Trädgård à la Rosenholm

Växter som klarar vintern i kruka

Text: Ann-Christin Rosenholm
Bild: Dan Rosenholm

Även om man gillar att odla i krukor kan man slippa plantera nytt varje år. Många fleråriga växter klarar vintern i kruka utomhus alldeles utmärkt, även utan isolering eller skydd. Med krukade perenner, buskar kan man förnya sig flera gånger under säsongen och välja den krukodlade växt som för tillfället är vackrast. Inte minst på hårdgjorda ytor är växter i krukor och odlingskärl en stor tillgång som uppmjukare och miljöskapare. Och inte behöver man vara utan trädgård för att man bor i lägenhet. En balkong kan göras till en trädgård, en trädgård i krukor.

Ulriksdal Flower Show 2004

Ulriksdal Flower Show 2004

Visst finns det risk att en eller annan växt stryker med någon vinter då klimatet visar sig särskilt ogynnsamt, men hela världen är det inte om man tvingas köpa något nytt ibland. Det blir ju ändå billigare än om man köper utplanteringsväxter år. Och det är inte helt fel om något dör bort ibland så att man får chansen att pröva något nytt. Annars är det lätt hänt att det blir fler och fler krukor på precis samma sätt som det simsalabim blivit för många olika sorters växter i rabatten.

Svartvinbär ’Öjebyn’

Svartvinbär ’Öjebyn’

Uppstammade svarta vinbär är förträffliga miniträd som övervintrar i kruka. Helt i klass med dvärgsyrenträdet, Syringa meyeri ‘Palibin’, som av många anses vara det bästa trädet för balkongodling, det berättar Kaisa Eiworth som odlar båda på sin balkong. Dvärgsyrenen bjuder på bleklila doftande blommor i början av juni och en snyggt cirkelrund krona. Den är härdig till zon 4. Med svarta vinbär blir det i stället välsmakande bär i slutet av augusti. Och så kan man ju använda bladen till te. En blandning av blad från svarta vinbär och pepparmynta ger ett supergott te tipsar Kaisa. Hon odlar svartvinbärssorten ’Öjebyn’ som stamträd på sin balkong. Den räknas som härdig till zon 6.

Har man någon växt man är extra rädd om eller som är lite mer ömtålig kan man givetvis isolera runt krukan inför vintern. Till exempel kan man klä in den med frigolit eller trasmattor. Att dra in krukan i ett skyddat läge nära väggen och under tak eller under ett bord underlättar också övervintringen. Tänk på att krukor måste ha hål i botten så att fukt inte blir stående, det tar kål på vilka växter som helst. Använd heller inte alltför små krukor. En större kruka ger en mer jordvolym runt växtens rötter, vilket gör det lättare för den att klara av vintern. De växter vi tipsar om här klarar vintern i kruka bra utan extra åthävor åtminstone upp till Stockholmstrakten.

Strandråg, Leymus arenarius

Strandråg, Leymus arenarius. Vår egen trädgård.

Strandråg, Leymus arenarius, är en läcker växt för kruka. Med stålblå, smala strån ger den ett elegant och exotiskt intryck. Den växer så det knakar och sätter man den i rabatt bör den växa i hink, annars tar den tar över och breder ut sig över ett alldeles för stort område. Just därför passar den så bra i kruka. Där kan vi dra nytta av den enorma växtkraften utan att den sprider sina utlöpare. Strandråg blir ungefär 1 meter hög. De yttre stråna i tuvan är överhängande medan de inre står rakt upp. Det är lätt och tacksamt att odla den i kruka, men kom ihåg att inte klippa ner de torra bladen förrän på våren, det gäller alla prydnadsgräs i kruka såväl som på friland. Klipps de ner redan på hösten kan vatten samlas i de avklippta stjälkarna, då ruttnar dem.

Strimmig jättegröe, Glyceria maxima ’Variegata’

Strimmig jättegröe, Glyceria maxima ’Variegata’

Strimmig jättegröe, Glyceria maxima ’Variegata’, är ett läckert limefärgat prydnadsgräs som både klarar av att leva som vattenväxt och att växa i vanlig jord, om man vattnar ordentligt. Det är mycket härdig och har övervintrat i kruka utomhus hos oss utan några större problem. Blir 60–120 cm högt och vill växa i full sol. Det är ett starkväxande gräs som sprider sig med underjordiska utlöpare, så man bör helst inte plantera ut det fritt i trädgården. Sätt gärna krukor med stålblå strandråg och strimmig jättegröe bredvid varandra. Det blir en effektfull färgkontrast. På bilden sticker lite av bladverken från blågull upp mellan grässtråna.

