Trädgård à la Rosenholm

Från platt tomt till lummig trädgård

Text: Ann-Christin Rosenholm
Bild: Dan Rosenholm

Nästan alla drömmer vi om en grönskande trädgård. En egen oas inramad av frodig grönska och dold för världen utanför. Så flyttar man då till eget hus och möts av en platt och kal tomt.  Hur gör man för att förvandla den till ett lummigt hemmaparads? Vilka är knepen för att skapa lummighet och trolla bort känslan av platthet?

Med ett plank får man snabbt upp insynskydd samtidigt som man ger trädgården en starkare tredimensionell form. Om planket som här i Appelterns trädgårdar i Holland är utformat i glasbetong ger det trädgården en modern prägel. Konstruktioner i stål eller träplank med modern formgivning kan ge ett liknande sparsmakat elegant intryck.

Med ett plank får man snabbt upp insynskydd samtidigt som man ger trädgården en starkare tredimensionell form. Om planket som här i Appelterns trädgårdar i Holland är utformat i glasbetong ger det trädgården en modern prägel. Konstruktioner i stål eller träplank med modern formgivning kan ge ett liknande sparsmakat elegant intryck.

Skapa ytterväggar

En av de saker som bidrar allra mest till att en trädgård känns ombonad och lummig är väggar mot omgivningen. De kan bestå av häckar, buskage, plank, staket eller spaljéer med klängväxter.

Väggarna i tomtgränsen ska man ta sig an allra först när man vill förvandla en platt och kal tomt till en lummig trädgård. Titta efter hur det ser det ut i de olika riktningarna och anpassa valet av yttervägg efter omständigheterna. Är det insyn från alla håll kan det vara skönt med höga väggar överallt, eller åtminstone runt merparten av tomten. Har man skogen eller en fin utsikt som granne är behovet av skyddande yttervägg åt just det hållet inte lika stort. Kanske bjuder man då in naturen som en vacker fondvägg i stället.

I Bauers radhusträdgård på Lidingö skapas ett effektivt insynsskydd av en tak- och väggförsedd uteplats som byggts i ett av tomtens hörn. Ett sånt här bygge ger en omedelbar förbättring av trädgårdens privathet samtidigt som man får en trevlig sittplats som går att använda även när regnet strilar ner. För att göra det behövs i Sverige i allmänhet byggnadstillstånd och medgivande av grannar.

I Bauers radhusträdgård på Lidingö skapas ett effektivt insynsskydd av en tak- och väggförsedd uteplats i ett av tomtens hörn. Bygget ger en omedelbar förbättring av trädgårdens privathet samtidigt som en trevlig sittplats skapas. I Sverige behövs i allmänhet bygglov och medgivande av grannar.

Man behöver inte vara rädd för att göra på olika sätt i olika delar av trädgården. Så länge som man håller sig till högst tre eller fyra olika sorters ytterväggar och inte blandar dem hej vilt brukar det inte bli några problem med att det ser för rörigt ut.

Plank är alternativet för de områden där du vill ha ett omedelbart insynsskydd. Kombinerar du det med klätterväxter blir det lummigt och grönt. För att mjuka upp kan man också anlägga en rabatt med buskar, perenner och till och med små träd in mot planket.

Ett plank av flätad torr pil skänker trädgården en lite gammaldags atmosfär och skapar snabbt en skyddad miljö. Klematisen som klänger över det mjukar upp och gör att trädgården känns lummigare. Bilden är från familjen Stavåsens trädgård i Halland.

Ett plank av flätad torr pil skänker trädgården en lite gammaldags atmosfär och skapar snabbt en skyddad miljö. Klematisen som klänger över det mjukar upp och gör att trädgården känns lummigare. Bilden är från familjen Stavåsens trädgård i Halland.

