Text: Ann-Christin och Dan Rosenholm
Bild: Dan Rosenholm (2005, 2006)
Det är inte alla trädgårdar i Skåne som har ett milt och snällt odlingsklimat. I det böljande jordbrukslandskapet i Skånes nordvästra del finns en helt bedårande trädgård. Men det är inte fråga om någon zon 1-täppa med känsliga och ömtåliga växter. Nej här gäller samma odlingsvillkor som en bra bit upp i landet. Odlingszon 4 uppskattar trädgårdsägarna Kenneth Hallberg och Claes Johansson det till.
– Klängrosen Flammentanz för till exempel en tynande tillvaro här. Trots att den egentligen ska vara härdig fryser den ner helt varje år, säger Claes.
Men de besvärliga vintrarna och klimatets andra kärvheter till trots så har Claes och Kenneth ändå lyckats skapa en helt fantastisk trädgård. Mestadels med hjälp av ganska vanliga trädgårdsväxter som trivs ypperligt i den stämningsfulla miljö som de har byggt upp här runt den gamla gården mitt ute på landet.

Runt uterummet på husets östra gavel är miljön överdådigt lummig och rofylld.
Miljön runt uterummet på husets östra gavel är överdådigt lummig och rofylld. Pergolan av runda trästavar bidrar till att förbinda trädgården med huset och uterummet. Med skyar av limegula blommor av jättedaggkåpa och blådaggiga funkiablad känns det nästan som om man klivit in i en sagoboksvärld. Några spiror av rosa fingerborgsblomma, Digitalis purpurea, spär på känslan ännu mer.
Lång historia

På brunnskanten fångar agave i enkla terrakottakrukor blicken.
En stor grusplan omgärdad av boningshuset och ett par uthuslängor möter oss när vi kör in på gården. Det är pittoreskt och traditionellt med gammaldags rosor och formklippt buxbom i rabatterna framför bostaden. Till vänster om dörren sitter en skylt med gårdens byggår 1666 inristat. Den hittade Kenneth under bräderna när han höll på att renovera fasaden. Nu är den inte dold längre utan sitter som ett försynt smycke och påminner om att många människor levt och verkat på just denna plats. Den omsorgsfullt lagda stengärdsgården som inhägnar den 3 000 kvadratmeter stora trädgården vittnar också om gårdens tidigare historia.
Stora delar av stenmuren är numera täckt av buskage och annan växtlighet.
– Vårt nästa projekt är att ta bort växter och frilägga mer av den gamla stengärdsgården som idag syns bitvis, berättar Kenneth och visar på de ställen där de redan tagit fram den.
Det blir verkligen effektfullt med de omsorgsfullt upplagda stenarna mer synliga och bara några få växter som skymmer på enstaka ställen. Som ett led i att ta fram muren kommer Claes och Kenneth också att öppna upp mer i de träd och buskar som växer bakom den och skymmer sikten ut mot fälten.

Trädgårdsgången med en cirkelrund simbassäng i den i ena änden.
– Fast vi ska så klart inte ta bort allt utan bara öppna upp några fler gluggar som kan föra in vackra utsikter i trädgården. Vi behöver också ha kvar det mesta av buskaget som skydd mot de hårda vindar som kan dra fram här, säger de.
Trädgårdsgången som löper som en axel vid sidan om huset har den stora gräsplanen som avslut i ena änden och en cirkelrund simbassäng i ett eget trädgårdsrum i den andra. Lite av poolens turkosblå vatten syns bakom ett lägivande plank. Bortanför skymtar de böljande sädesfälten.
Charmigt avslappnat uterum
Vid husets östra gavel har Claes och Kenneth byggt ett uterum som känns så där härligt genuint och lite vackert slitet. Något de uppnått genom att som golvmaterial använda begagnat tegel från en skorstensmur som fanns på en numera riven gård i närheten. Teglet är lagt direkt på marken så det här är inget vinteruterum utan används enbart för att förlänga sommarsäsongen. Som tak har de vanlig enkel korrugerad plast. En storvuxen vindruva, som bjuder på hängande klasar av gröna, söta druvor fram på höstkanten, klänger i takbjälkarna.

