Trädgård à la Rosenholm

Magnolia – vårens drottning

Magnolior, är de inte väldigt krångliga? De blommande trädens drottning, eller kung beroende på hur man ser på saken. Och magnolior är det inte de man sitter under i sin gungstol tidigt på våren i den amerikanska södern? Här i Sverige går de väl bara i Skåne?

Inte alls, så är det inte. Magnolior finns i arter och sorter som passar bra från Ystad till en bra bit upp efter Norrlandskusten. Och speciellt svåra att sköta är de inte. De vill ha lucker och näringsrik jord som helst inte ska vara kalkhaltig. Och så ska man inte trampa omkring under dem för mycket, rotsystemen är ytliga. Inte heller gillar de att planteras om. Annars är de som vilka träd och buskar som helst, vattna när det är torrt de första åren och ge gödsel om det behövs, sedan får de klara sig själva bäst de behagar.

En sak till, när de blir gamla får de knotiga, så underbara stammar att man bara väntar på att en dinosaurie ska sticka ut sitt huvud mellan dem. Snyggt vinter, vår, sommar och höst.

Japansk magnolia, Magnolia kobus 'Norman Gould'

Japansk magnolia, Magnolia kobus ‘Norman Gould’

Japansk magnolia, Magnolia kobus, anses vara den mest härdiga och klarar sig bra en bra bit upp i Norrland. En rejäl nackdel finns, de tar lång tid på sig innan de blommar, man ska inte bli förvånad om man får vänta tio år eller i värsta fall ännu längre. Men träd ska man plantera också åt framtida generationer, eller hur? Sorten på bilden behöver man däremot inte vänta särskilt länge på att få i blom. Den heter ‘Norman Gould’ och kom fram genom experiment med kromosonfördubbling som en indisk forskare gjorde i engelska Wisley under 1950-talet. Blommar i början av maj i mängder och verkar dessutom vara kalktolerant. Höjd 3–4 meter. Sol–halvskugga. Troligen härdig till zon 4.

Hybridmagnolia, Magnolia × loebneri ’Leonard Messel’

Hybridmagnolia, Magnolia × loebneri ’Leonard Messel’

Tålig, lättodlad och blomvillig är hybridmagnolia, Magnolia × loebneri ’Leonard Messel’, en riktig nybörjarmagnolia. Blommar som ung. Det gäller att snabbt få ner den i marken innan den sätter igång – inbillar man sig i alla fall. Dess smala lite vridna kronblad är hjärtskärande vackra när de slagit ut på bar kvist i mitten av maj. ’Leonard Messel’ växer långsamt och kan med tiden bli ett litet träd på 2–4 meter. Den kan utan problem odlas upp till odlingszon 3, troligen också 4. Det finns flera olika loebneri-hybrider att välja på, normalt sett vita men alltid blomvilliga och ganska härdiga.

Praktmagnolia, Magnolia × soulangeana

Praktmagnolia, Magnolia × soulangeana

Häftigare kan det inte bli än när praktmagnolia, Magnolia × soulangeana, blommar loss tidigt på våren med stora kupoler i vitt, rosa och purpur på nakna kvistar. Bilden är från Lundagård i Lund, Sveriges säkert mesta kända magnolior. I sina klimatområden är de sannolikt den vanligaste magnoliatypen, och det är inte svårt att förstå varför. Ursprunget är en fransk korsning mellan M. denudata och M. liliiflora som skedde under tidigt 1800-tal. Blommar i april–maj. Höjd 4–6 meter. Gillar sol och värme. Kan odlas upp till zon 2, möjligen 3, men trivs bäst i sydligaste Sverige. Finns i många olika sorter.

Pilbladsmagnolia, Magnolia salicifolia 'Wada's Memory'

Pilbladsmagnolia, Magnolia salicifolia ‘Wada’s Memory’

Blommorna på pilbladsmagnolia, Magnolia salicifolia ‘Wada’s Memory’, är bara så läckra. De hängande, fladdriga tepalerna ser ut som små välformade linnetygsbitar på bar kvist i månadsskiftet april–maj och blomningen är riklig. Blir 5–8 meter hög. Tacksam och lättodlad magnolia som passar upp till zon 4, det påstås att den till och med kan odlas i zon 5.

Tillbaka