Klippta häckar kan ge gröna, täta väggar som blir en fin bakgrund till trädgårdens blommande växter. De har fördelen att de inte tar bort så mycket av tomtytan, men nackdelen är att de tar tid på sig innan de ger fullgott skydd. För sträckor där man snabbt vill ha en uppvuxen häck kan det vara idé att köpa exemplar som är större och kraftigare än ordinära häckplantor brukar vara eller så kostar man på och köper det som brukar kallas för färdig häck. Lika tätt och fint som en häck som vuxit flera år på stället blir det inte omedelbart, men tiden för att uppnå det resultatet kortas med flera år jämfört med om man planterar vanliga små häckplantor.

Klippta häckar är bra både som ytterväggar runt trädgården och som avgränsare mellan olika rum inne i trädgården. I familjen Gosvigs trädgård används en häck av hagtorn både som vägg mellan två rum inne i trädgården, syns till vänster i bilden, och som häck i tomtgränsen. Den smala passagen och växtligheten som finns i flera nivåer får det att kännas behagligt lummigt när man står här i skydd av häcken och blickar in över det större trädgårdsrummet.

Klippta häckar är bra både som yttre väggar och rumsavgränsare. I familjen Gosvigs trädgård på Fyn används en hagtornshäck som vägg mellan rum. Den smala passagen och växtlighet i flera nivåer gör det behagligt lummigt, här med blicken in över det större trädgårdsrummet.

Ett annat sätt att skapa gröna ytterväggar snabbare är att plantera tujor, som ofta går att få i större storlekar till hyfsat pris. Anses för tillfället inte som riktigt fina och trendiga, men är svåra att överträffa när man snabbt vill få upp en hög häck. Sorten Thuja occidentalis ’Smaragd’ håller sig smalare än andra och har en friskt grön färg hela året.

Pipranka ger mycket lummighet med sina stora hjärtformade blad. I början när den är nyplanterad kan det ta lite tid innan den sätter fart, men efter några år har man en sådan här fin inramning om man låter den klättra på en spaljé som sätts på insidan av ett plank. Det bästa läget för den är halvskugga – skugga. Till vänster ser vi en oxelhäck som är en lättodlad och tålig häckväxt som kan användas för att bygga höga väggar i trädgården. Bild från den del av Ulla Molins trädgård i Höganäs som den nuvarande ägaren Yvonne Fröman låtit förnya.

Pipranka ger mycket lummighet med stora, hjärtformade blad. Bästa läget är halvskugga–skugga. Till vänster en oxelhäck, lättodlad och tålig, kan användas för höga väggar. Bild från den del av Ulla Molins trädgård i Höganäs som dåvarande ägaren Yvonne Fröman förnyat.

Friväxande häckar och buskage går snabbare att få upp än klippta häckar, men har nackdelen att ta mycket plats och inte ge trädgården en lika tydlig struktur.
Tänk på att insynsskyddande väggar inte bara kan placeras i tomtgränsen utan också en bit in. Om du planterar en häck i gränsen kan du mycket väl förstärka skyddet med ytterligare en häck, eller plank, vid uteplatsen alldeles intill huset. Ett insynsskydd alldeles invid uteplatsen behöver inte heller vara lika hög som det längre bort för att ge samma skydd mot insyn och oönskad utsikt.

Klätterväxter som gör planket lummigt
 • Pipranka, Aristolochia macrophylla
 • Klätterhortensia, Hydrangea anomala ssp. petiolaris
 • Vitalba-klematis, Clematis ’Summer Snow’
 • Staketdruva, Vitis ’Zilga’
 • Fylld honungsros, Rosa ’Hybrida’
Träden är viktiga

Träd är viktiga för en stämningsfull och lummig trädgård. Tillsammans med häckar och buskar skapas insynsskydd. Ett träd som sticker upp ur häcken i tomtgränsen är effektivt för att skapa ett rejält skydd mot omgivningen samtidigt som rumskänslan förstärks. Med ett kronbildande träd kan höga byggnader som stör privatheten döljas. Under ett trädtak med tät krona är man dold för omvärlden även med ett höghus som närmsta granne.

