Trädgård à la Rosenholm

Väldoftande blommor

Syren, Syringa vulgaris ’Sensation’

Syren, Syringa vulgaris ’Sensation’

Syren
Syringa vulgaris ’Sensation’
Syren är en traditionell trädgårdsväxt med ljuvlig doft under blomningen i maj–juni. Kan med fördel användas för friväxande häck, buskage, bersåer, avskärmning och vindskydd. Förekommer ibland som litet stamträd. Sorten ’Sensation’ har uppseendeväckande purpurvioletta blommor med vit kant och går till zon 4. Det finns en mängd olika namnsorter med olika blomfärg och varierande härdighet. Den ljuvliga ’Krasnavitza Moskvy’ (’Beauty of Moscow’) har vita, fyllda blommor med ljusrosa anstrykning och är härdig till zon 5 medan den svenska sorten ’Norrfjärden’ blommar i blått och går att odla ända upp i zon 6. Höjd 3–5 meter. Trivs i sol–halvskugga.

Guldazalea, Rhododendron luteum

Guldazalea, Rhododendron luteum

Doftschersmin, Philadelphus coronarius ’Finn’

Doftschersmin, Philadelphus coronarius ’Finn’

Guldazalea
Rhododendron luteum
Vacker azaleabuske som bär guldgula och underbart doftande blommor i maj. Flera buskar tillsammans förstärker doften ytterligare. Det gröna bladverket får fin höstfärg. Blir 2–3 meter hög efter lång tid. Zon 4. Ska växa i kemiskt sur jord i sol–halvskugga.’

Doftschersmin
Philadelphus coronarius ’Finn’
Starkdoftande sort av denna vanliga trädgårdsbuske med gammaldags charm. Har ett något överhängande växtsätt och kan bli 2–3 meter hög. Får rikligt med ljuvligt doftande, vackra, vita blommor i juni–juli. Zon 5. Sol–halvskugga.

Fylld honungsros, Rosa ’Hybrida’

Fylld honungsros, Rosa ’Hybrida’

Höstsilverax, Actaea simplex ’Brunette’

Höstsilverax, Actaea simplex ’Brunette’

Fylld honungsros
Rosa ’Hybrida’
Kraftigväxande klätterros som passar utmärkt att låta växa upp i träd, på pergolor, spaljéer, portaler och väggar. Kan ge upp emot 7 meter långa rankor. Ger i juli rikligt med ljuvligt doftande ljusgula blommor som ofta bleknar till vitt. Zon 5. Sol–halvskugga.

Höstsilverax
Actaea simplex ’Brunette’
Vackra flikiga rödsvarta blad och väldoftande höga vita blomspiror i september–oktober. Utsökt perenn som trivs i sol–halvskugga. Höjd 200 cm. Halvhärdig. Tål ej torka.

Bredbladig skvattram, Ledum groenlandicum

Bredbladig skvattram, Ledum groenlandicum

Bredbladig skvattram
Ledum groenlandicum
Städsegrön buske som blir ungefär en meter hög och ser ut som en rododendron i miniatyr. Får vackra vita blommor i juni. Hela växten doftar. Surjordsväxt som trivs i lund- och skogsmiljöer. Zon 7. Halvskugga–skugga.

Höstdamascenerros, Rosa ’Rose de Rescht’

Höstdamascenerros, Rosa ’Rose de Rescht’

Orientlilja, Lilium ’Casa Blanca’

Orientlilja, Lilium ’Casa Blanca’

Höstdamascenerros
Rosa ’Rose de Rescht’
Buskros som blir cirka 1,5 meter hög och drygt metern bred. Blommar rikligast i juli, men ger därefter med korta uppehåll blommor till långt in på hösten. De intensivt rödrosa fyllda blommorna har en stark och underbar doft. De är utmärkta att använda för att göra marmelad och gelé då de ger mycket smak och färg. Zon 5. Sol–halvskugga.

Orientlilja
Lilium ’Casa Blanca’
Väldoftande liljehybrid med dramatiskt vita blomklockor i augusti–september. Lättodlad och pålitlig. Höjd 150 cm. Härdig. Sol–halvskugga.

Kaprifol, Lonicera caprifolium

Kaprifol, Lonicera caprifolium

Kaprifol
Lonicera caprifolium
Kraftigväxande och lättodlad slingerväxt som bär ett överflöd av starkt doftande krämgula blommor i början av juni. Passar bra tillsammans med perenner och lägre buskar eftersom den lätt blir kal nedtill. Klarar av att växa nästan var som helst där det inte är för torrt. Zon 5. Blomningen blir dock bäst i full sol.

Aromatiska växter