Trädgård à la Rosenholm

Väldoft i din trädgård

Text och bild: Dan Rosenholm

Vad gott blåregnet doftar! Om man inte själv når upp så får väl någon vuxen hjälpa till lite.

Vad gott blåregnet doftar! Om man inte själv når upp så får väl någon vuxen hjälpa till lite.

Doft påstås vara det sinne som ligger närmast vårt känsloliv. Och det mesta talar för att det verkligen är så. Luktsinnet är starkt kopplat till minnen och miljöer omkring oss. I vardagens liv är trädgården det som ger mest doftintryck, naturligtvis tillsammans med mat och dryck. Det är många helt vanliga lukter som hör trädgården och sommaren till, det kan vara klippt gräs, regn, nygrävd jord eller grannens grillning. Men de mest attraktiva kommer från blommor och växternas blad, och de kan vi påverka själva när vi väljer växter.

Väldoft från trädgårdens växter kan man få nästan hela den del av året som inte är snötäckt. Och det finns perenner, buskar och träd för alla årstider och platser som luktar gott, kanske sött som blommig parfym eller aromatiskt av kryddor. Här får du några tips på växter som kan ge dig väldoft i din trädgård från tidig vår till sen höst.

Våren

Våren är den tid på året då de flesta uppskattar sin trädgård allra mest. Kontrasten gentemot vintern och mörkret får oss att fladdra ut i den vårfriska luften som nykläckta fjärilar. Som tur är doftar också en hel del av vårens växter gott, och skapar drömmar om den sommar som ska komma. Och snåla inte med mängden när du sätter vårblommande, doftande växter. Många av dem är lättodlade och härdiga och kommer att kunna avnjutas i många år.

Magnolia × loebneri 'Merrill'

Hybridmagnolia, Magnolia × loebneri ‘Merrill’

Tidigt på våren öppnar magnoliorna sina blommor på nakna, uråldrigt vridna grenar och skvallrar om den tid som ska komma. En av de mest lättodlade sorterna är hybridmagnolia, Magnolia × loebneri ‘Merrill’, med mängder av stora, doftande blommor. Men bara för att de är vackra och ser exotiska ut ska man inte tro att det svenska klimatet är för tufft, de är härdiga upp till zon 4. Som de flesta magnolior vill de ha näringsrik och mullhaltig jord. Rotsystemet är ytligt så man ska inte plantera dem där man går mycket.

Hyacint, Hyacinthus orientalis ’Sky Jaket’

Hyacint, Hyacinthus orientalis ’Sky Jaket’

Hyacint, Hyacinthus orientalis, är det inte något man sätter i ett glas i fönstret vid jultid? Jo det kan man också, men de passar minst lika bra utomhus. Tidig vår, samtidigt som enstaka gröna strån tittar upp i gräsmattan, kan hela trädgården fyllas av hyacintdoft under flera veckors tid. Hyacinter sägs vara kortlivade, men det stämmer inte helt. Ibland har de en förvånande förmåga att återkomma år efter år, även långt upp i Norrland. Sätt många tillsammans och fyll på med nya när de börjar gå ut. De gillar genomsläpplig jord men klarar även kraftigare jordar om dräneringen är bra. Planteras på hösten. Olika sorter och färger finns det massor av, på bilden syns sorten ’Sky Jaket’.

Guldazalea, Rhododendron luteum

Azaleahybrid av Rhododendron luteum

Trädgårdsazaleor är, något förenklat, en typ av rododendron som tappar sina blad under vintern. Många tror att de är känsliga växter, de flesta azaleor ser så sköra ut i blad, stam och blommor. I själva verket är de bland de mer tåliga buskar man kan ha i hemträdgårdar. En av de mest lättodlade, som gärna kan planteras i form av hela buskage, är guldazalea Rhododendron luteum. Under den sena våren i maj–juni kan några guldazaleor uppfylla hela grannskapet med sin doft. Klarar sig upp till zon 4, kanske 5, i sol eller halvskugga. Gillar mullhaltig näringsrik jord.

Fler växter för en doftande vår
  • Liljekonvalj, Convallaria majalis
  • Hyacint, Hyacinthus orientalis, massor av sorter för ute och inne
  • Alpgullregn, Laburnum alpinum (zon 4) och Hybridgullregn, Laburnum × watereri ‘Vossii’ (zon 2)
  • Påskliljor, Narcissus pseudonarcissus och pingstliljor Narcissus Poeticus, doft beroende på sort
  • Guldazalea, Rhododendron luteum (zon 4) liksom Minnesotahybrider som ‘Rosy Lights’, ‘White Lights’ och ’Candy Lights’ (zon 5)
  • Hybridkejsarolvon, Viburnum x bodnantense (zon 3) och luktolvon Viburnum carlesii (zon 5)
Sommaren

När börjar sommaren? Det bestämmer näsan, för sommaren börjar så klart när syrendoften sprider sig. För den som vill ha en väldoftande trädgård finns det massor av växter av alla storlekar och former att välja mellan under hela sommaren, från kryddig timjan som kryper efter marken, till den söta doften av blommande lind.