Hemerocallis 'Siloam Red Toy'

Daglilja, Hemerocallis ‘Siloam Red Toy’

Dagliljehybrider, Hemerocallis, finns i många olika sorter, ‘Siloam Red Toy’ blommar i juli–augusti. Dagliljor har trattformade blommor i gula, orange, rosa, röda och vita nyanser samlade i toppställda knippen. Blomningen inträffar några veckor i juni–augusti,  beroende på sort. Om man väljer och kombinerar med omsorg kan man ha blommande dagliljor på balkongen hela sommaren. En stor fördel med dagliljor de är vackra även när de inte blommar. De långsmala bladen bildar kraftiga tuvor som hänger snyggt över krukkanten, en verkligt miljöskapande och tacksam växt för balkongen. Den trivs i sol–halvskugga i fuktig och näringsrik jord. Men pass på så att du inte gödslar dina dagliljor alltför mycket, då ökar bladmängden på bekostnad av blomningen. De flesta dagliljor blir 60–100 cm höga beroende på sort. Sedan finns det också ett antal miniatyrvarianter som blir betydligt mindre, t ex den lysande gula sorten ’Stella de Oro’ som endast blir 25 cm hög. En sådan glömde vi bort ute i en pyttekruka över vintern. Till vår förvåning kom den upp pigg och glad året därpå utan att ha tagit någon nämnvärd skada av kylan.

Alunrot, Heuchera ’Caramel’ och rödbladig H. 'Frosted Violet'

Alunrot, Heuchera ’Caramel’ och rödbladig H. ‘Frosted Violet’

Alunrot har Kaisa Eiworth, författare till boken ”Gröna balkonger” och aktiv i föreningen Gröna Balkonger, odlat i kruka på sin balkong i flera år med gott resultat. I krukan har Kaisa planterat några nyare sorter av alunrot, limefärgad Heuchera ’Caramel’ och rödbladig ‘Frosted Violet’. Just för dem är övervintringen i kruka ännu inte testad i praktiken. Som matchande sällskap i krukan har Kaisa satt en gultonad ljung och en rosa aster, men de kommer knappast att övervintra. En sort som Kaisa testat i många år är lönnalunrot, Heuchera villosa ‘Palace Purple’. Varje vår har den villigt kommit igen med vackert mörkröda blad. Alunrot trivs bra i sol-halvskugga.

Klottuja, Thuja occidentalis ’Danica’

Klottuja, Thuja occidentalis ’Danica’

Klottuja, Thuja occidentalis ’Danica’, har inga problem att klara vintrarna i sin betongkruka hos Laila Lindström på Lidingö. Den har vackert grön färg året om och är fin även med ett täcke av vitaste snö. En rund fin boll bildar den alldeles av sig självt, den kan bli uppemot en meter hög. Det finns även en klotformad tuja som har gula barr året om. ’Golden Globe’ heter den. Båda sorterna är härdiga till zon 4.

Funkior. Hosta ’Big Daddy’, ’June’ med flera. Laila Lindström, Lidingö.

Funkior ’Big Daddy’, ’June’ med flera. Laila Lindström, Lidingö.

Funkior är tacksamma växter med vackra blad i olika färgkonstellationer. Som grädde på moset får de också vackra blommor på eleganta stänglar under juni–september beroende på sort. De finns i flera olika arter och sorter. Alla gör sig bra i kruka. Hosta ’Big Daddy’ som syns längst bak till vänster på bilden är en robust och storvuxen sort som klarar sig bra i kruka ute på vintern. Framför syns den läckert limefärgade Hosta ’June’ som dock kan tänkas vara lite mer känslig. Funkior trivs bäst i halvskugga–skugga. Bilden är från Laila Lindströms trädgård på Lidingö.

Hjärtbergenia, Bergenia cordifolia

Hjärtbergenia, Bergenia cordifolia

Hjärtbergenia, Bergenia cordifolia, är en tuff och härdig perenn med glänsande stora blad. Den är vintergrön och har ett marktäckande växtsätt. På våren får den fina små klockformade blommor som är starkrosa och hänger i knippen på kraftiga stänglar. Sorten ’Vinterglöd’ som syns på bilden hemma från Laila Lindströms trädgård har mörkgröna blad som få en fin röd färg fram på höstkanten. Den blir ungefär 40 cm hög.

