Nedan följer den text och de bilder som skapades under arbetet med idéträdgårdarna på Ulriksdal Flower Show 2004. Texterna skrevs sena kvällar efter arbetets slut. För att behålla autenciteten får de vara som de är oförändrade. En ganska tidig typ av blogg.
Vid Ulriksdals slott i norra Djurgården arbetar vi och och många andra med att etablera idéträdgårdar inför Ulriksdal Flower Show som hålls den 10-13 juni. Idéträdgård är det svenska begrepp som motsvarar engelskans “Show Garden”, det vill säga en trädgård som byggs för att visas vid ett visst tillfälle och sedan i allmänhet rivs. Enbart vid ett par tillfällen tidigare har den här typen av arrangemang genomförts i Sverige så missa inte chansen att gå och titta, ni har bara fyra dagar på er. Vi tänkte passa på tillfället att visa hur byggandet av en idéträdgård går till här på hemsidan, dag för dag, så gå gärna in och följ utvecklingen. Arbetet som genomförs är högst ordinärt anläggningsarbete, men med en stor skillnad, trädgården och dess växter skall vara tipptopp på bara en vecka. Helst skall det se ut som om den alltid stått där.
Kommer det att lyckas?
Maj 22
Inspektion av området. Här skall det om några veckor finnas en färdig trädgård. Verkar ganska osannolikt. Reglerna för etablerandet är att allt arbete skall utföras utan att man gräver i marken. Först skall en markduk läggas, sedan gör man kanter och lägger på jord, andra material och planterar. Den vackra flerstammiga linden på platsen avgjorde valet av plats. Den får bilda fond för trädgården.
Maj 27
Hälsar på hos perennerna ute på Ängsäters perenner på Ekerö. Stora fina ståtliga exemplar av Hosta ‘Elegans’, står som många andra på fortsatt tillväxt i ett av deras växthus. Andra växter står tvärtom undangömda i skugga bakom en granhäck för att förhindra för tidig blomning.
Slutlig skiss
Så här blev den slutliga skissen över området gjord med hjälp av Rosenholm trädgårdsdesigner. En bredare gång rakt framifrån och två små gångar på sidorna leder in till barnens uteplats. Katsurorna och plymspireorna i bakdelen får stöd av den vackra linden utanför själva idéträdgården.
Juni 1
Den första dagen för att påbörja etableringen av trädgårdarna. Målet är att göra all stenläggning klar under dagen. På med markduken och dit med sand. Svenska Stengruppen förbereder läggningen med assistans av Djurgårdsförvaltningen.
Stenen anländer rutinerat med perfekt tajmning från St Eriks i Uppsala och förflyttas direkt från flaket vidare in i utställningsområdet, återigen med assistans av Djurgårdsförvaltningen.
Cirkeln i mitten är lagd liksom den centrala största gången (som dessutom gjorts om en gång när vi ändrade oss). Och nej, det är inte regnpinade plankor som ni ser, det är sten. Men det märker man inte förrän man prövar att lyfta dem.
Tro det eller ej, Det gick. Klockan är fyra på eftermiddagen och hela stenarbetet är i stort sett färdigt. Imorgon skall katsurorna levereras.
Juni 2
En lugnare dag med mest administrativa uppgifter. Tar hand om en del av de växter som vi tagit upp ur vår privata trädgård och som fyller en av våra uteplatser. Att få tag i till exempel fullstora plymspireor odlade i kärl det går inte, de måste odlas i marken i flera år innan de växt till sig. För att de skall vänja sig vid ett begränsat rotsystem så har de redan fått tillbringa ett par veckor i kruka. Regnet och kylan har gjort deras tillvänjning lättare.
Test av den lilla fontänanläggning som skall installeras under ett lager av mjuk dansk sjösten. Funktionen är fullgod, man blir blöt.
Juni 3
Katsurorna levereras tillsammans med växter till fyra andra idéträdgårdar från Splendor Plant. De tas emot på Slottsträdgården Ulriksdal där vi snabbt hämtar dem tillsammans med två vackra och välhållna gyllenlönnar, för dem till skugga, duschar och vattnar dem noga flera gånger efter en påfrestande resan. Imorgon skall de också bladgödslas för att snabbt få en extra fräschör.
Besök hos vår trädgårdsgranne från Björnö marketing, som tar en väbehövlig paus framåt kvällen. De bygger en läcker liten inhägnad trädgård, med skicklig användning av falskt perspektiv.
På slottsområdet har stadsplanerarna nyligen bestämt att det skall uppföras ett nytt hyreshus som i tiden råkar sammanfalla med Ulriksdal Flower Show. Detta medför att vissa delar av parken kommer att vara avstängt för byggnadsarbete under showen.