Pingstsyren, Syringa × hyacinthiflora 'Maiden's Blush' med syren, Syringa vulgaris 'Blue Skies' i bakgrunden

Pingstsyren, Syringa × hyacinthiflora ‘Maiden’s Blush’ med syren, Syringa vulgaris ‘Blue Skies’ i bakgrunden

Syrener är för oss i Sverige försommarens inkarnation i form av doft. Vanliga bondsyrener finns nästan överallt, det märker man inte minst med hjälp av näsan om man tar en promenad under den tid de blommar som mest. Det finns många olika syrener att välja mellan. För villaträdgårdar kan pingstsyren, Syringa × hyacinthiflora, passa som hand i handske. Med sina stora, fyllda blomklasar som hänger ner av sin egen tyngd blommar de lite före andra syrener i maj–juni. De blir mindre kala nertill och inte lika storvuxna som de flesta förädlade sorter av den vanliga syrenen, Syringa vulgaris. De kommer snabbt i blom efter att de planterats och de stora blomklasarna sprider mäktiga doftmoln omkring sig. Accepterar de flesta trädgårdsjordar, trivs upp till ungefär zon 4 och går liksom vanliga syrener i både sol och halvskugga. På bilden pingstsyrenen ‘Maiden’s Blush’ med vanlig syren av sorten ’Blue Skies’ i bakgrunden.

Damascenerros, Rosa 'La Ville de Bruxelles'

Damascenerros, Rosa ‘La Ville de Bruxelles’

En doftande trädgård utan rosor. Nej, det går inte. Det finns massor av doftande rosor att välja bland. Gammaldags rosor doftar mest, och varför inte då välja bland rosor ur en av de allra äldsta grupperna, damascenerrosor. De har sitt ursprung någonstans i östra Medelhavsområdet för mer än tusen år sedan. Sorten ‘La Ville de Bruxelles’ på bilden har välformade blommor som håller färgen bra och har stark doft. Den är engångsblommande, från slutet av juni i de södra delarna av Sverige och ungefär en månad framåt. Lättodlad och frisk är den men behöver näring och sol för att må bra. Kan bli stor, i alla fall 1,5 meter hög. Anses klara zon 5, men då måste man sköta den väl om den ska hålla sig snygg och blomma

Doftschersmin, Philadelphus coronarius

Doftschersmin, Philadelphus coronarius

Doftschersmin, Philadelphus coronarius, är en doftande klassiker. Vanlig, javisst. Men likafullt som det är roligt att prova ovanliga växter finns det ingen anledning att undvika de som visat sig fungera bara för att grannen har en. Blommar under juni–juli och verkar tåla de flesta jordar och förhållanden upp till zon 4 eller 5, så länge det inte är allt för skuggigt. För att vara säker på att få ett tåligt exemplar som doftar bra bör man försöka få tag i sorten ’Finn’.

Skogslind, Tilia cordata

Skogslind, Tilia cordata

Skogslind, Tilia cordata, är det inhemska träd som blommar sist under säsongen. Blomningen börjar i mitten av juli i södra Sverige och under augusti i Mellannorrland. Till skillnad från de flesta träd är den insektspollinerad. Lindblommornas ljuvliga doft sprider sig långt ut över omgivningen. Inte minst lockas bin av det, de kan fullständigt invadera lindar under blomningstiden. Bäst av allt är att skogslindar är härdiga, de verkar inte bara överleva zon 5 problemfritt utan mår dessutom prima även under så pass tuffa förhållanden. Det är inget litet träd, det blir över 20 meter högt, men om man planterar ett ungt exemplar nu så får det bli ett problem för kommande generationer.

Kaprifol, Lonicera caprifolium

Kaprifol, Lonicera caprifolium

Kaprifol, själva ordet doftar nästan. Kaprifol är en grupp av klätterväxter med många arter och sorter som står i blom under olika delar av sommaren. Den vanliga kaprifolen, Lonicera caprifolium, blommar under flera veckor maj–juni. Doftar gör den som mest på aftonen, men då kan den fylla hela omgivningen med sin väldoft. Kaprifol är en tålig växt så länge man håller sig i den södra delen av Sverige upp till zon 3. Den tål de flesta jordar, gillar sol men accepterar skugga. Den har vissa nackdelar. De år kaprifol blommar som rikligast blir de fula som stryk efteråt. Se till att de får näring så repar de sig. Som klängväxt är den också lite tvivelaktig eftersom den mest roterar runt sig själv om man inte styr upp den. Men för den som vill kunna ströva i ett doftmoln på försommarkvällarna är den perfekt.

