Trädgård à la Rosenholm

Grönt och grönskande

Grönt är den vanligaste färgen i trädgården. Så utbredd att man ofta inte ens tänker på den som en färg utan som en del av trädgårdens bakgrund. Det går inte att säga att grönt inte passar in, för klorofyll, som reflekterar grönt, är närvarande i de flesta levande växter. När vi fyller våra rabatter med storblommiga perenner i starka färger ska vi vara tacksamma att vi har allt det gröna som fyller ut, lugnar ner och ser till så att färgkrockarna inte blir för skarpa och pråliga. Ju större del av en perenn som utgörs av grön bladmassa desto mer lättplacerad blir den, eftersom det gröna tonar ner blommornas färg och gör dem mindre dominanta.

Grönt finns precis som alla andra färger i en mängd olika nyanser. Kompositioner där man medvetet utnyttjar olika gröna färger hos växternas blad kan bli väldigt läckra och har som extra bonus en mycket längre hållbarhet än kompositioner som bygger på blommor. Även om grönt så klart är bladens färg så finns det också en del blommor som är gröna, framförallt i olika nyanser av lime. De ska helst kontrasteras mot blommor eller blad i någon annan färg för att riktigt komma till sin rätt. I ensamt majestät riskerar de att försvinna in i den allmänna grönskan.

Vidjehortensia, Hydrangea arborescens 'Annabelle'

Vidjehortensia, Hydrangea arborescens ‘Annabelle’

Vidjehortensians, Hydrangea arborescens ‘Annabelle’, ännu ej utslagna blommor är tonade i lime. När de slår ut för fullt går färgen över i nästan rent vitt. Den blir ca 1,5 m hög och trivs i fuktig jord i sol–halvskugga. Blommar i juli–augusti. Zon 4. Idéträdgården ”Där hjärtat är med”, Åpromenaden.

Turkisk julros, Helleborus orientalis

Turkisk julros, Helleborus orientalis

Turkisk julros, Helleborus orientalis, kan ha grönaktigt vita blommor. Den blommar i mars–maj beroende på hur vädret varit och är bara så ljuvlig när den pryder marken i stora bestånd under träd som ännu inte lövats i Pastor Spaks park. Den föredrar att växa i lätt skugga, men tolererar sol. Blir ca 30 cm hög och räknas som halvhärdig. C/c-avstånd: 40 cm.

Mörk stjärnhyacint, Camassia leichtlinii 'Semiplena'

Mörk stjärnhyacint, Camassia leichtlinii ‘Semiplena’

Kring midsommar slår den fleråriga lökväxten vit stjärnhyacint, Camassia leichtlinii ‘Semiplena’, ut sina blommor som sitter samlade i glesa spiror. Namnet till trots har den här sorten ljusa blommor som i tidigt stadium har tydliga anstrykningar av grönt. Passar i sol–lätt skugga. Vill ha väldränerad jord. Blir ca 80 cm hög och är härdig i stora delar av Sverige. Klosterparken.

Bronsrodgersia, Rodgersia podophylla, daggfunkia, Hosta sieboldiana 'Elegans' och kaukasisk vingnöt, Pterocarya fraxinifolia

Bronsrodgersia, Rodgersia podophylla, daggfunkia, Hosta sieboldiana ‘Elegans’ och kaukasisk vingnöt, Pterocarya fraxinifolia

Blad i skiftande gröna nyanser kan ge effektfulla kompositioner med lång hållbarhet. Här ser vi bronsrodgersia, Rodgersia podophylla, som en bit in på sommaren fått en ganska ljust grön nyans på sina stora blad som i början av säsongen är tonade i brons, därav namnet. De kontrasterar snyggt mot daggfunkia, Hosta sieboldiana ‘Elegans’, vaxartade blådaggiga blad. Grenen av kaukasisk vingnöt, Pterocarya fraxinifolia, som sticker in från höger över pallisaden i Blombergs park, tillför ytterligare en nyans av grönt.

Purpurlök, Allium × hollandicum

Purpurlök, Allium × hollandicum

Purpurlök, Allium × hollandicum, pryder sin plats långt efter att den blommat ut. Den får läckert gröna fruktsamlingar i samma karakteristiska bollform som de lila blommorna och är nästan lika vacker då som när den blommar. Den klarar sig i större delen av landet om den står i väldränerad jord. Sol–halvskugga. Blommar i juni. Munksundskällan.

Coloradogran, Abies concolor

Coloradogran, Abies concolor

Coloradogranen, Abies concolor, bjuder på ett läckert grönt färgspel i mitten av maj när de nya årsskotten i lime har kommit och kontrasterar mot de äldre blågröna barren. Det här är ett snabbväxande träd som blir stort så det lämpar sig bäst för parker, som här i Munksundskällan, och i större trädgårdar. För den lilla tomten är det bättre att välja en dvärgform som t ex A. c. ’Compacta’ som inte blir mer än dryga metern hög eller sorten ’Pendula’ som har hängande grenar, växer långsamt och inte blir mer än 7 m högt. Coloradogranar föredrar att växa på en ljus plats. Den rena arten är härdig till och med zon 5 medan de nämnda sorterna anses gå till zon 4.

 

Kejsarkrona, Fritillaria imperialis 'Rubra Maxima'

Kejsarkrona, Fritillaria imperialis ‘Rubra Maxima’

Kejsarkrona, Fritillaria imperialis ‘Rubra Maxima’, är en ståtlig lökväxt som får läckert gröna frökapslar när de färggranna blommorna vissnat och ramlat till marken. Den blir uppemot 120 cm hög och blommar i april–maj med röda, gula eller orange blommor. Sol–lätt skugga. Kan odlas i större delen av landet. Drömparken.

Soligt gult