Text och bild: Dan Rosenholm
På svenska hortensia. På växtlatin heter de Hydrangea, ni känner igen ordet eller hur? Det kommer från grekiskan hydor, vatten, r-et är inskjutet av uttalsmässiga skäl. Samma ord återfinns i hydrologi, läran om vatten. Bra, nu har ni redan anat hur skötseln ska ske. Hortensior ska vattnas rikligt, de får ogärna torka ur. Jorden ska vara näringsrik, fuktig, mullhaltig och väldränerad, det sista inte minst viktigt för övervintring. Blanda till exempel en säck köpt kogödsel i jorden vid plantering. Rådjur tycker inte hortensior är speciellt smakliga och brukar låta dem vara ifred. Bra, eller hur!
Som många andra snyggingar kommer hortensiorna från södra och östra Asien, men också från Nordamerika. Växter från Japan är förresten kända för att vara förunderligt härdiga, det har att göra med att öriket var förbundet med ryska fastlandet i norr för länge sedan.
Visst är den läcker, sammetshortensia, Hydrangea aspera ssp. sargentiana. De små blommorna i violett är fertila och de större vitaktiga i kransen runt sterila och med uppgift att locka insekter. De stora köttiga bladen ger ett sammetsintryck, den drönskar sent och kan bli uppåt 3 meter i sydligaste landet. Blommar i augusti–september. Anses härdig till zon 2, vill stå skyddat, men klarar sig långt upp i Mellannorrland. Då får man nöja sig med att njuta av bladen.
Hortensior blir stiliga på hösten, Vilket inte minst gäller vipphortensian ‘Pink Diamond’. På försommaren är blommorna ljust gulgröna för att sedan gå över i vitt och året i rosa. Har den svårt att bestämma sig tro?
Vidjehortensia, Hydrangea arborescens ‘Annabelle’, blommar med täta klasar av runda blommor under juli–augusti, först läckert limegrön och sedan i vitt. Blir 1–2 meter hög och är härdig till zon 4. Plantera i halvskugga, gärna i maffiga grupper. Blommar på årskott och kan och ska beskäras kraftigt på våren. Härstammar från östra och nordliga USA.
Av mer känsliga trädgårdshortensior finns massor av överdådigt blommande sorter som alla fungerar utmärkt i Skåne och längs Västkusten, på bilden sorten ‘Tokyo Delight’. Bor man längre upp i landet kan man använda ‘The Bride och ’Endless Summer’, vit respektive blå, som båda blommar på årsskotten.
Gör som Majoren Johnston på berömda engelska Hidcote Manor. Plantera vidjehortensia och stjärnflocka invid den skuggiga gången.
Trädgårdshortensian ‘Nigra’ har mörka stammar och tillhör de typer vars färg är beroende av jordkemin. För att för att behålla den blå nyansen och inte driva över mot rosa behövs ett lågt pH.
Vill du ha blomning från sensommaren och långt in i hösten, då är vipphortensia, Hydrangea paniculata, något för dig. Artens ursprung är området kring Sachalin och och Japan och de flesta sorter är härdiga till zon 3. Sorten ‘Floribunda’ får lätt hängande, koniskt formade blomklasar med små fertila blommor, elegant omgivna av större sterila. Blir runt 2 meter hög.
Flikhortensia, Hydrangea quercifolia, med ursprung i sydöstra USA, odlas inte bara för de krämfärgade blommorna, som kommer redan under försommaren, utan lika mycket för sina stiliga ekliknande, stora blad. Blir ungefär 2–2,5 meter hög. Klarar ungefär zon 2, hör hemma i södra landet.
Klätterhortensia, Hydrangea anomala ssp. petiolaris, växer långsamt, speciellt i början. Med tiden kan de få hela 6–7 meter långa rankor, men går lätt att beskära. Behöver inte spaljéras, de suger fast sig själva. Trivs i halvskugga–skugga upp till zon 4 och blommar från mitten av juni.
För dig som bor i Dalarna eller längs Norrlandskusten, zon 4 eller 5, är syrenhortensia, Hydrangea paniculata ‘Grandiflora’, ett ståtligt alternativ. Är känslig de första åren, blir tålig med tiden. Höjd 2–3 meter, kan med fördel stammas upp till ett buskträd. Blommar från juli ända till september med stora, gräddvita blomflockar som övergår i rosa.
Den ganska storvuxna vipphortensian ‘Limelight’, kan bli ett par meter hög och har som namnet antyder lime-färgade blommor, vilka med tiden övergår i vitrosa.