Växter för en doftande sommar
  • Borstnejlika, Dianthus barbatus, och bergnejlika, Dianthus gratianopolitanus
  • Lavendel, Lavandula, i olika sorter
  • Kaprifol, Lonicera caprifolium, och vildkaprifol, Lonicera periclymenum
  • Luktpion, Paeonia lactiflora, och bondpion Paeonia × festiva
  • Doftschersmin, Philadelphus coronaries, ’Finn’ (zon 4) och smultronschersminen Philadelphus ‘Mont Blanc’ (zon 5)
  • Rosor, Rosa, speciellt engångsblommande, gammaldags rosor
  • Syren, Syringa vulgaris, (zon 4–5) och pingstsyren Syringa × hyacinthiflora (zon 4)
  • Backtimjan, Thymus serpyllum, och citrontimjan, Thymus × citriodorus
Höst

Höst, det är tiden då trädgården är som mest färggrann. Men hösten är inte bara en fröjd för ögat. Den kan dofta gott också, speciellt om man ser till att tänka på det redan när man väljer växter. Det är faktiskt så att det bland de mest starkdoftande perennerna finns just några höstblommande.

Stenkyndel, Calamintha nepeta, med hybridmejram, Origanum laevigatum, 'Herrenhausen' bakom

Stenkyndel, Calamintha nepeta, med purpurmejram, Origanum laevigatum, ‘Herrenhausen’ bakom

Stenkyndel, Calamintha nepeta, har en myntaliknande doft som sprider sig snabbt när man vidrör den. Den börjar blomma ganska tidigt under sommaren och sedan tilltar blomningen på sensommaren och fortsätter ända fram till hela växten fryser ner. Stenkyndeln ska gärna stå väldränerat och soligt. Den föredrar och tål torra växtplatser, men klarar de flesta förhållanden bra. Om den står vått under vintern fryser den lätt bort. Bakom stenkyndeln syns purpurmejram, Origanum laevigatum, ‘Herrenhausen’, en annan kryddväxt som doftar hela säsongen och trivs i sol på väldränerad mark.

Orientlilja, Lilium 'Casa Blanca'

Orientlilja, Lilium ‘Casa Blanca’

Det är tur att växter både kan vara osannolikt vackra och dofta helt underbart, då kan man få allt på en gång. Någon växt som bättre förenar dessa två egenskaper än den perenna orientliljan, Lilium ‘Casa Blanca’ är det svårt att hitta. Blommar gör den tidigt på hösten. Den är lättodlad och blir vackrare för varje år om den får stå på samma plats. Trivs i näringsrik trädgårdsjord i sol–halvskugga.

Höstsilverax, Actaea simplex, 'Brunette'

Höstsilverax, Actaea simplex, ‘Brunette’

Även långt in i oktober kan väldoften sprida sig i trädgården. Och inte blir det sämre om det är från en graciös växt med ståtlig spira och vackra mörka blad. Höstsilverax, Actaea simplex, ‘Brunette’ blommar i september–oktober med gräddvita blommor och doftar ljuvligt. Vill ha sol till halvskugga. Anses vara halvhärdig men verkar klara sig utan problem i Mellansverige, längre norrut hinner den inte blomman innan frosten tar den.

Åbrodd, Artemisia abrotanum

Åbrodd, Artemisia abrotanum

Åbrodd, Artemisia abrotanum, är inte det den kryddväxt som doftar som godast? Frågan är väl ställd för att det är en personlig favorit. Det är en halvbuske som är härdig en bra bit upp i Norrland och tål beskärning bra. Det går inte att låta bli att dra sin hand över den varje gång man går förbi och säga: ”Mmm”. Fördelen med kryddväxter är att de doftar hela säsongen.

Växter för en doftande höst
  • Höstsilverax, Actaea simplex, till exempel sorterna ‘Brunette’, ‘Hillside Black Beauty’ och, ‘Pink Spike’
  • Syrenbuddleja, Buddleja davidii, till exempel sorterna ‘Black Knight’, ’Nanho Purple’ och ‘Pink Delight’ (zon 2–3)
  • Orientlilja, Lilium Orient-gruppen, till exempel sorterna ‘Casa Blanca’ och ‘Star Gazer’
  • Doftbuske, Osmanthus heterophyllus, till exempel sorterna ‘Gulftide’ och ’Goshiki’ (zon 2)
  • Afghanperovskia, Perovskia atriplicifolia, ‘Little Spire’
  • Höstflox, Phlox paniculata, och prickflox, Phlox maculata