Trädgård à la Rosenholm

Laila Lindström – höstfint i trädgården

Krukodlade japanska lönnar och daggfunkior.

Krukodlade japanska lönnar och daggfunkior.

På Lidingö utanför Stockholm bor Laila Lindström. På sin lilla radhustomt, på mindre än 250 kvadratmeter, har hon skickligt skapat en rumslig trädgård som är vacker i stort sett hela året. Hur har hon burit sig åt? Kunnandet är viktigt, att veta vilka växter som trivs i olika miljöer och passar tillsammans, men också förstå hur man ska bygga upp strukturen i en trevlig trädgård. När allt det är gjort kan man komplettera med vackra föremål och detaljer.

Stol i engelskt rött under uppstammad paradisbuske.

Stol i engelskt rött under uppstammad paradisbuske.

De flesta japanska lönnar, Acer palmatum, zon 2–3, får färgutbrott på höstarna som kan vara nästan explosiva. Hemma hos Laila växer de i planteringskärl av trä. De står öppet under altanens tak och är inte isolerade invändigt, vill man det kan man använda frigolitskivor. Ändå blir de större och tjusigare för varje år. Nedanför har krukodlade daggfunkior intagit sin traditionsenliga gula höstfärg.

Venus-statyett invid flikbladig japansk lönn.

Venus-statyett invid flikbladig japansk lönn.

Blir det inklämt med en bergvägg på den lilla tomten? Inte alls. Den har utnyttjats för att skapa rum och berget fungerar inte bara som vägg utan förbättrar också klimatet avsevärt för växterna. Ovanför stolen i engelskt rött en uppstammad paradisbuske. Marktäckare är sockblomma och hasselört.

Vipphortensia, Hydrangea paniculata 'Pink Diamond'

Vipphortensia, Hydrangea paniculata ‘Pink Diamond’

Bland hasselörtens rundade blad under den flikbladiga japanska lönnen, Acer palmatum ‘Garnet’, zon 3, har Laila placerat ut en Venus-statuett av järn. Den vackert bruna rosten matchar lönnens höstfärg perfekt. Tips, de fluffiga bladen torkar snabbt när de fallit, spara dem i en säck och använd för vintertäckning.

Alla hortensior blir stiliga på hösten, till de allra fagraste hör vipphortensia, Hydrangea paniculata ‘Pink Diamond’, zon 4. När dess blommor slagit ut är de ljust gulgröna ett kort tag för att sedan gå över i vitt och avsluta hösten i ljust rosa. Man undrar om den har svårt att bestämma sig eller bara behov av att variera sig i sin skönhet.

Tillbaka