Trädgård à la Rosenholm

Formella former

 

Den som tror att formella köksträdgårdar bara är en fråga om utseende tror fel. Lilla Toscanas infattningshäckar är inte bara snygga utan håller kanterna fria från ogräs och ger dessutom lite skydd åt plantorna när de är små. Rundeln i mitten har också sin funktion. I en köksträdgård där gångarna bildar ett enkelt kryss är det helt hopplöst att göra en sväng med en skottkärra utan att tvingas trampa runt i rabatterna. Även i den formella köksträdgården följer form och funktion varandra

Den som tror att formella köksträdgårdar är en fråga om utseende tror fel. Lilla Toscanas infattningshäckar håller kanterna fria från ogräs och ger skydd åt plantorna när de är små. Rundeln i mitten har också sin funktion. I en köksträdgård där gångarna bildar ett enkelt kryss är det helt hopplöst att göra en sväng med en skottkärra utan att tvingas trampa runt i rabatterna. Även i den formella köksträdgården följer form och funktion varandra

Den formella trädgården präglas av geometri, balans och ofta symmetri. Trädgårdens gångar är raka och gärna plattlagda eller täckta av knastrande grus. Blommande perenner och rosor inramas av låga, klippta häckar. Ett formellt trädgårdsrum byggs ofta upp kring en centralpunkt i vilken en vacker växt, urna, trädgårdsdamm eller annat blickfång placeras. Två eller fyra gångar brukar gå in mot centralpunkten och dela upp den omgivande ytan i två respektive fyra områden med lika form och storlek. Området i mitten kan till exempel vara format som en cirkel eller rektangel. Vi förknippar ofta den här stilen med lite gammaldags klassiska trädgårdsmiljöer, som rosen- och köksträdgårdar. Den formella stilen kommer bäst till sin rätt om trädgården hålls väl ansad, vilket knappast gör den till det bästa valet om man vill minimera skötselarbetet.

I ett av de många små trädgårdsrum invid den långa entrégången till Villa Fraxinus har stenläggning och formella former kombinerats med frodiga trädgårdsväxter och ursprunglig skogsvegetation. Formaliteten i kombination med det vilda skapar spänning och intresse. Här växer rododendron och riddarsporrar tillsammans med ettårsblommor som tagetes, begonior, fuchsior och margeritor.

I ett av de många små trädgårdsrum vid den långa entrégången till Villa Fraxinus har stenläggning och formella former kombinerats med frodiga trädgårdsväxter och ursprunglig skogsvegetation. Formaliteten i kombination med det vilda skapar spänning och intresse. Här växer rododendron och riddarsporrar tillsammans med ettårsblommor som tagetes, begonior, fuchsior och margeritor.

Den gröna djungeln