Uterummet är avslappnat charmigt med enkla möbler, frodiga växter och golv av återanvänt tegel. I taket klänger en vindruvsranka.
Möbleringen i uterummet är enkel och sparsmakad: ett träbrunt matbord med tillhörande stolar, en soffa och ett par små bord med krukväxter som har fått flytta ut hit över sommaren. En hög med trädgårds- och inredningstidningar finns nära till hands för avslappnande vilostunder under trädgårdsarbetet. För man ska ju inte glömma bort att njuta av sin trädgård. Något som Claes och Kenneth verkligen har lyckats med fast de har en stor tomt att sköta. Hemligheten ligger i att inte ha lika krävande ytor överallt. Här har man satsat på arbetade områden närmast huset där man har sina olika sittplatser medan områdena längre bort är mer lättskötta.

Ena hörnet av uterummet med en omisskännlig känsla av charmigt övervuxen trädgårdsruin
Vid ena kortsidan står en öppen spis murad av samma sorts tegel som använts till golvet. Med en frodig murgröna, Hedera helix, några krus, en liten stapel av oanvända tegelstenar och växter i krukor skapas en känsla av charmigt förfallen trädgårdsruin. Och inte blir det sämre av att en tuva av strutbräken, Matteuccia struthiopteris, har smugit sig upp mellan stenarna. Det märks att Kenneth har ett förflutet som teaterrekvisitör.
Florida
Utanför uterummet ligger den del av trädgården som kallas för Florida. Namnet kommer sig av de målade plattorna på marken. Idén till dem fick Kenneth och Claes efter att ha sett målade betongplattor när de var på semester i Florida. Så numera ligger Kenneth på knä och målar plattorna varje sommar för att färgen hela tiden ska se fräsch och obemärkt ut.
– Det är ju lite krävande kan tyckas, men går ganska snabbt när man väl kommit igång, skrattar han och berättar att han mixar oxidgult, rost och vitt till tre färger i brända jordnära nyanser som han sedan målar plattorna med som det faller sig.
Det blir väldigt effektfullt med de olikfärgade plattorna som lite oregelbundet breder ut sig till en uteplats som skänker semesterkänsla. Skyar av blommande limegula jättedaggkåpor, Alchemilla mollis, förhöjer stämningen ytterligare under några veckor i månadsskiftet juni−juli. Humle, Humulus lupulus, och pipranka, Aristolochia macrophylla, på uppbyggda träställningar fyller frodiga, gröna portaler som skapar intresse på höjden och dessutom bidrar till att förstärka den djupverkande effekten hos trädgårdsgången som fortsätter bort längs husets långsida.

Floridas betongplattor i tre brända nyanser. I förgrunden jättedaggkåpa, i portalerna pipranka och humle.

Växtportaler och den långa raka trädgårdsgången förstärker den fria siktlinjen mot brunnen.
Djupkänslan känns som ett sug i magtrakten när man tittar längs trädgårdgångens långa fria siktlinje med en brunn omgiven av pilträd som blickfång en bra bit bort på den stora gräsplanen som tar vid där gången slutar. Claes och Kenneth har på det här sättet utnyttjat tomtens minst skötselintensiva del till att förstärka djupet hos den mer arbetade delen av trädgården närmast huset. Till vänster syns strutbräken, en av trädgårdens mest förekommande växter, och den traditionella lättodlade praktlysingen, Lysimachia punctata, som blommar villigt i klargult under några veckor i juli.

Blickfång längs den långa raka trädgårdsgången utmed husets långsida.
Längs med den långa raka trädgårdsgången utmed husets långsida hittar man också det här enkla och vackra blickfånget: en frodig tuva av strutbräken, Matteuccia struthiopteris, tillsammans med ett elegant statyhuvud. Längst bort skymtar rundeln av pilträd med den uppmurade brunnen i mitten.
England
Alldeles innan den stora gräsplanen tar vid och man börjar tänka att det nog är slut på den del av trädgården som är anlagd uppenbarar sig ett bedårande trädgårdsrum vid husets västra gavel. Vi har kommit till England som Claes och Kenneth kallar den här delen av trädgården. Och det är verkligen som i England med ståtliga blå riddarsporrar, med många gammaldags mormorsväxter och en bred kant av småbladig funkia i framkanten av den uppmurade rabatten. Här växer även iris, bergklint, aklejor och ettåriga växter som de sår några olika av varje år.

