Trädgård à la Rosenholm

PARKERNA

Promenad genom Enköpings parker

En vacker sommardag, fast det kan lika gärna vara på våren, hösten eller vintern, anländer du till Enköping för att gå en runda bland parkerna. De har något att bjuda på hela året fast attraktionerna varierar så klart.

På våren och försommaren är det lökar och vedartade växter som står för huvudnumret medan perennerna är huvudrollsinnehavare under juli–september. Många skulle nog säga att bästa årstiden att besöka Enköping är i augusti–september om man är intresserad av perenner, men vi författare tycker att även juli är helt underbar med salviaflod, jättestäppliljor och mycket annat som kan få en att tappa andan.

Under vinterhalvåret är parkerna så klart mer lågmälda i sin framtoning men är ändå väl värda ett besök med sina många fantasifulla vinterståndare från vackert nedvissnade perenner och silhuetter av effektfulla grenverk.

Tågstationen är en utmärkt utgångspunkt att starta en parkvandring, eller om man kommer med bil och vill gå samma runda kan man parkera någonstans på Drottninggatan mellan stationen och Pastor Spaks park.

Kom med oss på en runda fylld av trädgårdsinspiration som avslutas med att vi går djupare in i den världsberömda Drömparken, den exotiska Fridegårdsparken, den fantasifulla Pastor Spaks park och den mångfacetterade Klosterparken.

Pastor Spaks park
Pastor Spaks park

Pastor Spaks park

I ett smalt triangelformat område mellan två gator, där ligger Pastor Spaks park. En cirkelrund blomstergård med romboidformade rabatter där triangeln är som bredast. Där kan man strosa runt, njuta av blommor och blad i blått, silver och rosa som när tiden är den rätta släpper iväg sina doftmoln. Mot himmelen sträcker sig en manchurisk valnöt och många prydnadskörsbär tillsammans med de rostbruna konstpelare som fungerar som stöd för klätterväxterna. Rakt söderut till triangelns spets kan man vandra under klematis- och klätterrosinklädda portaler.

Skolparken
Skolparken

Skolparken

I Skolparkens nyaste och mest blomstrande del, Azaleadalen, fylls på våren luften av doften från de blommande azaleorna, faktiskt långt ut på vägen nedanför. I skogskanten kan man vandra på den lilla bron över en bäck av hyacinter och pingstliljor med stora blommande buskage av guldazaleor i skogen ovanför. I den andra riktningen finns de mer moderna azaleorna i sina knalliga färger över vilka paraplymagnoliorna med sina jätteblad strävar uppåt mot himmelen. Längre söderut i parken finns scenen, barnens lekplats, och backarna där man kan åka pulka på vintern.

Fridegårdsparken
Fridegårdsparken

Fridegårdsparken

Inklämd på en överbliven markstump, stor som en villatomt, hittar man Fridegårdsparken. Väl innanför idegranshäckarna upphör omvärlden att existera och den nästan djungelliknande grönskan omsluter en. Det finns alltid någon växt att titta på, från vårens tidigaste magnolior till bergskörsbärens purpurröda blad på hösten. Men framförallt kan man bara sitta ned, kanske under pergolan, och lyssna på vattnets stilla porlande över kvarnhjulet i parkens centrum.

Afzeliiplan
Afzeliiplan

Afzeliiplan

Enköpings äldsta park som har fått behålla sin traditionella sekelskifteskaraktär med fontän, sommarblomsparterr och snirkliga gångar. Sommarblommorna, både höga och låga, kan med lite tur vara sådana som fyller kvällsluften med doft under sommaren och den tidiga hösten.

Kaplanen
Kaplanen

Kaplanen

Ett upphöjt cirkelrunt torg öppet mot centrum och med klotkörsbär längs sin periferi, det är Kaplanen. Inne på torget breder en kaukasisk vingnöt ut sina breda grenar och längs dess östra kant blommar de japanska magnoliorna på Kungsgatan tidigt under våren.

Rådhusgården
Rådhusgården

Rådhusgården

För den som gillar doften från kryddor är det här den perfekta platsen. Utanför Enköpings museum finns här växter för medicin, kosmetika, växtfärgning och matlagning. Traditionella kryddörter som kungsmynta, johannesört, olika sorters timjan, myntor och malörter liksom mer moderna nordamerikanska som röd rudbeckia och temynta finns här. Över gården härskar två äkta valnötsträd, alldeles på gränsen av sin härdighet.

Westerlundska gården
Westerlundska gården

Westerlundska gården

Runt det förra sekelskiftet arbetade doktor Ernst Westerlund för att förbättra hälsan för både människor i Sverige och långt borta i Ryssland. Frisk luft, promenader och en uppfriskande trädgård tillhörde medicineringen. Westerlundska gården är hans gamla hem och den praktik som han arbetade utifrån. I den idylliska och uppväxta trädgården kan man dricka kaffe när det är öppet, ofta under juli månad.

