Trädgård à la Rosenholm

Gröna lekmiljöer för barn

Visst är en gräsmatta bra för lek, spring och bus, men barn behöver även mysiga små vrår, hemliga gömställen och spännande kojor. Det ska gå att leka kurragömma i en trädgård brukar barnen tycka och det är faktiskt ett kriterium som brukar uppfyllas av de flesta trädgårdar som även vi vuxna upplever som väldesignade, vackra och funktionella. En trädgård med flera rum åtskilda av häckar, buskage eller plank är rena drömmen för barndomens kurragömma- och fantasilekar. Det blir spännande också för barnen när inte allt kan överblickas på en gång och varje litet trädgårdsrum kan få vara sin alldeles egna lilla sagovärld för en stund.

Ett fia- eller schackspel i stor storlek uppskattas av både stora och små och blir dessutom ett fint blickfång i trädgården. Träslottet i Arbrå i Hälsingland.

Ett fia- eller schackspel i stor storlek uppskattas av både stora och små och fungerar dessutom som blickfång. Träslottet i Arbrå i Hälsingland.

Även om man skapar en egen barnavdelning med sandlåda, lekstuga, gungor och allt, så får man nog räkna med att barnen kommer att vara även på andra ställen runt tomten. Ibland hör man människor säga att de ska vänta med att göra i ordning trädgården tills barnen blivit större för att inte riskera att något blir förstört och för att inte inkräkta på barnens lekutrymme. Hur synd är det inte att tänka så om man gärna vill ha en trädgård här och nu. Barnen far inte illa av en välplanerad trädgård, tvärtom blir deras lekmiljöer så mycket mer spännande och trevliga när de får vistas i en vacker miljö. Vad gör det att gräsmattan blir mindre om man i stället får några buskar att gömma sig bakom eller en snirklande trädgårdsgång att springa och åka trampbil på? Att barnen ska förstöra är oftast en onödig farhåga. Ibland kan visserligen någon gren eller blomma gå av när en boll kommer fel, men det dör växterna inte av och i det stora hela är det inget som märks.

Ätbart

Barn gillar det som går att äta. ”Det här är en bra trädgård för den smakar smultron”, sa vår son när han var med oss för att fotografera i Ulla Molins väldesignade trädgård i Höganäs. När vi vuxna såg vackra former och en elegant återhållsam färgskala, såg han alla de hundratals små röda smultronen som täckte marken i  plommonlunden. Smultron, vinbär, hallon, äpplen – listan på läckra frukter och bär som älskas av barnen och enkelt kan odlas kan göras lång. Plantera några med lite olika skördetid och du kommer garanterat att få en trädgård där barnen trivs och vill leka.

Smultron som marktäckare, här i kombination med lammöron, Stachys byzantina ’Silver Carpet’. Smakfullt, i dubbel bemärkelse, för både barn och vuxna.

Smultron som marktäckare, här i kombination med lammöron, Stachys byzantina ’Silver Carpet’. Smakfullt, i dubbel bemärkelse, för både barn och vuxna.

Även kökslandet med sockerärter, morötter, potatisar och rabarber brukar uppskattas av barn, som gärna är med både vid sådd och vid skörd. Att gräva upp sina alldeles egna färskpotatisar är lycka både för liten och stor och aldrig smakar väl ärterna så gott som när man själv just har plockat dem från plantan. Om barnen vill, och det finns plats, kan man låta dem få en alldeles egen liten nyttoträdgård att odla sina ätbara favoriter i. Se bara till att det blir i ett soligt och bra läge med god jord. Dåligt växande grönsaker kan få den mest hängivna lilla odlare att tappa intresset.

