utformas helt olika. Är uteplatsen belägen på en radhustomt med insyn från alla håll vill de flesta ha ganska täckande väggar på alla sidor, medan vid en uteplats med strålande sjöutsikt vill man undvika att skymma för mycket av den fria sikten. Som alltid med trädgård gäller den gyllene regeln att man ska anpassa utformningen efter platsens förutsättningar. Det gör det lättare att lyckas.

En bänk in mot husväggen tar minimalt med plats och blir tidigt varm om våren. Med omgivande tegelmurar, som här i Emma Lundbergs (1869–1953) trädgård på Lidingö, får man fina avställningsytor för kaffekoppen och frukostsmörgåsen.

En bänk in mot husväggen tar minimalt med plats och blir tidigt varm om våren. Med omgivande tegelmurar, som här i Emma Lundbergs (1869–1953) trädgård på Lidingö, får man fina avställningsytor för kaffekoppen och frukostsmörgåsen.

En uteplats behöver inte vara rektangulär. Om det passar platsen kan man mycket väl göra den rund, oval eller oregelbunden. En oregelbunden form ger goda möjligheter för planteringsytor att vävas samman med uteplatsen.

På åtminstone någon sida om uteplatsen är det trevligt med växter som inte blir alltför höga, lägre än 70 centimeter på ett ungefär. Sittande får man en bra vinkel att betrakta lägre växter från, och man kan också se längre bort i rabatten. Om du vill ha skyddande höga väggar på alla sidor kan en bra idé vara att placera minst en vägg en bit längre ut för att skapa utrymme för en rabatt mellan vägg och uteplats. Förutom att det ger intressanta blickfång skapas en känsla av mer rymd och ljus.

En enkel träbänk med eget tak har monterats direkt på betongmuren i Hviids japanska trädgård på Fyn i Danmark. De rödmålade träbjälkarna, som bär upp bänkens tak, kontrasterar fint mot betongens blekgrå färg. När man slår sig ner ser man ut över en stor japaninspirerad damm med vackra broar, öar och paviljonger. Tack vare den skyddande muren i ryggen är man innesluten i trädgårdens egna magiska värld och helt avskärmad från jordbrukslandskapet som ligger på andra sidan

En enkel träbänk med eget tak har monterats direkt på betongmuren i Hviids japanska trädgård på Fyn i Danmark. De rödmålade träbjälkarna, som bär upp bänkens tak, kontrasterar fint mot betongens blekgrå färg. När man slår sig ner ser man ut över en stor japaninspirerad damm med vackra broar, öar och paviljonger. Tack vare den skyddande muren i ryggen är man innesluten i trädgårdens egna magiska värld och helt avskärmad från jordbrukslandskapet som ligger på andra sidan

När man sitter ner hinner man verkligen se och njuta av växterna runtomkring. Därför är det mödan väl värt att lägga ner extra omtanke på växtval runt uteplatsen. Här ska man plantera sina favoritväxter för att kunna njuta av dem i lugn och ro på nära håll. Om de sedan också doftar gott blir njutningen ännu större. Tänk också på att planera rabatten så att den är fin hela utomhussäsongen. Växter med lång blomningstid och vackra blad som inte blir fula efter blomning är extra värdefulla. Glöm heller inte bort att vackra kompositioner kan skapas helt utan blommor med till exempel formklippta figurer, marktäckare och prydnadsgräs.

Uteplatsens golv och möbler

För uteplatsens golv finns många olika sten- och träbeläggningar att välja på. Betongplattor, marktegel, ölandssten, skiffer, furu, lärkträ och så vidare. Vad man väljer är en fråga om smak, ekonomi och inte minst vad som passar i den egna trädgårdsmiljön. Sten, betong och tegel är förträffliga för att framhäva växters skönhet och brukar göra sig bra på de flesta ställen. Trä är ett bra alternativ om det passar ihop med huset och utformas på ett tilltalande sätt. Fördelen med trä är att det under kyliga dagar känns varmare och skönare att gå på än sten. Det är också möjligt att blanda sten och trä i uteplatsens golv. Att låta den ena delen av uteplatsen ha trägolv medan den andra har ett golv av sten, kan också vara ett sätt att dela av mellan olika funktioner. Till exempel en egen avdelning för matbord och en annan för solbad.

En pittoreskt nött liten sittplats i hörnan invid uthuset, i Maria Björklunds trädgård norr om Ystad, är populär både hos människor och djur. Familjens hund passar på att ta sig en tupplur på de solvarma stenplattorna. Underbart blommande gammaldags rosor skänker väldoft och romantisk stämning.

En pittoreskt nött liten sittplats i hörnan invid uthuset, i Maria Björklunds trädgård norr om Ystad, är populär både hos människor och djur. Familjens hund passar på att ta sig en tupplur på de solvarma stenplattorna. Underbart blommande gammaldags rosor skänker väldoft och romantisk stämning.

Trädgårdsmöbler finns i dag i många modeller och stilar. Försök välja möbler som passar ihop med uteplatsen, trädgården och huset. Trämöbler finns i olika utföranden och det brukar alltid gå att hitta något som passar. Möbler av trä är utmärkta för att skänka trädgården atmosfär. En nött gammal trämöbel ger charm och förtätad stämning i den romantiska täppan medan en grånad teakmöbel förstärker den sparsmakade elegansen i funkisträdgården.

