Trädgård à la Rosenholm

Din checklista för plantering av buskar och träd

Välplanerade buskage, snyggt hela säsongen. Växsjö.

Välplanerade buskage, snyggt hela säsongen. Växsjö.

Text och bild: Dan Rosenholm

Nu kliar det i fingrarna, eller hur! Våren har kommit, det som varit grått blir grönt, magnoliorna blommar i södra delen av landet, lökarna står som spön i backen. Men vi vill ha mer! Dags att plantera!

Men frågan är om vi vill ha snabba segrar? Ettåringar blommar kvickt och i mängder. Men ger massor av jobb. Perenner då, det vill säga växter vars överdel fryser bort varje vinter men kommer igen år efter år. Perfekt, men det kan bli ännu bättre. Buskar och små träd, gärna sådana som blommar, har vackra stammar eller fläskiga höstfärger.

Såhär frodigt kan det bli om man undviker att köpa på infall. Chelsea Flower Show 2014.

Såhär frodigt kan det bli om man undviker att köpa på infall. Chelsea Flower Show 2014.

Färgglatt och frodigt även på hösten får den som planerar växtinköpen likt Walderö i Kungsängen.

Färgglatt och frodigt även på hösten får den som planerar växtinköpen likt Walderö i Kungsängen.

De ger dessutom miljö, lummighet, färg och form, skydd mot brännande sol och behöver efter ett par år knappt alls någon skötsel. Om man gör hyggligt rätt vid planteringen vill säga. Så varsågod här är en checklista över vad du ska tänka på när spaden ska i backen.

I butiken
  1. Det ska vara snyggt hela sommaren! När du under vårkanten går runt där på plantaffären med ögon stora som tekoppar, kippande efter luft medan du misslyckat försöker låta bli att handla mer än du har plats för så välj INTE med ögat! Trädgården ska vara snygg hela sommaren och inte bara blomma i maj.

    Det ska vara snyggt hela sommaren!

    Det ska vara snyggt hela sommaren!

  2. Billigast är inte bäst! Att köpa träd och buskar är inte som att handla kläder. Du ska leva med dem i decennier. Och köper du dåliga exemplar utvecklas de uselt i många år framåt. Köp där personalen är kunnig. Välj växter som ser ut att må bra. Är jorden runt rötterna uttorkad, ta något annat, plantan hämtar sig aldrig. Det är rotsystemet du köper, hellre en mindre planta med friska rötter än en stor med dåliga.
  3. Läs på innan, så du vet vad du vill ha! Vilka platser vill du fylla upp? Hur ser växtförhållandena ut? Hur stora ska buskarna och småträden vara? Vilka former ska de ha? När ska de eventuellt blomma eller vara som snyggast. Var en klok köpare även om det känns svårt.

    Läs på innan, så du vet vad du vill ha!

    Läs på innan, så du vet vad du vill ha!

Jorden
  1. Din jord är troligast helt okej! Det är så mycket mumbojumbosnack om det här med jord. De allra flesta växter trivs i vad jag kallar trädgårdsjord, det vill säga det ganska tunna jordlager hämtat från åkrar som det ofta vuxit gräsmatta på i flera år.

    Din jord är troligast helt okej!

    Din jord är troligast helt okej!

  2. Men näring och humus behövs nog. Jordkockor ska helst kunna krossas med händerna. Jorden ska gärna vara mörk, det blir den av förmultnande växtdelar, det som kallas humus. Mer näring behövs ofta. Köp till exempel kogödsel på säck och blanda jorden med minst en säck per grop, den är uppblandad och svagare än man tror.
  3. Dränera, dränera, dränera! Den absolut avgörande faktorn för att växter otrivs och dör är att vatten blir stående i marken under vintern. Undvik dålig dränering och lägg grus i botten på planteringsgropen.

    Dränera, dränera, dränera!

    Dränera, dränera, dränera!

Plantering
  1. Regn och rusk! När du trivs som allra sämst ute är det som bäst för nyplanterade växter. Bästa planteringstillfället är alltså alldeles innan eller i början av en regn och rusk-period.
  2. Tidigt eller sent. Vänta inte för länge med att vårplantera buskar och träd. Kommer de ner tidigt i jorden hinner de etablera sig innan försommartorkan sätter in. Höstplantera går också bra, men i norra Sverige ökar risken för frysning under vintern. Förresten, glöm inte att aprilsnö är som fåragö.

    Tidigt eller sent. Vänta inte för länge med att vårplantera buskar och träd.

    Tidigt eller sent. Vänta inte för länge med att vårplantera buskar och träd.

  3. Låt stå, i hink! Innan planteringen ska rötterna vara genomfuktade och spänstiga. Lättast görs det genom att fylla en hink eller bunke med (helst ljummet) vatten och låta jordklumpen eller krukan stå där tills den är genomfuktig. Är klumpen riktigt torr kan det ta en par timmar.
  4. Rejäl grop ska det vara, strunta i andra råd! Gropen bör vara nästan tre gånger så bred som plantans kruka eller jordklump. Djupet kan i mitten vara runt 1 ½ gånger rotsystemet. Är det hårt i botten, hacka upp och luckra.

    Rejäl grop ska det vara, strunta i andra råd!

    Rejäl grop ska det vara, strunta i andra råd!

  5. Grässvål underst. Gräs och dess rötter innehåller massor av näring. Lägg tuvorna upp och ner i botten på planteringsgropen, där förmultnar de lagom snabbt och bildar ett näringsförråd.

    Grässvål underst. Lägg tuvorna upp och ner i botten på planteringsgropen.

    Grässvål underst. Lägg tuvorna upp och ner i botten på planteringsgropen.

  6. Som ett fat, fast med måtta. Efter planteringen ska ytan runt trädet ligga lite högre än marken eftersom den sjunker. Samtidigt ska du forma den som ett lågt fat, för att vattnet ska ligga kvar.

    Som ett fat, fast med måtta.

    Som ett fat, fast med måtta.

  7. På samma höjd. Om inte annat sägs ska ovansidan av jordklumpen ligga på samma höjd i jorden efter planteringen som i krukan. När en stam hamnar under jorden kommer den att ruttna och trädet eller busken dör. Det finns undantag som inte bryr sig, till exempel arter av pil och vide (Salix).
  8. Trampa ej till. Jag kan inte förlika mig med rådet att stampa marken efter plantering. Jorden blir hård och tar upp vatten dåligt. Det finns bättre alternativ, nämligen:
  9. Tokvattna! Dränk jorden efter plantering, då försvinner luftfickorna och rötterna får en kick-start. Planterar du sent på vårsäsongen och tror att det blir torrt och soligt kan du fylla gropen med vatten redan under planteringsarbetet. Sätt då växten direkt i geggamojjan.