Text: Ann-Christin Rosenholm
Bild: Dan Rosenholm
Göran och Maud Perssons trädgård är som en dröm, en uppenbarelse som helt plötsligt dyker upp när man kör den smala grusvägen över steniga tallskogsbackar. Här där man trodde att det inte fanns några fler hus ligger den diskret insmugen i den steniga karga terrängen runt den utbyggda sommarstugan.
− Numera bor vi här jämt, men under många år var huset sommarnöje för oss och våra fyra barn som nu är vuxna, berättar Maud.
Då hade de inte så mycket tid för trädgårdsskötsel utan det är först de senaste tio åren som trädgården har utvecklats till vad den är idag. Ett växtparadis i samklang med den norrländska naturen.
Feng shui och växtkunskap
Här frodas växter av både vanliga och ovanliga slag. Liljekonvaljer med rosa blommor och vitgulkantade eller strimmiga blad, flera ovanliga sorter av den åtråvärda skuggväxten treblad och de giftiga men ack så sköna trolldruvorna. Maud och Göran har trolldruvor med såväl röda som vita och svarta bär. Fast det är de röda och vita som trivs bäst och har spridit sig till rejäla tuvor. Tillsammans med bland annat funkior i jätteformat skapar de en klassisk ”perennial border” av engelskt snitt som avgränsning runt ena sidan av gräsmatterummet på husets baksida.
Längre bort är det stora sjok av jättedaggkåpa, Alchemilla mollis, som med limegula blommoln tar över huvudrollen i den vidsträckta rabatten. Maud behärskar nämligen begränsningens konst: att låta några få perenner stoltsera åt gången och inte plottra bort det hela med för många olika sorters växter.
− Jag är inspirerad av feng shui och försöker att gå efter de riktlinjerna. Men bara när det fungerar på platsen och stämmer med vad jag försöker skapa, betonar Maud.
Och det har visat sig vara ett tillvägagångssätt som fungerat. För få platser andas ett sådant lugn och en sådan självklarhet som trädgården här vid kanten av skogen och med havet som fond.
Gemensamt intresse
De är båda engagerade i trädgården. Det var Maud som drog igång det hela, men Göran var inte sen att hänga på och idag är de båda entusiastiska odlare med stora kunskaper om många olika sorters växter. De har sina egna specialområden både inom växtsläktena och vad det gäller skötseln av trädgårdens olika delar.
− Jag samlar på ovanliga sorter av treblad och blåsippor, har huvudansvaret för kökslanden och det tunga arbetet medan Maud är vitsippssamlare och den som komponerar och sköter de stora perennplanteringarna, berättar Göran.
Men framförallt har de trädgården tillsammans, ett fritidsprojekt där det är det sammantagna resultatet av deras odlarmödor som räknas. Fast makarna Persson ser det förstås inte som några mödor för trädgård är roligt, gränslöst roligt och inte alls jobbigt.
Sand och gräsklipp
Kanske är det odlingsmetoden som gör att det går så lätt. Maud och Göran är nämligen lärjungar till Nils Åkerstedt, trädgårdsmästaren som utanför Sundsvall utvecklat en metod för odling i sand och gräsklipp.
− Det är helt suveränt. Vi odlar allt från grönsaker till rosor på det sättet numera, säger Maud och visar oss en helt nyanlagd rabatt.
Den underliggande gräsmattan har de täckt med blöta dagstidningar. Ovanpå tidningarna har de lagt på ett 10 cm tjockt lager av gjutgrus 0–0,8 mm, som är den sandtyp de använder, och ovanpå det 10 cm med gräsklipp som fylls på vid behov.
− Det går snabbt och enkelt att anlägga nya rabatter när man slipper gräva och gräsmattan som förmultnar inunder tidningarna ger en bra jord, berättar Maud.
Fördelen med att odla i sand är också att det blir väldränerat, vilket gynnar många växters övervintringsförmåga. Upp till två odlingszoner kan härdigheten förbättras enligt Nils Åkerstedt som i sin zon 4 trädgård själv har odlat många växter som normalt inte är härdiga för det klimatet. Maud och Göran har också bara lovord för metoden.
