Trädgård à la Rosenholm

Draperier

En del växter har former som passar extra bra för framkanten av rabatten. Det är de som breder ut sig och effektivt täcker marken med sina blad så att vi inte kan skymta något av jorden. De får gärna flöda ut över rabattkanten som en böljande mjuk linje vilken döljer själva övergången. På det viset ser rabatten mer levande och intressant ut. Stefan Mattson brukar kalla de här växterna för draperier eftersom de ger en snygg drapering över marken i rabattens framkant.

Hos draperierna är ett kuddformat växtsätt vanligt och det gör sig väldigt bra i framkanten av en rabatt, liksom det överhängande växtsättet som finns hos till exempel dagliljor, Hemerocallis, och hakonegräs, Hakonechloa macra. De typiska framkantsväxterna är mellan ett par decimeter och en halvmeter höga vad gäller bladverket. Sedan kan det hända att en del av dem, som till exempel dagliljor och funkior, får blomstänglar som blir upp emot en meter i höjd.

Många draperier har ett marktäckande växtsätt vilket gör att de kan användas för att skapa mattor på samma sätt som traditionella marktäckare.

Växter som är glesa nedtill passar inte i framkanten. Försök i stället att placera perenner som inte döljer jorden lite längre in eller låt dem växa upp ur en matta av någon marktäckande växt.

Myrnäva, Geranium soboliferum, palmstarr, Carex muskingumensis. blodormrot, Bistorta amplexicaulis ’Firetail’  och solbrud, Helenium ’Kupferzwerg’

Myrnäva, Geranium soboliferum, palmstarr, Carex muskingumensis. blodormrot, Bistorta amplexicaulis ’Firetail’ och trädgårdssolbrud, Helenium ’Kupferzwerg’

Perennerna i rabattens framkant bildar en böljande mjuk linje mot gångvägen i Drömparken och gör att vi inte kan se någon bar jord mellan växterna. Några av de förträffliga framkantsväxter som syns här är den kuddformade, rosalila myrnävan, Geranium soboliferum, längst till höger och bredvid den det limegröna halvgräset palmstarr, Carex muskingumensis. Bortanför växer en liten klunga av blodormrot, Bistorta amplexicaulis ’Firetail’ som trots att den kan bli hela 80 cm hög lämpar sig bra för framkanten eftersom den ovanför bladverket är gles och transparent. Vidare bortanför den växer trädgårdssolbrud, Helenium ’Kupferzwerg’, som går i samma färgskala och tack vare sin sena blomning är ett utmärkt val för rabattens framkant. Ännu längre bort kläs kanten in av dagliljor, såpnejlikor och skuggnepetor.

Kantnepeta, Nepeta × faassenii ’Walker’s Low’

Kantnepeta, Nepeta × faassenii ’Walker’s Low’

Kantnepeta, Nepeta × faassenii ’Walker’s Low’ har blålila blommor som lägger sig över gången. Den har grågrönt aromatiskt bladverk som är omtyckt av bin, fjärilar och katter. På håll är kantnepeta påfallande lik lavendel och är ett bra alternativ till den för de nordligare delarna av landet eftersom den är tåligare. Blommar i juni–juli och kan om plantan skärs in efter blomningen komma med ett andra mindre flor framåt höstkanten. Höjd ca 50 cm. I soligt läge och väldränerad jord utvecklas den bäst. Halvhärdig. C/c-avstånd: 35 cm. Drömparken.

