Trädgård à la Rosenholm

Mörk dramatik

Purpur ger en dramatisk effekt som rent av kan upplevas som mystisk eller hemlighetsfull. Purpur finns i allt från mörkt rödlila till så gott som svart. Ju mörkare nyans desto tydligare blir den dramatiska effekten. Det här är en färg som drar blickarna till sig för att den är ovanlig. Används den för ymnigt blir den lätt dominant och kan ge hela planteringen ett dystert utseende. Allra bäst fungerar purpur när det används som ett sparsamt inslag för att göra rabatten mer iögonfallande och kanske få en och annan att höja på ögonbrynen av förvåning. Pastellfärger och vitt är goda kompanjoner som lyfter fram de mörka färgernas elegans och får dem att synas bra. Med för mycket mörkt grönt runt omkring riskerar de istället att sjunka in i omgivningen och knappt synas alls. Purpurfärgen kan komma från såväl bladverk som blommor och en del växter som till exempel höstsilveraxet ’Brunette’ har en egen inbyggd kontrastverkan i sig med sitt purpurfärgade bladverk och sina vita blomspiror.

Röd flikrabarber, Rheum palmatum var. tanguticum 'Atropurpureum'

Röd flikrabarber, Rheum palmatum var. tanguticum ‘Atropurpureum’

Röd flikrabarber, Rheum palmatum var. tanguticum ‘Atropurpureum’, har blad som är effektfullt purpurfärgade när de tittar upp ur marken tidigt på våren i Drömparken. Längre fram blir de mer gröna men har fortfarande kvar inslag av rött. De blir maffigt stora och hela växten, som kan bli 2 m hög, ger ett imponerande intryck. Blommar på stora vippor i juni–juli. Sol–halvskugga. Mycket härdig. C/c-avstånd: 100 cm.

Indiskt fotblad, Podophyllum hexandrum, 'Majus'

Indiskt fotblad, Podophyllum hexandrum, ‘Majus’

Indiskt fotblad, Podophyllum hexandrum, ‘Majus’ har mörkt purpurfärgade blad på våren som utgör en häftig kontrast mot de egna blekrosa blomknopparna. Längre fram på sommaren vecklar bladen ut sig och har mörka fläckar på grön botten. De är då också betydligt större, men fortfarande mycket dekorativa. Blir ca 50 cm hög och blommar i maj–juni. Halvskugga–skugga. Härdig. C/c-avstånd: 35 cm. Drömparken.

Röd japanlönn, Acer palmatum 'Atropurpureum'

Röd japanlönn, Acer palmatum ‘Atropurpureum’

Röd japanlönn, Acer palmatum ‘Atropurpureum’, blir med sina purpurfärgade och djupt flikiga blad ett elegant blickfång i trädgården. Eftersom den växer långsamt och inte blir mer än ett par meter hög går den utmärkt att plantera i perennrabatten. Läget bör vara varmt och skyddat i sol–halvskugga och jorden ska helst vara mullrik. Zon 2. Klosterparken.

Kungsängslilja, Fritillaria meleagris

Kungsängslilja, Fritillaria meleagris

Kungsängslilja, Fritillaria meleagris, får schackrutiga blommor i purpur och rosa i maj–juni. Det här är en flerårig lökväxt som trivs i mullrik fuktighetshållande jord som ändå är väldränerad. Lökarna ska helst sättas i september och planteras med 6–8 cm avstånd. Sprider sig med sidolökar och frön och passar bra till förvildning på fuktiga platser. I Klosterparken bildar de en egen liten äng på försommaren. Sol–halvskugga. Höjd ca 25 cm. Kan odlas i stora delar av landet. Kungsängslilja finns även i sorter med vita blommor och rutmönster i rosa och vitt.

Stjärnakleja, Aquilegia vulgaris var. stellata 'Black Barlow'

Stjärnakleja, Aquilegia vulgaris var. stellata ‘Black Barlow’

Stjärnakleja, Aquilegia vulgaris var. stellata, ‘Black Barlow’ ger rabatten i idéträdgården ”Finrabatt och sommaräng” en spännande touche med sina dubbla, mörkvioletta, nästan svarta, blommor som slår ut i juni. Den blir ca 80 cm hög och trivs i sol–halvskugga. Mycket härdig. C/c-avstånd: 35 cm.

Svart nysrot, Veratrum nigrum, röd solhatt, Echinacea purpurea, 'Magnus' och stor plymastilbe, Astilbe chinensis var. taquetii, 'Purpurlanze'

Svart nysrot, Veratrum nigrum, röd solhatt, Echinacea purpurea, ‘Magnus’ och stor plymastilbe, Astilbe chinensis var. taquetii, ‘Purpurlanze’

Svart nysrot, Veratrum nigrum, blir ett dramatiskt inslag i rabatten med rosa, lila och blå färger. Halvskugga–skugga. Härdig. C/c-avstånd: 50 cm. Närmast runt nysroten syns röd solhatt, Echinacea purpurea, ‘Magnus’ och stor plymastilbe, Astilbe chinensis var. taquetii, ‘Purpurlanze’. Drömparken i mitten av augusti.

Brunnäva, Geranium phaeum

Brunnäva, Geranium phaeum

Brunnäva, Geranium phaeum, får läckert brunmönstrade blad och mörkt purpurfärgade små blommor i maj–juni som genom sin annorlunda färg ger ett tufft intryck trots att de är ganska skira och små. Höjd 50–70 cm. Kan odlas i såväl soligt som skuggigt läge. Härdig. C/c-avstånd: 40 cm. Bild från Drömparken.

Jordigt brunt