− Det växer så det knakar och gödslingen blir enkel eftersom vi använder gräsklipp från vår egen trädgård, säger de. Ibland när det behövs lite extra näring blandar de ut hönsgödsel i vatten eller gör egen flytande näring på nässlor eller vallört.
Prydligt uppställda pallkragar med gångar av grus emellan utgör en stor del av familjens köksträdgård. Grönsakerna odlas, liksom det mesta i trädgården, i sand och gräsklipp. De upphöjda bäddarna gör det både lättskött och lättskördat samtidigt som odlingsbädden blir varmare och mer väldränerad.
I samklang med naturen
Trädgården bjuder både på skönhetsupplevelser och läckra ätbara nyttigheter. Upp emot skogen breder den stora köksträdgården ut sig med en mängd olika rot- och grönsaker odlade i upphöjda lådor. Här frodas bland annat dill, purjolök, morötter och lök. Ringblommor i orange piffar upp och gör sig speciellt bra mot dillens limefärgade blomkronor. Själva är Maud och Göran särskilt förtjusta i den gulblommande jordärtskockan ’Bianka’ som är god att blanda med potatis i gratänger. Täcker man med halm går det bra att skörda jordärtskockor hela vintern bara inte snön blir för djup.
− ’Bianka’ är en riktig höjdare både till storleken och smaken, tipsar Maud och Göran. Sen gör det ju inte saken sämre att den är flerårig och både lättodlad och pålitlig.
Likt andra verkliga entusiaster växer Maud och Görans trädgård hela tiden. Nya rabatter skapas och befintliga utökas för att rymma de många växter som köps på trädgårdsföreningars växtmarknader. Försiktigt breder trädgården även ut sig lite till ytan, men i samförstånd med den steniga tallskogen utanför. Trädgårdsväxter flyter ihop med vilda örter och bildar i all enkelhet hisnande kompositioner. Några squashplantor rumsterar i en låda invid skogskanten. De slänger ut stora blad och vildvuxna rankor i naturen och bildar häftig kontrast mot stenar och lågväxande örter. En trädgård i samklang med naturen samtidigt som den i växtval bjuder på spännande motsatser till den naturliga floran.
Designade växtsamlingar
Maud och Göran älskar växter. De samlar på ovanliga sorter av sina favoritarter och de förökar ivrigt perenner själva. Både för att det är så kul och för att de ska kunna byta till sig nya sällsynta sorter på växtmarknader.
− Men fast vi samlar är vi noga med att trädgården inte ska plottras bort med en massa olika sorters växter. Samlingarna får husera på ställen där de inte stör helhetsintrycket, berättar Maud som är lycklig ägare till inte mindre än femton olika sorters vitsippor. Sorten ’Blue Eyes’ med blått öga och den fyllda ’Flora Plena’ kan hon särskilt rekommendera. Det brukar gå att hitta åtminstone några olika sorter av vitsippor hos välsorterade handelsträdgårdar, men vill man ha tag i en speciell sort kan det vara knepigare. Ett par av de mer välsorterade plantskolorna på vitsippsområdet är Rydlinge plantskola och Furets plantskola.
Med fönster mot älvorna
Det finns många inbjudande sittplatser i makarna Perssons drömträdgård. En av de mest spännande ligger upp emot skogen med en skyddande vägg av glasfönster ut mot det vilda. Här kan man sitta i skydd för kalla vindar och njuta av naturen på ena sidan och den odlade trädgården med sina stora vindlande rabatter och smaragdgröna gräsytor på den andra. Naturens storslagenhet mot trädgårdens genomtänkta struktur och färgmatchade blomprakt skapar spänning och kittlar fantasin. Tänk om man fick slå sig ner här en tidig sommarmorgon. Innan dimmornas slöjor lättat. Då fick man nog sällskap av både älvor och trollpackor som sprungna ur Elsa Beskows sagovärld.