Så är det naturligtvis inte. Tältet på bilden skall användas för idébalkongerna på mässan. De kommer inte bara att kunna studeras utifrån utan också inifrån. Häftigt.
Juni 4
Slutligt urval av växtmaterial hos Ängsäters perenner på Ekerö för leverans imorgon lördag innan trafikproblemen i anslutning till Stockholm Maraton börjar. Vandrade runt på anläggningen i mer än fyra timmar och plockade ut perenner. Fina blågull syns med den blaåaktiga strandrågen i bakgrunden.
Juni 5
Byggandet av en installation som föreställer en konstgjord grotta på samma plats som det på 1700-talet fanns en permanent byggd grotta. I grottan, som besökare kommer att få gå in i, kommer dag att vara natt och natt vara dag.
Slottsträdgården Ulriksdal bygger sin Bo Rappne-designade idéträdgård med fantastiska stenläggningar, ibland ackompanjerat av rockmusik från en bilstereo.
Jorden har kommit och skall skyfflas ut på plats av gammal och av ung. En del av perennerna syns i bakgrunden, bland annat våra ytterst försiktigt ditforslade plymspireor. Allt vattnas och arrangeras för natten. Hostor och andra känsliga växter, speciellt de som stått i växthus, placeras i skydd för nattkylan och den skarpa morgonsolen bakom andra växter och djupt under lindarna.
Arbete har sin tid och, ja, fika har sin tid.
Juni 6
Arbete pågår hos en annan av våra idéträdgårdsgrannar, Garden Aquatica. Rutinerat skapar de embryot till vad som verkar bli en damm som alltid funnits just där, med den synbara lätthet som bara den som är ytterst duktig kan visa.
En nog så god anledning att besöka Ulriksdal Flowers Show är slottsparken med månghundraåriga anor. Ett underbart ställe att få förmånen att bygga en idéträdgård i.
Sakta men säkert tar vi oss framåt i bygget av vår egen idéträdgård. Jorden, 12 till 14 fyllda traktorskopor, är ditforslad och utspadad. Katsurorna och plymspireorna är planterade. Perennerna är under utplacering.
Juni 6
Planteringsarbetet fortskred väl till framåt eftermiddagen då vädrets makter slog till. Först kom nederbörd och sedan iskyla.
Oj, det var fel bild. Men håll med om att det är vackert i Ulriksdals slottspark även på vintern!
Juni 7
Från slott till slott. På Ulriksdals slott anläggs en anläggning enligt gamla ritningar från 1600-talet av slottsförvaltningen från Drottningholm.
Häftigt blommiga balkonger under uppbyggnad på flerfamiljshuset av plast.
Sakta börjar det likna en trädgård genom att krukorna med växter placeras ut på de platser som vi tänker sätta dem.
Samma gäller vår kreativa trädgårdsgranne Sofia Cele, där hennes “Plantaholic Playground” i blått, grått med röda och violetta inslag sakta sätts samman.
Juni 8
Få bilder tas under dagen. De sociala kontakterna minskar drastiskt mellan trädgårdardsbyggarna, vi hinner inte för vi arbetar bara. Vi lämnar trädgården sent på kvällen med några ganska stora områden med öppen jord och åker hem för att gräva upp fler växter, bland annat tre gulbladiga schersminer framåt midnatt. Dagen efter kommer juryn att bedömma våra trädgårdar. Kommer vi att bli färdiga?
Juni 9
Vi hann, vi var färdiga innan juryn kom. De första bilderna, plattorna är fortfarande våta efter att de sköljts in med sand.
En av trädgårdens mest uppskattade delar. Aklejor placerade bland vitkantade funkior av sorten ‘Francee’.
De smala sidoingångarna upp till sittplatsen med växterna hängande över den grusade gången.
Invigning med drottningen som engagerad huvudtalare. Strax efter meddelade juryn sitt utslag. Första pris för bästa balkong, “Soul”, till Säbyholms skola för en idérik och nyskapande oas i storstaden med goda förutsättningar för både människor och växter. Pris till bästa idéträdgård för “Skuggans galleri”, designad av Ulrika och Ulf Levin, en grotto i barockens anda i modernistisk tappning, väl anpassad till platsens förutsättningar och material. En trädgårdsdesign i 2000-talets tecken. Samt slutligen ett hedersomnämnande för vår idéträdgård, “Uteplats för barn i perennhav”, designad av Ann-Christin Rosenholm, för dess höga kvalitet i material och utförande.