Fisktorget
Fisktorget

Fisktorget

Från att ha varit en övergiven marknadsplats är nu Fisktorget en blandning mellan stensatt torg och prunkande park. Mot vägarna i norr och öster skyddar växtligheten mot vind, ljud och insyn. Mot söder och väster öppnar sig parken med sin vackra utsikt över Enköpingsån, Klosterparken och den gamla hamnmiljön. I parken växer bl a magnolior, bergskörsbär, kärrekar och perenner och längs ån breder en ståtlig kaukasisk vingnöt ut sina grenar.

Klosterparken
Klosterparken

Klosterparken

Klosterparken är ett stort parkområde kring en gammal klosterruin i den södra delen av Enköping. Parkens centrala delar domineras av en lekpark och en stor gräsplan. I parkens östra och södra delar längs med Enköpingsån följer en promenad- och cykelväg strandkanten en lång bit. Storvuxna och ofta färggranna perenner kombinerade med både ovanliga och vanliga träd kantar stranden. Som en park i parken ligger Blomstergården, en kvartersindelad ljuvlig, formell trädgård.

Munksundskällan
Munksundskällan

Munksundskällan

Munksundskällans karaktär är ingen tillfällighet. Den är känd som en plats där man hämtade vatten från medeltiden ända in till 1900-talets början. Pumphuset är från 1700-talet. Parken domineras av dammen som är anlagd direkt i anslutning till pumphuset. Under klotlönnarna kan man stilla sitta och till vattnets rogivande porlande fundera över tillvaron.

Strömparterren
Strömparterren

Strömparterren

Vid Enköpingsåns kant växer under de stora lönnarna ett stort fält med krollijor inbäddade bland ormbunkar. På vårarna blommar lundväxter, som lunddockor och rams, tidigt innan träden fått sina löv och medan magnoliorna hänger med blomtäckta grenar över ån.

Drömparken
Drömparken

Drömparken

Enköpings parker blev först internationellt kända tack vare den av Piet Oudolf utformade Drömparken. Kanske också Drömparken varit basen för Piet Oudolfs berömmelse? Det är i alla fall hit som besökarna från New York kom för att studera den nya perennvågens prärieplanteringar, innan de bestämde sig för att Battery Park på Södra Manhattan skulle utformas just av Piet Oudolf. Besök den gärna olika årstider. Drömparken förändras nästan dag för dag, alldeles som den ursprungliga tanken varit.

Åpromenaden
Åpromenaden

Åpromenaden

Åpromenaden kallas det område som börjar vid Drömparken och fortsätter nästan en kilometer upp efter Enköpingsån. Den har blivit allt trädgårdstätare med tiden. Närmast Drömparken kommer man förbi stora nävatäckta planteringar med bland annat en mångfald av vanliga och ovanliga syrensorter. En av idéträdgårdarna från kulturhuvudstadsåret i Stockholm, Blå trädgård, följer därefter, främst i blått och blekt gula färger. Man kan sedan fortsätta förbi många idéträdgårdar, inspirerade av vårt hjärtas puls, av musik, schack eller på teman runt smak och lukt. Det varierar mellan olika år.

Gustav Adolfs plan
Gustav Adolfs plan

Gustav Adolfs plan

Ettåringarna får fortfarande härja fritt på Gustav Adolfs plan. Längs en av de två parallella gångarna omgivna av breda rabatter planteras varje år en ettåringsrabatt på något nytt tema, ofta i sprakande färger. Men buskar perenner och tulpaner har också sin plats på Gustav Adolfs plan, på vårarna blommar magnoliorna i rosa och tulpanerna i mycket svagt gult sticker upp ur marktäckarna.

Kölnbacksparken
Kölnbacksparken

Kölnbacksparken

Fruktträden i Kölnbacksparken påminner om att det funnits ett torp här fram till 1980-talet. Parken skapades samtidigt som det byggdes nya bostäder i närheten. En formell blomstergård omgiven av spaljéer och häckar där alltid något står i praktfull blom.

Blombergs park
Blombergs park

Blombergs park

Lite utanför själva staden, för den som vill ta sig en extra promenad ligger Blombergs park. Den ena delen av parken är uppbyggd som en informell stig genom en lund som ger en känsla av miniskog. Den andra delen är utformad som en stiliserad strand där tre olika sorters glansmiskantus växer i imponerande ruggar ur en stensatt och grusad öppen yta omgiven av små och stora perenner för alla årstider.

Drömparken