Träden tillför höjd, vilket gör att en platt tomt inte upplevs som lika platt. En annan fördel är det ljus- och skuggspel som skapas när solljuset silas genom trädkronors lövverk. Det får oss att uppfatta trädgården som mer livfull och intressant än om den ligger öppen och saknar ljusskiftningar. En ordinär rabatt mitt i en gräsmatta kan faktiskt te sig rent sagolik i det silade ljuset under ett kronträd.

För att få en ny och kal tomt lummig snabbt kan det vara en god idé att köpa ett träd med en redan utvecklad krona. Träd i större storlekar brukar kunna beställas från välsorterade plantskolor som ibland också kan stå för planteringen.

Träd är nödvändiga för att det ska skapas en lummig atmosfär i trädgården. Eftersom de tar tid på sig för att utvecklas och få storlek ska man plantera dem i ett tidigt skede när man gör i ordning tomten. Under det överdådigt blommande praktkörsbärsträdet Prunus Sato-Zakura-Gruppen, i Hågelbyparken strax söder om Stockholm, bildas stämningsskapande skiftningar mellan ljus och skugga.

Träd är nödvändiga för en lummig atmosfär. Plantera i ett tidigt skede eftersom de tar tid på sig att bli stora. Under det överdådigt blommande praktkörsbärsträdet i Hågelbyparken söder om Stockholm, bildas stämningsskapande skiftningar mellan ljus och skugga.

Träd som kan ge tak

Vanliga fruktträd ger förträffliga tak. Välj plommon eller småväxta äppelträd om du vill ha något mindre och päron eller körsbär om du önskar något stort. Stamhöjden bör vara 1,5–2 meter för att få ett tak att gå under. Oftast behöver man beställa träden från en välsorterad plantskola eftersom de träd som vanligtvis säljs i handeln har lägre stamhöjd.

 • Prydnadskörsbär, Prunus ’Accolade’ ger en utbredd och gles, skir krona. Utmärkt träd också för mindre trädgårdar.
 • Rödblommig hästkastanj, Aesculus carnea ’Briotti’ får en utbredd krona och blir med tiden ett ganska stort träd.
 • Klotlönn, Acer platanoides ‘Globosum’ får en rund krona.
 • Jättetuja, Thuja plicata, ger snabbt ett vintergrönt och ganska smalt tak om den stammas upp.
Rumsindela

Det är inte bara nivåskillnader som gör att en trädgård inte känns platt. Det finns även andra sätt att skapa känslan av höjd och tre dimensioner.

En trädgård med stark rumsindelning känns sällan platt, även om den så är. Väggarna mellan rummen bryter av och tillför höjd och en känsla av variation. Övergångarna mellan rum av olika storlek och karaktär ger upplevelser av förändring som helt villar bort det faktum att en tomt är helt plan. En rumsindelad trädgård är inte heller överblickbar, så det går faktiskt inte att, i förstone, se om tomten är platt eller ej.

Skapa gärna smala passager mellan rummen eftersom alternerande breda och trängre områden gör trädgården spännande och intressant. Att gå igenom en avsmalning innan man inträder i ett nytt trädgårdsrum förstärker känslan av att vara innesluten av grönska.

Allt som ger variation är effektivt för att trolla bort platthet. En liten träbrygga som bryter av gräsmattan för att ta oss över en riktig bäck, eller bara något som ger illusionen av att vara ett vattendrag, skapar spänning och liv. Bilden är från familjen Gosvigs trädgård på Fyn i Danmark.

Allt som ger variation är effektivt för att trolla bort platthet. En liten träbrygga bryter av gräsmattan för att ta oss över en riktig bäck, eller bara något som ger illusionen av ett vattendrag, skapar spänning och liv. Familjen Gosvigs trädgård på Fyn i Danmark.