Att hålla uppsikt

Föräldrar vill gärna ha uppsikt över vad barnen gör och ofta placeras sandlådan eller lekstugan mitt på gräsmattan av den anledningen. Den typen av lekmiljöer blir inte sällan ganska sterila och tråkiga. Barnen mår, precis som vi vuxna, bäst av lite skyddande buskar i ryggen och ett ombonat tak från ett kronträd. Det känns helt enkelt mycket tryggare att vara på en sådan plats än en som är helt öppen. Men hur ska jag då göra om jag vill ha uppsikt över mina barn kanske någon undrar? Ja, till exempel kan man förlägga öppningen in till barnens trädgårdsrum så att man kan se rakt in till det från kökets fönster. Då kan man få en glimt av vad som händer även om man inte kan se allt. Med dörren eller fönstret öppet kan man dessutom höra en del av vad som händer, precis som man gör inomhus när barnen leker i ett annat rum.

Behovet av fullständig uppsikt begränsar sig ju också till att gälla bara under de första åren när barnen är riktigt små. Varför inte placera en sandlåda för de minsta alldeles intill de vuxnas sittplats? Det känns tryggt för föräldrarna och uppskattas av de små som ändå helst vill vara intill mamma eller pappa hela tiden. Lekplatsen en bit bort från föräldrarnas sittplats kan gärna få vänta tills barnen fått några år på nacken.

Sandlådor och gungor

En sandlåda behöver inte vara fyrkantig och den behöver inte ens ha kanter av trä. Den kan faktiskt få vara en sandhög med oregelbundna kanter. Inte lika praktisk som den traditionella sandlådan, men väldigt inbjudande och spännande för små knattar. Sanden som far ut på sidorna skadar ju inte heller omgivande gräs, hårdgjorda ytor eller planteringar och är bara att försiktigt skrapa ihop om det blir för mycket vid sidan om. En sandhög på gräset är också ett bra alternativ om du ännu inte bestämt dig för var du ska placera en traditionell sandlåda. Den är enkel att anlägga och sedan är det bara att flytta sanden till den nybyggda sandlådan när den är klar. Sand som blir över kan lätt krattas ut och fungera som toppdressing för gräsmattan.

Om man inte vill göra det svårt för sig kan man köpa en metallgungställning, av gott fabrikat, och ställa i sin trädgård. En gunga är en given succé, och de verkar tåla en hel del belastning. Bild hemma från vår trädgård.

Om man inte vill göra det svårt för sig kan man köpa en metallgungställning, av gott fabrikat, och ställa i sin trädgård. En gunga är en given succé, och de verkar tåla en hel del belastning. Bild hemma från vår trädgård.

Gungor tillhör också barnens favoriter. En klassisk trägunga i långa rep från en kraftig gren i det gamla vårdträdet är för många sinnebilden av en trädgårdsgunga. Om man nu inte redan har ett uppvuxet lämpligt träd är det här inget som går att förverkliga på några år. Nyplanterade träd tar tid på sig för att växa och bli så stora att de kan härbärgera en gunga från en gren. Vad gör man då för att få en charmig gunga i sin helt nyanlagda trädgård utan uppvuxna träd? Ja man kan till exempel låta göra en gungställning i trä, vilken smälter fint in i trädgården. Har man ont om plats kan man till och med ställa den alldeles invid huset och låta husets vägg ersätta sidostolparna på ena sidan. Sedan bygger man upp miljön runt omkring med buskar och träd så att det skapas ett alldeles eget skyddat gungrum. Se bara till att det finns tillräckligt med fritt utrymme runt själva gungorna. När barnen blir lite större vill de gärna hoppa från gungorna och då kan det gå åt några extra meter.

De vanliga gungställningarna i metall smälter inte in i trädgården lika fint som en gjord i trä, men är i gengäld enkla att sätt upp, nätta och tar liten plats. Med en tvillinggunga och två enkla gungor kan fyra barn gunga samtidigt på en yta som inte behöver uppta mer än 20 kvadratmeter. Med omgivande växtlighet av buskar, träd och storvuxna perenner kan man också få den ofta färggranna metallställningen att smälta bättre in i trädgården. Mjukt gräs eller sand runt om minskar risken för skador.

