Trädgård à la Rosenholm

Vårlökar trivs bäst i mängder

Text och bild: Dan Rosenholm

Vårlökar trivs tillsammans. Stå en och en vill de inte alls, knappt ens tio och tio. Nej, bäst gör de sig i mängder, gärna några olika sorter och färger blandade. Låt till exempel blå pärlhyacinter växa under dina pingst- och påskliljor. Måhända passar svarta och vita tulpaner just din smak eller kan det vara en salig blandning i vilt mixade färger och former som faller dig på läppen? Inspireras av bilderna och glöm inte att det alltid är tillåtet att härma i trädgården.

Tulpanerna 'Queen of Night' och 'White Triumphator.

Tulpanerna ‘Queen of Night’ och ‘White Triumphator’.

Svart och vitt är en lika effektiv kombination när det gäller blommor som i kläder och inredning. På bilden, från vårt eget hem, är det de sena tulpanerna ‘Queen of Night’ och ‘White Triumphator’ som kontrasterar mot varandra. Kombinationen kan vara lite kortlivad. Inte minst tulpaner med ovanliga färger, som svart, överlever bara ett par år. Men man kan fylla på med nya allteftersom.

Upp i guldazalean sticker vita liljetulpaner upp.

Upp i guldazalean sticker vita liljetulpaner upp.

Lökväxter planterade under buskar är inte bara snyggt, det ger också lökblasten chansen att vissna ner i lugn och ro utan att misspryda. Under väldoftande guldazalea, Rhododendron luteum, sticker vita liljetulpaner upp; tre användbara sorter är ‘White Triumphator’, ‘Sapporo’ och ‘Très Chic’.

Prakthäggmispel, Amelanchier lamarckii

Prakthäggmispel, Amelanchier lamarckii

Som underplantering vid vackra stammar passar vårlökar extra bra, men det gäller att välja träd och buskar som inte skuggar för mycket under våren eller har för omfattande rotsystem. Snygg, snäll och tålig är prakthäggmispel, Amelanchier lamarckii, dessutom härdig en bra bit upp i Norrland.

Tulpanerna 'Pink Impression' och 'White Dream' med hyacinten  'Pink Pearl'.

Tulpanerna ‘Pink Impression’ och ‘White Dream’ med hyacinten ‘Pink Pearl’.

Planterar man lökar i rabatter döljs de efter blomningen av perennernas blad. Tulpanerna heter ‘Pink Impression’ och ‘White Dream’. Hyacinten är ‘Pink Pearl’, och har frodats hemma hos oss i Uppland under många år, trots att de anses vara kortlivade. Snart kommer nävor och de purpurfärgade skotten av luktpion att täcka lökarnas vissnande blast.

Gunilla Bremers underbara tulpananarki.

Gunilla Bremers underbara tulpananarki.

I Västerås har Gunilla Bremer skapat den mest underbara tulpananarki framför sitt orangeri. Under våren sprudlar det i nyanser av vitt, rött, rosa och lila. Tekniken består i att fylla på med nya lökar med liknande nyanser varefter de gamla dör bort.

Massplantering av narcisser i småländska Fagerås.

Massplantering av narcisser i småländska Fagerås.

Att påskliljor och andra narcisser passar i massplantering är välkänt, men rekordet tar nog Arne och Birgit Andersson på sin gård Fagerås i Småland. Genom att plantera stora mängder varje år, uppåt 50 tusen stycken, blommar nu sisådär en miljon narcisser samtidigt på våren. Eftersom det är moderna storblommiga sorter förökar de sig inte själva, men överlever å andra sidan långliga tider i skogslandskapet.

Sprallig färgblandning av tulpaner.

Sprallig färgblandning av tulpaner.

En blå botten kan aldrig vara fel, i det här fallet i bestående av blommande förgätmigej. Snyggt också under spralliga färgblandningar av tulpaner i orange, beigt och mörkt violett.

Pärlhyacint, Muscari botryoides, som underplantering  på Sofiero slott.

Pärlhyacint, Muscari botryoides, som underplantering på Sofiero slott.

Blått som underplantering till vitt fungerar nästan alltid, och ingenstans har det gjorts bättre än på Sofiero slott utanför Helsingborg. Mellan påsk- och pingstliljor sticker pärlhyacint, Muscari botryoides, upp i stora fält. De olikstora grupperna gör att det ser naturligt ut.

Vita allium, vit löjtnantshjärta, svart stjärnakleja, med mera.

Vita allium, vit löjtnantshjärta, svart stjärnakleja, med mera.

Över rabatten svävar bollarna av den vita Allium ‘Mont Blanc’, under syns till exempel vit löjtnantshjärta Lamprocapnos spectabilis ‘Alba’, svart stjärnakleja, Aquilegia vulgaris var. stellata ‘Black Barlow’, den svarta tulpanen ‘Queen of Night’ och rabattirisen, Iris sibirica, ‘Butter and Sugar’. Återhållet med naturkänsla från Chelsea Flower Show 2009.

Purpurlök och tulpanen 'Greenland'.

Purpurlök och tulpanen ‘Greenland’.

En elegant och lågmäld kombination i matchande färger, hemifrån Laila Lindström på Lidingö, av purpurlök, Allium × hollandicum, ‘Purple Sensation’ och den grönbandade tulpanen ‘Groenland’. Snällt av dem att blomma samtidigt.

Lyckas med vårlökar