Olika färger skapar olika atmosfärer och ger olika associationer. Genom att ta hänsyn till färger, inte bara på blommor utan lika mycket på blad, stjälkar och stammar, kan man förstärka den känsla man vill skapa. Vitt upplevs som rent, oskuldsfullt skulle en del kanske säga, blått som svalt, orange är påträngande och mörkt purpur uppfattas av många som dramatiskt. Men det är inte bara de enskilda färgerna som har betydelse utan det är lika mycket, och i många sammanhang ännu mer, kombinationen av färger som är betydelsefulla för vilken känsla som skapas i en rabatt. Rosa, vitt och ljusblått ger lätt ett romantiskt intryck när de används tillsammans, medan starkrött, gult och orange känns eldigt fräckt.
Många tycker säkert, precis som vi författare, att det är fantastiskt roligt att medvetet jobba med färg i trädgården. Men för alla som känner sig lite stressade av färghysterin kan det vara skönt att ta del av Stefan Mattsons avslappnade inställning i frågan. Han ser färgsättningen lite som överkurs eftersom många växter ändå blommar vid olika tider och färgkrockarna därmed inte kommer att synas. Sen är det ju också så att det är sällan det blir totalt fel med färgsättningen om man har planterat många exemplar av varje perenn, då blir antalet olika växtsorter begränsat och därmed också färgspektrat, vilket tillhör det viktigaste när det gäller färg i rabatten. En rabatt där man blandar alla regnbågens färger är näst intill omöjlig att få vacker. En begränsad färgskala gör det lättare att lyckas.
För alla som tycker att det här med färg är kul och vill använda sig av det för att ge kompositionerna ett extra lyft presenterar vi ett antal Enköpingsväxter utifrån vilken färg de har och beskriver också gemensamma egenskaper för respektive färg.
Färgcirkeln
När man arbetar med färger i trädgården underlättar det om man har färgcirkelns uppbyggnad i bakhuvudet. Det finns några olika typer av färgcirklar. Den som presenteras här har funnits sedan mitten på 1800-talet och är uppbyggd kring de tre primärfärgerna rött, blått och gult. Vissa färgcirklar inkluderar grönt som en primärfärg, men med tanke på den särställning den gröna färgen har i växtriket väljer man ofta den med tre färger i trädgårdssammanhang.
De tre primärfärgerna i den här färgcirkeln är rött, blått och gult. Genom att blanda dem i olika proportioner kan man få fram alla andra färger. Om man blandar två av primärfärgerna i lika proportioner får man en färg som ligger mitt i mellan dessa på färgcirkeln. En blandning av blått och gult ger grönt, gult och rött ger orange och blått och rött ger violett. De tre färgerna grönt, orange och violett kallas för sekundärfärger.
Varje färg har en komplementfärg som ligger mitt emot i färgcirkeln. Komplementfärgerna är de färger som är mest olika varandra och ger störst kontrastverkan när de placeras bredvid varandra. Sekundärfärgerna grönt, orange respektive violett är komplementfärger till de tre primärfärgerna rött, blått respektive gult.
Den halva av färgcirkeln som ligger inom fältet som börjar med röd och avslutas med gul–grön innehåller varma färger medan den halva som börjar med grön och avlutas med röd–violett innehåller kalla färger. Röd färg som drar mot blått betraktas som kall medan röd färg som drar mot gult betraktas som varm. På samma sätt tillhör gul–grön den varma halvan av färgcirkeln medan grön tillhör den kalla halvan. Vitt, som inte ingår i färgcirkeln, innehåller en blandning av alla färger i spektrumet. När de rena kulörerna blandas med vitt skapas pastellfärger. Uppfattningen av färg påverkas också av hur blank eller matt ytan är. En matt yta ger intryck av en mer dämpad färg.
Ljusets inverkan
Färger har olika egenskaper som delvis också påverkas av i vilket ljus de betraktas. Ljusa och kalla färger blir allra vackrast i det svaga ljus som finns i skuggan och vid skymningstid. Växter i ljust blått och vitt kan skimra som pärlemor när mörkret sänker sig över trädgården. I starkt solljus tenderar de i stället att bli urblekta vilket gör att de försvinner in i omgivningen och inte framträder lika väl.
Framträder bra i starkt solljus gör däremot varma och starka färger som rött och orange. I skugga och skymningsljus slocknar i gengäld de här färgerna och syns knappt alls i jämförelse med de ljusa.
Det vackra släpljus som skapas när solens sista strålar kommer in nästan horisontellt över rabatten är något alldeles speciellt och en del växter får sin högtidsstund just då. Det gäller till exempel många av prydnadsgräsen vars blomvippor och även strån kan få en fantastiskt vacker lyster när ljuset silas genom dem från sidan. Om du placerar prydnadsgräs så att solen kommer åt att lysa genom dem på det sättet blir det näst intill oemotståndligt att inte ta sig en vända ut i trädgården under sena hösteftermiddagar då prydnadsgräsen strålar och glänser i sin fulla mognad.