Trädgård à la Rosenholm

Märtas västerbottensrosor

Några rostips från Märta Eklund i Vargviken vid sjön Burträsket. Rosor som både överlever och blommar i Västerbottens tuffa klimat.

En favoritros som har egenskapen att blomma både på års- och fjolårsskott är 'Morden Centennial' från Kanada. Blommar från månadsskiftet juni–juli till slutet av september. Höjd 70–100 cm. Härdig upp till zon 6.

En favoritros som har egenskapen att blomma både på års- och fjolårsskott är ‘Morden Centennial’ från Kanada. Blommar från månadsskiftet juni–juli till slutet av september. Höjd 70–100 cm. Härdig upp till zon 6.

Den moderna rosen 'Mystic Fairy' ingår i det som kallas Easy Elegance-serien utvecklade för att ge mycket prakt och lite besvär. Anses härdig till zon 4 eller 5 men trivs synbarligen här i Burträsk. Höjd kring 80–90 cm.

Den moderna rosen ‘Mystic Fairy’ ingår i det som kallas Easy Elegance-serien utvecklade för att ge mycket prakt och lite besvär. Anses härdig till zon 4 eller 5 men trivs synbarligen här i Burträsk. Höjd kring 80–90 cm.

Klassiskt rosa och fullt kapapel att klara sig under tuffa förhållanden är kanadarosen 'Morden Blush' som blommar från juli till senhöst. Blir 60–100 cm hög och möjligen härdig till zon 7.

Klassiskt rosa och fullt kapapel att klara sig under tuffa förhållanden är kanadarosen ‘Morden Blush’ som blommar från juli till senhöst. Blir 60–100 cm hög och möjligen härdig till zon 7.

En av de mest populära rosorna i Kanada är kordesiirosen 'Champlain'. Blommar i stora klasar mest hela tiden från slutet av juni till september, härdig till zon 6

En av de mest populära rosorna i Kanada är kordesiirosen ‘Champlain’. Blommar i stora klasar mest hela tiden från slutet av juni till september, härdig till zon 6

En ros som lider av namnförvirring är 'Bonica', den här är den som ibland benämns 'Bonica 82'. Romantiskt rosa blommor men ihärdigt starkväxande och härdig till minst zon 5. Höjd upp till 1 meter, men den breder gärna ut sig.

En ros som lider av namnförvirring är ‘Bonica’, den här är den som ibland benämns ‘Bonica 82’. Romantiskt rosa blommor men ihärdigt starkväxande och härdig till minst zon 5. Höjd upp till 1 meter, men den breder gärna ut sig.

Tillbaka