Rabatter utan att gräva och utan ogräsproblem, går det? Ja, nästan i alla fall. Följ vårt tolvstegsprogram för den kroniskt trädgårdslate så löser sig allt på bästa sätt.
Text och bild: Dan Rosenholm
Känner du dig besatt av trädgårdslathet? Får du som allergiska utslag över hela kroppen bara du tänker på att krypa omkring på knäna i rabatten och rensa små pyttiga ogräs som ändå kommer tillbaka inom ett par veckor. Drabbas du av akut uttråkning inför bara tanken på att spadvända och rensa jordkockor i timmar? Till alla er systrar och bröder i samma situation vill vi servera räddningen på ett fat. Med vårt tolvstegsprogram kan du skapa de skönaste rabatter utan onödigt betungande arbete. Anlägg rabatten direkt på gräsmattan utan att gräva.
Steg 1 – Samla dagstidningar
Samla på dig en rejäl hög med helt vanliga dagstidningar.
Steg 2 – Platsen
Bestäm var rabatten ska placeras, gräsmatta är det idealiska underlaget. Vill du ha växter som gillar sol ska den ligga öppet, har du en placering dit solen sällan når är det skuggväxter som gäller. Undvik sumpiga ställen. Tänk på att du kommer att höja marknivån flera decimeter.
Steg 3 – Tiden
Det är sannolikt hyggligt tidigt på våren du planterar, det är då inspirationen flödar. Det är en bra tidpunkt. Framåt försommaren blir det för torrt och soligt, högsommaren är direkt olämplig. Speciellt i norra delen av landet medför höstplantering risker för dålig övervintring.
Steg 4 – Jorden
Beställ jord, den ska vara genomsläpplig och ogräsfri. Lättast är att köpa ogräsfri jord på lastbilslass. Så kallad Trädgårdsjord-E (E:et härstammar från staden Enköping) innehåller minimalt med ogräsrötter och frön. Använd inte påsjord med liknande namn, det är något helt annat.
En alternativ metod är att använda rent grus, 0–8 mm, istället för jord. Metoden passar speciellt bra i Norrland eftersom god dränering ökar härdigheten.
Steg 5 – Lägg ut tidningar
Täck gräsmattan som ska bli rabatt med tidningar. Det ska vara ganska tunna lager, ett par, tre tidningsblad åt gången lagda huller om buller. Lägg så tjockt att rötter inte orkar växa igenom, men tunt nog för att man ändå ska kunna ta sig igenom med en vass spade efter att de täckts, legat ett tag och blivit uppblötta.
Steg 6 – Lägg på jord
Lägg ett 2–4 dm tjockt lager (ogräsfri) jord ovanpå tidningarna. Kratta så att ytan blir plan.
Steg 7 – Vattna
Om du inte planterar i samband med en längre period av regn behöver ytan genomvattnas så att både jord och tidningar blir dyngsura. Använd om möjligt någon nätt vattenspridare som får stå och spruta ostörd en timme eller så. Kontrollera att jorden inte börjar rinna bort.
Steg 8 – Buskar och stora perenner
När jorden legat till sig efter rotblötan ska eventuella buskar ner. Gräv ett hål rakt igenom jord, tidningar och gräsmatta som är precis så brett att rotknölen får plats utan att tryckas ihop, men inte bredare. Plantera på rätt djup och täck. Gör likadant med storvuxna perenner som har kraftiga och djupa rotsystem, minst två av varje, helst tre.
Steg 9 – Små perenner och marktäckare
Plantera mindre perenner i grupper om tre till fem utan att skära hål i tidningslagret. Avsluta med att placera ut utvalda marktäckare i mellanrummen. Följ de planteringsavstånd som rekommenderas i artiklar, böcker och på plantskolor.
Steg 10 – Täckgödsla med gräsklipp
Lägg gräsklipp ovanpå jorden/gruset lite då och då under första säsongen. Det fyller tre funktioner, det skyddar mot avdunstning, hindrar fröogräs och ger den näring som behövs. Speciellt i början kan lagret vara decimetertjockt, men det får inte täcka växterna. Fortsätt följande säsonger så länge det finns öppen jord att lägga på.
Steg 11 – Vårlökar
När hösten närmar sig den första säsongen passa då på att plantera ut massor med vårblommande lök. Gör det i mellanrummen mellan växterna.
Steg 12 – Vårvinterklippning
Klipp ner höga perenner under vårvintern. Börja uppifrån, klipp i decimeterstora bitar till strax ovan marknivån. Låt alltihop ligga där det fallit, det blir gödsel och försvinner snabbt på våren.
Avslutningsvis – ett försynt tips
Vill du slippa anläggningsjobbet helt? Se till att den du bor tillsammans med gör knoget. Säg att du i utbyte sköter den tråkiga ogräsrensningen efteråt. Berätta inte att om han eller hon gör rätt blir rensningsarbetet minimalt. Därför är det extra viktigt med god arbetsledning så att allt blir rätt. Stöd arbetet med uppmuntrande tillrop.