Variera växternas höjd och form

Inför tredimensionalitet genom att plantera växter av olika höjd, form och storlek. En trädgård behöver såväl träd, häckar, buskar som perenner för att kännas riktigt lummig. Vi ska heller inte glömma bort klätterväxterna som binder ihop lågt med högt där de svingar sig i ett träd eller klänger upp över planket. Med grönska i olika nivåer skapas en mycket mer lummig och inbjudande miljö än om det bara finns en platt gräsmatta, två fruktträd och en låg perennrabatt.

En rosenportal ger atmosfär och vackert växelspel mellan ljus och skugga på marken inunder samtidigt som den förstärker tredimensionaliteten i Maria Björklunds trädgård på Österlen.

En rosenportal ger atmosfär och vackert växelspel mellan ljus och skugga och förstärker det tredimensionella hos Maria Björklund, Österlen.

Stora och frodiga perenner kan snabbt ge en lummig stämning. Tänk på att inte bara välja efter hur blommorna ser ut, titta minst lika mycket på bladen. Blad med olika former och texturer som kontrasterar mot varandra skapar en trivsam och intressant atmosfär. Stora blad som spelar mot små och finlemmade blir extra effektfullt.

Pergolor, spaljéer, portaler och andra byggkonstruktioner kan användas för att ge trädgården en starkare tredimensionell form. Minsta sten, upphöjning, nedsänkning eller variation av markmaterial skapar variationer som bidrar till att vi uppfattar en trädgård som mindre platt.

Ett par låga trappsteg i stenbeläggningen skapar genast en känsla av nivåskillnad fast det bara handlar om ett par decimeter. Den här effekten kan man lätt skapa genom att fylla på jord, grus eller sand på en helt plan tomt. Växter av olika form och höjd förstärker den tredimensionella formen och gör det här till en trivsam och lummig oas. Buskarna i bakgrunden är bambu som ger snygg kontrast mot de strikt klippta buxbomskuberna.

Ett par låga trappsteg i stenbeläggningen skapar genast en känsla av nivåskillnad. Den här effekten kan lätt skapas genom att fylla på jord, grus eller sand på en plan tomt. Växter av olika form och höjd förstärker tredimensionaliteten, och gör det till en trivsam och lummig oas. Bambun i bakgrunden ger snygg kontrast mot de strikt klippta buxbomskuberna.

Ett annat knep för att få en känsla av större nivåskillnader på tomten är att göra rabatterna upphöjda. Det gör dem enklare att anlägga också eftersom man inte behöver gräva ur lika mycket när man bygger upp dem med ny matjord ovanpå den befintliga marken. Vill man skapa ett intryck av naturlig upphöjning gör man inga kanter på rabatten utan låter bara jorden slutta ner mot ursprungsnivån. Sedan planterar man växter så att övergången mellan rabatten och omgivande mark döljs.

Upphöjda odlingsbäddar är effektiva för att ta bort känslan av platthet på en plan tomt. Här i familjen Eliassons trädgård i Veddige har de kantats med torvblock. Men det fungerar lika bra att använda sten eller helt enkelt bara låta jorden i bäddarna slutta ner mot omgivningen.

Upphöjda odlingsbäddar är effektiva för att minska känslan av platthet. Här i familjen Eliassons trädgård i Veddige har de kantats med torvblock. Men det fungerar lika bra att använda sten eller att helt enkelt låta jorden i bäddarna slutta ner mot omgivningen.

Parasollbladet, Astilboides tabularis, och bronsrodgersia, Rodgersia podophylla, ger ett mycket frodigt intryck redan i slutet av maj. Trivs i fuktighetshållande jord i halvskugga–skugga.

Parasollblad, Astilboides tabularis, och bronsrodgersia, Rodgersia podophylla, ger ett mycket frodigt intryck redan i slutet av maj. Trivs i fuktighetshållande jord i halvskugga–skugga.

Perenner som ger lummig stämning
 • Flikrabarber, Rheum palmatum
 • Daggfunkia, Hosta sieboldiana ’Elegans’
 • Bronsrodgersia, Rodgersia podophylla
 • Parasollblad, Astilboides tabularis
 • Strutbräken, Matteuccia struthiopteris

Läs gärna också

Häckväxter