Den romantiska delen av trädgården kallas för England.
I rabatten syns vita aklejor, Aquilegia vulgaris, och blå bergklint, Centaurea montana. Mot husväggen står ett par charmigt nötta trädgårdsstolar av vitmålat trä och en uppmurad tegelpelare förstärker atmosfären av klassisk engelsk lantträdgård. Klättervildvin svingar sig upp längs fasaden och skapar tillsammans med rosa rosor en grön inramning till den lilla sittgruppen som har fin utsikt mot den stora uppmurade rabatten. Här vill man stanna kvar och njuta länge, men det har vi inte tid med just nu för det finns ett land kvar att upptäcka.

En klassisk grind av smide markerar utgången från England, i urnorna på grindstolparna växer snöflinga.
Grekland
Vi öppnar den tunga järngrinden och passar samtidigt på att njuta av den söta utplanteringssväxten snöflinga, Sutera cordata, som växer i urnor ovanpå de uppmurade grindstolparna, och i rabatten blommar funkiorna med bleklila blommor på eleganta stänglar. Nu lämnar vi England och kommer ut på den stora gräsplanen. Här möter vi en höna som smitit ut från inhägnanden en liten bit bort. Hon pickar och sprätter förnöjt omkring, men springer och gömmer sig bakom en buske när det är dags för fotografering för det vill hon minsann inte alls vara med om.

Med hjälp av överbliven teaterrekvisita, en mossbeklädd stengärdsgård och vildväxande bladväxter skapas ett charmigt trädgårdsrum som för tankarna till antikens Grekland.
Vi sneddar över gräsplanen och kommer fram till Grekland som ligger längs med stenmuren vid tomtens södra gräns. Här är det fuktigt grönt i den svalkande skuggan under höga fläderbuskar, Sambucus nigra. Mossan breder ut sig på stengärdsgårdens kullerstenar och örter av olika slag klär in den klassiska stensoffan. Det ser i alla fall ut att vara en soffa av sten, men det är det inte alls. Med en hand lyfter Kenneth enkelt soffan för att visa hur lätt den är. Den är nämligen överbliven teaterrekvisita och tillverkad av plywood, frigolit och plast som målats med en färg som lurar ögat att tro att det är sten. Likadant är det med de vita kapitälerna och statyhuvudet som ser ut att vara lämningar från ett antikt grekiskt tempel.
– De klarar förstås inte av att ligga ute på vintern, men är ju å andra sidan lätta att bära in, säger Kenneth och skrattar.
Från Grekland har man utsikt över den drygt tusen kvadratmeter stora gräsplanen med pilträdsrundeln runt den uppmurade brunnen som inte är någon riktig brunn utan byggd bara för att skänka atmosfär. Och det gör den verkligen. Man får nästan känslan av att ha kommit till bröderna Lejonhjärtas Körsbärsdalen när man står här och skymtar ängen och den naturliga dammen genom en liten glugg i buskaget bakom stengärdsgården. Claes och Kenneth har verkligen lyckats med att fånga skiftande stämningar i olika delar av trädgården.

Den naturliga dammen och ängarna genom en öppning i buskaget.
Nästa projekt
Här syns den naturliga dammen och ängarna genom en öppning i det buskage som inhägnar större delen av trädgården. Kenneth och Claes nästa projekt är att öppna upp mer i växtligheten för att på fler ställen i trädgården plocka in de vackra vyerna mot landskapet utanför. Att på det här sättet låna blickfång från omgivningen är ett effektivt sätt att göra den egna trädgården mer spännande och intressant.
Claes och Kenneths bästa tips