Atragene-klematis ’Albina Plena’

Atragene-klematis ’Albina Plena’

Den undersköna, småblommiga klematisen, Clematis ’Albina Plena’, har levt många år i sin kruka på Kaisa Eiworths balkong i Skarpnäck utanför Stockholm. Kaisa gör inget speciellt för att skydda den inför vintern, men den fyrkantiga krukan är rätt stor, 40×40 cm och 50 cm på djupet. ’Albina Plena’ får sitt huvudsakliga blomflor i slutet av maj och en bit in i juni. Sedan kommer blommor sporadiskt fram till slutet på augusti då den återkommer med ett nytt halvstort blomflor. Inte bara blommorna är vackra, de tufsiga, gråsilvriga fröställningarna är en skönhetsupplevelse i sig. Klematis vill gärna ha soligt läge, men skugga runt rötterna. Det löser man med lägre växter runt klematisplantan, till exempel alunrot eller hjärtbergenia. Ett läge i halvskugga går bra, men blomsättningen kan bli sämre. Härdig till zon 5.

Höstrudbeckia, Rudbeckia laciniata

Höstrudbeckia, Rudbeckia laciniata

Höstrudbeckia, Rudbeckia laciniata, är en gammaldags perenn som klarar sig alldeles ypperligt i kruka över vintern. Den kan behöva bindas upp eller stödjas med pinnar, men annars är den lättskött och tålig. Blommorna som kommer i juli–september, beroende på sort, är gula och fyllda. Höjden är sortberoende och kan variera mellan 80 och 200 cm. Den vill helst stå i sol i fuktighetshållande, men väldränerad jord.

Läs gärna också

Storblommig klematis från öst

Blågull, Polemonium caeruleum

Blågull, Polemonium caeruleum

Blågull, Polemonium caeruleum, är en riktig mormorsväxt. Den får försynta blomspiror i ljusblått eller vitt som kommer väl till sin rätt när man kan se dem på nära håll och när de inte konkurrerar med färgstarka och mer pråliga växter. Plantera den gärna nära en kruka med det limefärgade gräset strimmig jättegröe så får du en fin kontrasteffekt. Blommorna kommer i juni på 60-80 cm höga stänglar. Blågull trivs i sol-halvskugga och vill helst ha näringsrik och fuktighetshållande jord, som dock måste vara väldränerad.

Krydd- och köksväxter går utmärkt att odla i kruka. Fransk dragon.

Krydd- och köksväxter går utmärkt att odla i kruka. Fransk dragon.

Många fleråriga krydd- och köksväxter går utmärkt att odla i kruka. Härligt är att skörda egna färska kryddor och vid balkongbordet förstrött gnugga doftande blad mellan fingrarna. Sann trädgårdsnjutning också på en balkong! Fransk dragon övervintrar i kruka i Stockholmsområdet. Med den är bernaisesås kryddad. Dess färska blad passar också i omeletter, sallader, fisk- och kycklingrätter. Kan användas som torkad. Fransk dragon är steril och kan inte sås utan måste köpas som planta eller stickling. I den här läckra kompositionen på Kaisa Eiworths balkong syns fransk dragon längst till höger. Bakom vattenkannan en kruka med ettårigt kattgräs, längre bak pepparmynta i flätad korg.

Funkia i läcker höstfärg framför stora avlånga planteringslådor med japanska lönnar, Acer palmatum ’Osakazuki’,

Funkior framför avlånga planteringslådor med japanska lönnar, Acer palmatum ’Osakazuki’

Här syns en funkia i läcker höstfärg framför stora avlånga planteringslådor med japanska lönnar, Acer palmatum ’Osakazuki’, som också börjat få lite av sin höstliga färg hemma hos Laila Lindström. De här lönnarna, som är härdiga till zon 3 står i ett skyddat och varmt läge mot en vägg och så ser man till att de inte utsätts för alltför mycket kalla vindar. Jorden är året om täckt med ett 5–7 cm tjockt lager av pinjebark. De är inne på sitt tredje år och har hittills inte haft några problem att klara vintrarna.

Läs gärna också

Laila Lindström – höstfint i trädgården

Gallicaros, Rosa Aimable Amie’

Gallicaros, Rosa ‘Aimable Amie’

Den underbart vackra buskrosen ’Aimable Amie’ klarar av att övervintra i kruka åtminstone upp till Stockholmsområdet. Den bjuder på väldoftande blommor från slutet av juni till slutet av juli. Om du vill odla rosor i kruka ute är det klokt att välja sorter som är med god marginal härdiga där du bor, ’Aimable Amie’ är härdig till zon 5.

Läs gärna också

Tio tåliga rosor