Text och bild: Dan Rosenholm
Finns det något mer välgörande för själen än att strosa runt mellan granstammarna i skogen en fuktig eftermiddag på sensommaren? Kanske kan det vara att sitta med en kopp kaffe och några bullar i en vitsippsbacke under ganska tidig vår, eller möjligen att kryssa mellan vilda stormhattar och fjällbjörkar på väg upp mot kalfjället? De flesta kan lätt komma på egna exempel. Trots urbaniseringen känner vi Nordbor en stark närhet till naturen, det gäller även många som kommit hit från andra kulturer.
Vad är en trädgård egentligen annat än en liten bit natur som formats efter egen önskan? Tänker man så ligger tanken att ge trädgården en naturnära stil inte långt borta. Fördelarna är många. Anläggningsarbetet är begränsat, istället utnyttjar man det som redan finns. Detsamma gäller underhållet, gräsmattor behöver inte klippas lika perfekt, ogräs behöver inte dras upp så nitiskt. Men framförallt kan man skapa en liknande känsla som under skogspromenaden, utan att ens behöva lämna tomten.
Att utforma en naturnära trädgård
En naturnära trädgård skapar man inte, man bevarar och utvecklar det som redan finns på tomten och i omgivningen. Det gäller från högsta träd till lägsta marktäckare. Det går varken att återskapa en ståtlig tall eller ett bestånd av blåbärsris när det väl är borta.
Oftast ligger den naturnära trädgården i anslutning till landskapet runtomkring och flyter nästan omärkligt in i det. Gränsar trädgården mot skogen, så kan stenar klädda av naturliga mossor och lavar, blåbärsris och ljung finnas sida vid sida med till exempel spirstånds, jättedaggkåpor och nävor. I skogskanten passar även rododendron och azaleor, gärna frösådda som inte har allt för pråliga färger. Är åker och äng granne till trädgården kan vi ha blåklockor, gulmåra, prästkragar och andra ängsväxter i trädgården.
Hela trädgården behöver inte vara naturnära. Låt gärna den konventionella trädgården gradvis övergå till omgivande naturmark. Det är ett gammalt knep som finns i svensk trädgårdstradition, såväl som i övriga Europa och i Ostasien. Den som är så lyckligt lottad att bo direkt mot skog eller äng kan hålla övergången helt öppen så det knappt märks var tomten börjar eller slutar. Vackra utsikter släpper man också in i trädgården, men de behöver inte vara vidöppna. Vill man ha dem mer spännande kan de avgränsas så att man gradvis upptäcker lite i taget.
Att blanda befintliga växter med trädgårdsväxter behöver man inte vara rädd för. Det finns både inhemska växter och mängder av vilda växter och trädgårdsväxter med ursprung från andra delar av jorden som passar in. Men växtförhållandena måste vara de rätta. Näringsrik jord kan vara en svårighet. Är tomten anlagd med matjord från åkrar eller om man gödslat regelbundet under många år är det svårt för många vilda växter att klara konkurrensen. Då får man använda trädgårdsväxter med naturlig karaktär, det finns allt fler sådana att få tag i.
Men framförallt. Om man vill ha en naturnära trädgård på sin tomt behöver man tid. Det behövs tid för att känna in omgivningen och hitta växterna som passar in. Det behövs tid för nya växter att etablera sig i näringsfattig mark i konkurrens med annat. Å den andra sidan så behöver man inte heller lägga ner lika mycket arbete som i en konventionell trädgård.
Lycka till med att skapa din egen trädgård nära naturen.