Lekstugor

Visst är det roligt med en lekstuga och sött är det också. Ett hus i minimodell med veranda, gardiner, inredning och allt är svårt att motstå för barn såväl som vuxna. Med de färdiga modeller som finns att köpa på byggvaruhus och stormarknader i dag är de relativt enkla att bygga och sätta upp. Roligt är det också att spika, måla, lägga golv och sy gardiner när allt är så smått och blir färdigt så mycket fortare än om det varit ett stort hus man arbetat med. Gör gärna en liten miniatyrträdgård runt lekstugan när du ändå håller på och fixar. Några små rabatter som bäddar in den lilla stugan i grönska och en liten berså av vinbärsbuskar för barnens trädgårdsmöbler. Städa sedan inte för noga runt lekstugan. Träpinnar, kottar och stenar uppskattas av barn som vill laga låtsasmat. Många barn är ivriga låtsasbagare och brukar kunna dra in både sand, vatten och annat kladdigt i lekstugan. Om du vill försöka förhindra det kan det vara en bra idé att se till att barnen har en bänk eller ett bord utanför stugan, där kan de leka med sådant som är för skräpigt eller blött för att tas in.

Vår egen lekstuga
Vem har roligast med lekstugan, barnen eller vi?

Vem har roligast med lekstugan, barnen eller vi?

Vem som har haft roligast med lekstugan, barnen eller vi, kan man fråga sig. Att spika ihop den går utmärkt även för medelmåttigt händiga personer. Att lägga ett papptak är kul och luktar tjära. Barn kokar gärna mat och gör fika på låtsas i lekstugan så ett rejält lager golvlack skadar inte. Från vårt vardagsrum kan vi skymta stugan genom ett plommonträd. Ingången till lekstugans egna lilla trädgård kantas av ormhassel, Corylus avellana ’Contorta’, till vänster och hängdaggvide, Salix acutifolia ’Pendulifolia’, till höger. Kaukasisk förgätmigej, Brunnera macrophylla, flankerar den lilla farstubron och upp längs stugans vänstra vägg klättrar ett labruskavin, Vitis ’Sukribe’, som bär goda små druvor om hösten. De rosa blommorna som syns här och var är tvåårig purpurklätt, Lychnis coronaria, som ivrigt självsår sig över hela trädgården.

Vad tycker barn är kul? Att krypa in i en pilkoja? Självklart. Pilkojan är från Träslottet i Arbrå i Hälsingland.

Vad tycker barn är kul? Att krypa in i en pilkoja? Självklart. Pilkojan är från Träslottet i Arbrå i Hälsingland.

Kojor och hinderbanor
Tycker barn en stege rakt upp i klätterträdet där det finns en platå är kul? Självklart. Trädkojan är byggd av Sven-Ingvar Andersson med assistans av sina barnbarn.

Tycker barn en stege rakt upp i klätterträdet där det finns en platå är kul? Självklart. Trädkojan är byggd av Sven-Ingvar Andersson med assistans av sina barnbarn.

Det glittrar till i ögonen på de flesta barn när man talar om kojor. Med sådan finns något oemotståndligt spännande och de behöver inte alls vara välbyggda. Det kan likaväl vara en koja som naturen själv har skapat under några buskar som växer tätt tillsammans. Där kan det vara roligt att krypa in och gömma sig en stund. Gröna kojor kan också byggas av långa levande pilstörar som sticks ned i marken och sedan fästs samman i toppen. Ingången till pilkojan kan till exempel göras som en snirklig tunnel byggd av kortare pilstörar. Är barnen lite större kan det vara kul att snickra en träkoja tillsammans med dem, antingen direkt på marken eller uppe i ett träd.

Hinderbanor och inte-nudda-marken-lekar är annat som uppskattas bland barn i många åldrar. Med filtar, plankor och rep på marken kan du enkelt bygga en tillfällig inte-nudda-marken-bana genom trädgården. För en mer permanent bana kan stubbar av olika höjd slås ned i backen på lagom hoppavstånd och en balansgång skapas av en planka mellan två stubbar eller en fallen trädstam.

Att kunna krypa i en sal av jätteslide, olika för varje år, är det kul? Självklart. Salen av jätteslide, Fallopia sachalinensis, kan man hitta hemma hos Per Friberg i Bjärred.