Daglilja, Hemerocallis ’Pardon me’

Daglilja, Hemerocallis ’Pardon me’

Dagliljan, Hemerocallis ’Pardon me’, har blodröda doftande blommor med gult svalg och är en av tiotusentals dagliljehybrider. De har alla stora trattformade blommor i gula, orange, rosa, röda och vita nyanser samlade i toppställda knippen. Blomningen inträffar under några veckor i juni–augusti beroende på sort, om man väljer och kombinerar med omsorg kan man ha blommande dagliljor hela sommaren. En stor fördel är de vackra långsmala bladen som hänger snyggt över rabattkanten. Dagliljor trivs i sol–halvskugga i fuktig och näringsrik jord. Men gödsla inte alltför mycket, då ökar bladmängden på bekostnad av blomningen. De flesta dagliljor får en höjd av 50–100 cm beroende på sort. Sorten ’Pardon me’ blir ca 45 cm hög och blommar i augusti. Dagliljor är oftast härdiga i hela landet. C/c-avstånd: 40 cm. Drömparken.

Hakonegräs, Hakonechloa macra

Hakonegräs, Hakonechloa macra

Hakonegräs, Hakonechloa macra, är med sitt överhängande växtsätt ett fantastiskt val för framkanten. Plantera den gärna i större fält som nästan ger en effekt av vågor på havet när de rör sig för vinden som här i Drömparken. Hakonegräs finns även i gulbrokiga sorter, men de är mindre härdiga och smälter inte lika fint ihop med andra växter som den helgröna. I bakgrunden syns ormbunken träjon Dryopteris filix-mas. Hakonegräs blir 30–70 cm högt och trivs i fuktighetshållande, näringsrik jord som måste vara väldränerad. Det klarar inte stående vinterfukt. Sol–halvskugga. Halvhärdigt. C/c-avstånd: 40 cm.

Nävahybriden, Geranium, ’Jolly Bee’

Nävahybriden, Geranium, ’Rozanne’

Nävahybriden, Geranium, ’Rozanne’ är liksom många nävor en förnämlig framkantsväxt. Den blommar mycket länge. Man kan knappt tro det, men den här bilden är från slutet av september. Det enda som skiljer mot juni är tillståndet på de omgivande växterna. Blomningen hos ’Rozanne’ är densamma mer eller mindre från juni till tidig höst. I bakgrunden sticker bland annat några strån av jättetåteln, Molinia caerulea ssp. arundinacea, ’Windsäule’ upp. ’Rozanne’ blir ca 70 cm hög. Härdig. C/c-avstånd: 35 cm. Munksundskällan.

Blåfunkia, Hosta ’Halcyon’

Blåfunkia, Hosta ’Halcyon’

Blåfunkia, Hosta ’Halcyon’, har blådaggiga blad som tycks lysa i skuggan. Den hör till de mindre funkiorna och blir inte mer än 35–40 cm hög. De ljusvioletta till nästan vita klockformade blommorna kommer på eleganta stänglar i juli–augusti. En mycket bra framkantsväxt för halvskugga- skugga, men är liksom alla funkior sen i starten på våren så det är en bra idé att sätta låga vårlökar mellan plantorna för att få något som fyller ut då. Härdig. C/c-avstånd: 35 cm. Skolparken.

Jättedaggkåpa, Alchemilla mollis

Jättedaggkåpa, Alchemilla mollis

Jättedaggkåpa, Alchemilla mollis, väller som fluffiga moln över rabattkanten mot den smala vattenkanalen som omger fickparken Blå trädgård. Det här är en mycket tålig perenn med marktäckande växtsätt och som lätt självsår sig. Bladen är runda, svagt flikade, något ludna och lite skålformade. De blir särskilt vackra när det regnat eller det kommit dagg och vattendropparna ligger kvar som genomskinliga pärlor. Mellan ruggarna av jättedaggkåpa tittar stäppsalvia, Salvia nemorosa ’Caradonna’ fram. Den fungerar någorlunda i framkanten på en rabatt men väller inte över på samma slösande sätt som jättedaggkåpan och nävan, Geranium, ’Sirak’, vilken skymtar i bakgrunden, gör. Jättedaggkåpan kan växa i såväl sol som skugga och den går bra på de flesta jordar som inte är alldeles för torra. Blommar under några veckor i juni–juli med skyar av gröngula blommor. Den är mycket härdig och blir ca 40 cm hög. C/c-avstånd: 35 cm.

Marktäckande mattor