Trädgård à la Rosenholm

Kombinera blomningstider

Planera din rabatt så att de olika blomningarna faller i varandra. Tänk också på att de växter som blommar samtidigt bör ha blommor som klär varandra. Ta reda på blomningstider för de växter som du tänkt använda. Vanligtvis följer informationen med när du handlar växter på plantskolan. I praktiken varierar blomningstiden med såväl odlingszon som läge inom en och samma zon. Blomningstiderna påverkas även av vädret och kan därför infalla vid lite olika tidpunkter under olika år.

Stora trädgårdar kan förses med olika partier som blommar vid olika tider på året. Den berömda engelska trädgårdsarkitekten Gertrude Jekyll (1843–1932) förespråkade att rabatter skulle designas för att ha sin högtidspunkt under en bestämd period snarare än att blomningen skulle vara utspridd över hela säsongen. Trädgården skulle sedan innehålla flera olika rabatter som avlöste varandra med blomning. Anledningen är att det då går att skapa ett överdåd av samtidigt blommande växter som klär varandra.

Även vedartade växter kan bjuda på storartad blomning. Här syns en kombination med ger associationer till fluffiga gräddbakelser av prydnadskörsbär, stjärnmagnolia, Magnolia stellata, och tibast, Daphne Mezeurom. Bild från Bergianska trädgården.

Även vedartade växter kan bjuda på storartad blomning. Här en kombination med associationer till fluffiga gräddbakelser. Prydnadskörsbär, stjärnmagnolia, Magnolia stellata, och tibast, Daphne Mezeurom. Bergianska trädgården.

Med utspridda blomningstider i en rabatt blir det inte alls samma överdådiga intryck eftersom de flesta växter endast blommar under några få veckor. I dagens relativt små trädgårdar har vi vanligtvis inte plats för att avsätta hela planteringsytor för växter som bara är vackra under en viss tid av säsongen. Vi behöver använda hela vår lilla täppa under hela säsongen och vi vill ha vackra växter att titta på under så stor del av tiden som möjligt. Om vi önskar, kan vi följa Jekylls råd i lite mindre skala och lägga in små områden i trädgården som är överdådiga under en viss tid och som avlöser varandra med sin blomning.

Den mörkvioletta tulpanen ’Attila’ hemma i vår egen trädgård, framhävs behagfullt mot rosenapelns, Malus floribunda, söta vitrosa blommor som i sina mörkaste nyanser effektfullt plockar upp tulpanens lila färg.

Den mörkvioletta tulpanen ’Attila’, hemma i vår egen trädgård, framhävs behagfullt mot rosenapelns, Malus floribunda, söta vitrosa blommor som i sina mörkaste nyanser effektfullt plockar upp tulpanens lila färg.

Tidigt blommande tulpaner och scilla breder ut sitt sköna flor mellan trädstammarna längs Åpromenaden i Enköping. Längre fram på sommaren växer perenner upp här och döljer de vissnande lökväxterna med sina blad.

Tidigt blommande tulpaner och scilla breder ut sitt flor mellan trädstammarna längs Åpromenaden i Enköping. Längre fram på sommaren döljer perenner de vissnande lökväxterna med sina blad.

Höstsilverax, Cimicifuga simplex ’Brunette’, är en stilig perenn som blommar med ljuvligt doftande spiror sent på hösten. Den kan bli upp emot två meter hög och har ett mörkrött bladverk som gör den synnerligen attraktiv även innan blomning.

Höstsilverax, Actaea simplex ’Brunette’, är en stilig perenn som blommar med ljuvligt doftande spiror sent på hösten. Den kan bli upp emot två meter hög och har ett mörkrött bladverk som gör den synnerligen attraktiv även innan blomning.

Det finns många olika sätt att komponera en rabatt med växter som har olika blomningstider. Inspirerad av Gertrude Jekyll kan man gruppera de växter som blommar samtidigt tillsammans, oberoende av art, och sedan blanda grupper med olika blomningstider eller alternativt placera arter med olika blomningstider bredvid varandra. Allt beroende på om man vill åstadkomma små områden av överdådighet som avlöser varandra över tiden eller om man vid varje tidpunkt vill ha en rabatt med någotsånär jämnt fördelad blomning.

Att placera de tidigast blommande växterna längst in i rabatten och de med senare blomning längre ut är en bra metod för att skapa en rabatt som ser fräsch ut länge och väl. När de inre har blommat ut får de med senare blomning längre fram ta över som huvudrollsinnehavare. De främre växterna bör vara lite sena i starten och hålla sig låga medan de vårblommande växterna innanför ger sin föreställning. Om den tidigt blommande växten är mindre vacker efter blomningen kan du välja en främre växt som blir högre framåt sommaren och därmed åtminstone delvis skymmer det som finns bakom. Samma metodik är användbar även när du placerar ut vårblommande lökväxter i rabatten. Låt dem stå en bit in så att deras vissnande bladverk döljs av omgivande perenner.

Vackert året om
Låga krämvita tulpaner i en matta av sockblommor, som framåt försommaren har växt sig frodiga och effektivt täcker marken. En smakfull kombination från Gustaf Adolfs plan i Enköping.

Låga krämvita tulpaner i en matta av sockblommor, som framåt försommaren växt sig frodiga och täcker marken. En smakfull kombination från Gustaf Adolfs plan i Enköping.