Trädgård à la Rosenholm

Sju råd när du köper fruktträd

  1. Välj sort noga, speciellt om du har ont om plats i trädgården. Läs mycket, men tro inte på allt som står utan smaka helst hos vänner, bekanta eller på någon äppelprovningsdag.
  2. Försök ha lite marginal på härdigheten så att trädet trivs och ger mycket frukt. Lita inte på härdighetsangivelser på etiketter – böcker och trädgårdstidningar är mer tillförlitliga.
  3. Har du bestämt dig för en sort, slå dövörat till i butiken om de föreslår att du ska köpa någon annan istället. Stå på dig, du vet vad du vill ha.
  4. Köp bara fruktträd hos de mest kunniga handlarna annars är risken stor att få en annan sort än den på etiketten. Har du ändå fått fel säg till där du köpt den även om det gått många år. Bra butiker förstår problemet och försöker hjälpa till.
  5. Köp fruktträd med hög stam, den lägsta grenen kan gott ligga på minst 1,5 meters höjd, så bildas med tiden ett mysigt tak. Träd med låga stammar är till för yrkesodling.
  6. Har du liten plats och vill ha fler sorter av äpplen, päron eller plommon, överväg familjeträd. Kan tillfredsställa inte bara olika smaker utan förlänger fruktsäsongen. Barn tycker det är kul. Nackdelen är att träden växer ojämnt och inte alltid blir snygga.
  7. Låt det ta tid att välja och låt trädet kosta om så behövs. Det ska stå länge och man får mycket frukt tillbaka om man köpt rätt.

Tillbaka