Metall är också bra material för trädgårdsmöbler. Kombinationen med trä i sittdelen och metall i stativet är vanlig, praktisk och omtyckt. Sten och betong är utmärkta, vanligtvis används de för trädgårdsbänkar utan tillhörande bord. De blir tunga, men i gengäld klarar de att stå ute året runt.

Finns det något mer genuint charmigt än en gammaldags sittgrupp i trä på gräsmattan under ett knotigt gammalt fruktträd? Det är som en bild hämtad ur en bok av Astrid Lindgren och får åtminstone oss att tänka på nybakta kanelbullar och hemgjord hallonsaft. Fotografiet är taget i Änglandsgården på Bjärehalvön.

Finns det något mer genuint charmigt än en gammaldags sittgrupp i trä på gräsmattan under ett knotigt gammalt fruktträd? Det är som en bild hämtad ur en bok av Astrid Lindgren och får åtminstone oss att tänka på nybakta kanelbullar och hemgjord hallonsaft. Fotografiet är taget i Änglandsgården på Bjärehalvön.

Plast har varit ett vanligt material i trädgårdsmöbler. Det är inte det mest stämningsskapade, men kan gå an om det används i diskreta färger och modeller som inte framhäver plastmaterialet. Vissa modernt formgivna och designade möbler som framhäver just plasten, kan å den andra sidan vara riktigt läckra och passa fint in i en del trädgårdssammanhang.

I Cathrine Öhlunds trädgård utanför Piteå ramas utsikten ut mot rabatterna in av parasollet. Uteplatsen, ett mjukt, rundat trädäck lagt i marknivån, kantas av en vindlande kullerstenskant. Ett förskönande inslag som dessutom inte är bredare än att man kan kliva över det om man tycker att det är knepigt att gå över de kullriga stenarna.

I Cathrine Öhlunds trädgård utanför Piteå ramas utsikten mot rabatterna in av parasollet. Uteplatsen, ett mjukt, rundat trädäck i marknivå, kantas av en vindlande kullerstenskant. Ett förskönande inslag som dessutom inte är bredare än att man kan kliva över det om man tycker att det är knepigt att gå på de kullriga stenarna.

Varning för uppbyggda trädäck!

Det populära bruket av uppbyggda trädäck med omgivande räcke främjar inte samhörighet och god kontakt mellan hus och trädgård. Visserligen är det lätt att komma ut till ett trädäck i samma nivå som dörren, men sedan blir det stopp. Enda förbindelsen mellan däcket och den omgivande trädgården är kanske en trappa, ofta för smal eller brant. Ibland saknas till och med direktförbindelse och trädäcket blir som en jättelik, isolerad balkong. Möjligen trevligt i något avseende, men med en trädgård runt sitt hus är det synd att inte kunna utnyttja dess fulla potential. För vad är väl underbarare än att en solig morgon ta några steg ut från dörren, finna sig omsluten av ett doftande, av insekter surrande, trädgårdsrum och lockas vidare ut på upptäcktsfärd för att se vad som döljer sig bakom nästa hörn just den här dagen.

Hur ska man då göra för att få en från huset lättillgänglig uteplats som är förbunden med den övriga trädgården undrar säkert många? Ja, ett sätt är onekligen att man frångår kravet att uteplatsen måste ligga i nivå med huset och står ut med att kliva ner några steg. Genom att lägga ut trädäck eller annan markbeläggning nära marknivån känner man sig på ett helt annat sätt omsluten av sin trädgård när man går ut.

Ett trädäck lagt strax ovan markytan ansluter elegant till omgivningen utan att skapa den avskärmning mellan uteplats och trädgård som kännetecknar uppbyggda trädäck. Det här däcket av lärkträ, hos Ingrid Björkman i Båstad, får en vacker gråaktig lyster redan efter någon säsong i utomhusklimat, gör sig mycket bra mot grönskan och är hållbart trots att det inte är impregnerat.

Ett trädäck strax ovan markytan ansluter elegant till omgivningen utan att skapa den avskärmning mellan uteplats och trädgård som kännetecknar uppbyggda trädäck. Det här däcket av lärkträ, hos Ingrid Björkman i Båstad, får en vacker gråaktig lyster redan efter någon säsong, gör sig bra mot grönska och är hållbart trots att det inte är impregnerat.

Men en höjdskillnad mellan hus och uteplats skapar det inte avskildhet mellan ute och inne? Visst kan det vara så ibland, beroende på utformning, men för moderna hus med låg sockel är det oftast en mindre nackdel än att vara avskärmad från trädgården. Med en gångvänlig trappa, som är åtminstone ett par decimeter bredare än dörröppningen och inte görs för brant, kan du underlätta förbindelsen mellan hus och uteplats. Om du ändå föredrar en uteplats i samma nivå som golvet inomhus, kan du förbättra känslan av närhet till trädgården genom att plantera växter i anslutning till trädäcket, låta bli att inhägna däcket med räcken och ha en bred och lättgången trappa direkt ut i det gröna.

Ett skäl att inte anlägga en uteplats i marknivå kan vara att huset, på grund av källare eller annat, har en väldigt hög sockel som gör att trappstegen blir alltför många. En lösning kan då vara att låta huset och trädgården mötas på halva vägen genom att man höjer upp uteplatsens golv något, men inte ända upp till husets nivå.

Vatten i trädgården