Att kunna krypa i en sal av jätteslide, olika för varje år, är det kul? Självklart. Salen av jätteslide, Fallopia sachalinensis, kan man hitta hemma hos Per Friberg i Bjärred.

Trädklättring och hängmatta
Någon lugn stund ibland kanske till och med mamma eller pappa kan komma åt att ta sig en tupplur i den inbjudande hängmattan. I förgrunden ser ni en japansk skenkamelia, Stewartia pseudocamellia, i tidig höstskrud och en vipphortensia, Hydrangea paniculata ’Floribunda’. Hängmattan hänger mellan en vanlig rönn och en bok. Bilden är från vår egen tomt.

Någon lugn stund kanske till och med mamma eller pappa kan ta sig en tupplur i den inbjudande hängmattan. I förgrunden en japansk skenkamelia, Stewartia pseudocamellia, i tidig höstskrud och en vipphortensia, Hydrangea paniculata ’Floribunda’. Hängmattan hänger mellan en vanlig rönn och en bok. Bild från vår egen tomt.

Man ska vara rädd om uppvuxna träd av många anledningar, inte minst för barnens skull. Skojigare klätterställningar än gamla knotiga träd finns inte. Allt ifrån det låga, sneda äppelträdet, som till och med de minsta kan klättra i, till den höga boken i vilken större knattar kan ta sig upp till skrämmande höjder.

Roligare gunga än en hängmatta mellan två träd är svår att hitta. För en hängmatta är ingen plats att sova med en tidning över magen, inte om ni frågar era barn. Det är platsen för att vildsint gunga och sjunga sånger, eller kanske spilla glass i. Har ni turen att hitta två träd att hänga upp hängmattan mellan, gör det. Gärna med ett tak från träden. Någon lugn stund ibland kanske till och med mamma eller pappa kan komma åt att ta sig en tupplur i den inbjudande hängmattan.

Drömmens trädgård
När man sprungit över bron i kanten av Drömmens trädgård kommer man in på skogsstigen, en liten bit vågar man nog gå på den.

När man sprungit över bron i kanten av Drömmens trädgård kommer man in på skogsstigen, en liten bit vågar man nog gå på den.

Drömmens kallas Katarina och Sten Dunérs trädgård i Småland, och en dröm för barn är det. Bakom varje hörn dyker en ny miljö upp. När man sprungit över bron kommer man in på skogsstigen, en liten bit vågar man nog gå på den. Lekstugan ligger lite lagom undangömd under träden och invid den finns en magisk port man kan gå under. I den stora åldriga lönnen hänger gungan, ”men jag springer och gömmer mig bakom bänken i grönskan”. För de äldre barnen, under hundra år gamla, finns gräsmattan med badmintonplanen markerad med en lätt förhöjning i gräset. De allra minsta kan leka i sandlådan med föräldrar och andra vuxna på tryggt avstånd alldeles invid.

Lekstugan ligger lite lagom undangömd under träden och invid den finns en magisk port man kan gå under. Drömmens trädgård.

Lekstugan ligger lite lagom undangömd under träden på Drömmens trädgård.

Invid lekstugan på Drömmens trädgård finns en magisk port att krypa under.

Invid lekstugan på Drömmens trädgård finns en magisk port att krypa under.

För de äldre barnen, under hundra år gamla finns, på Drömmens trädgård, gräsmattan med badmintonplanen markerad med en lätt förhöjning i gräset.

För de äldre barnen, under hundra år gamla finns, på Drömmens trädgård, gräsmattan med badmintonplanen markerad med en lätt förhöjning i gräset.

På Drömmens trädgård kan de allra minsta leka i sandlådan med föräldrar och andra vuxna på tryggt avstånd alldeles invid.

På Drömmens trädgård kan de allra minsta leka i sandlådan med föräldrar och andra vuxna på tryggt avstånd alldeles invid.

I den stora åldriga lönnen på Drömmens hänger gungan, ”men jag springer och gömmer mig bakom bänken i grönskan”.

I den stora åldriga lönnen på Drömmens hänger gungan, ”men jag springer och gömmer mig bakom bänken i grönskan”.

Köksträdgården