Trädgård à la Rosenholm

Parasoller

Små blommor som sitter samlade till en form som påminner om ett parasoll och ger ett distinkt intryck på samma sätt som blomspiror, men horisontellt riktad i stället för vertikalt. Därför kontrasterar de här två blomformerna kraftfullt gentemot varandra. Man kan säga att de är varandras motsatser.

Parasollerna byggs upp av små, små blommor som sitter tätt tillsammans i ett välordnat mönster som ger parasollen en skarp och tydlig kontur. Ibland är de uppbyggda med mindre parasoller inom parasollerna.

Parasollernas uppbyggnad och utseende varierar mellan olika växter. En del perenner får parasoller med flat översida medan andra har sådana som är rejält rundade. Oavsett vilket leder de vår blick i det horisontella planet och blir därmed en effektfull motvikt till de vertikala spirorna. Några spiror, ett rejält fält med plymer och framför det några parasoller är ett enkelt knep för att skapa en effektfull komposition.

Många vilda växter, som hundkäx, björnloka och kirskål, har parasollformade blomställningar. Just därför associerar man lätt de här blomformerna med natur. Speciellt påtagligt blir det om blommorna är vita, krämfärgade eller har en blek pastellnyans. Det kan man utnyttja för att skapa en rabatt med naturlikt utseende. Man placerar helt enkelt ut några parasoller i ljusa färger och vips har man förstärkt den naturlika utstrålningen.

Fläckflockel, Eupatorium maculatum 'Atropurpureum'

Fläckflockel, Eupatorium maculatum ‘Atropurpureum’

Parasoller ger ett horisontellt uttryck som leder blicken sidledes och får oss att lägga märke till det som finns runtomkring. Här ramar fläckflockel, Eupatorium maculatum ‘Atropurpureum’, in utsikten över Drömparken. Dess blommor sitter samlade i ganska glesa parasoller som har lite vildblommekaraktär, men deras maffiga storlek, den purpurrosa färgen och det kraftfulla växtsättet ger den ändå stark trädgårdsutstrålning. Fläckflockeln är väldigt miljöskapande när den nått sin fulla storlek på sensommaren och hösten. Kan bli hela 2 m hög, blommar under lång tid i augusti–oktober och är en fjärilslockare. Behöver fuktighetshållande jord för att utvecklas bra. Trivs i sol–halvskugga. Härdig. C/c-avstånd: 75 cm.

Kärleksört, Hylotelephium telephium ’Munstead Red’, och kinesisk kärleksört, Hylotelephium  spectabile ’Iceberg’

Kärleksört, Hylotelephium telephium ’Munstead Red’, och kinesisk kärleksört, Hylotelephium spectabile ’Iceberg’

Röd kärleksört, Hylotelephium telephium ’Munstead Red’, och vitblommande kinesisk kärleksört, Hylotelephium  spectabile ’Iceberg’, har kompakta parasoller med flat ovansida. De blommar från slutet av augusti och fram tills frosten blir för svår. I de nordligare delarna av landet brukar de inte hinna med att blomma. Hela plantorna ger ett robust intryck med sina ljust grågröna köttiga blad och har skönhetsvärde även när de inte blommar. De blir ca 30 cm höga och föredrar soligt läge, men klarar även halvskugga. Betraktas på grund av den sena blomningen som halvhärdiga. C/c-avstånd: 35 cm. Drömparken.

Prickflox, Phlox maculata ’Reine du Jour’

Prickflox, Phlox maculata ’Reine du Jour’

Prickflox, Phlox maculata ’Reine du Jour’, har förföriskt vackra och doftande blommor som sitter samlade i glesa parasoller som ser ut som tjocka kolvar. Blommar under några veckor i juli–augusti och trivs i sol – halvskugga. Höjd ca 80 cm. Halvhärdig. C/c-avstånd: 35 cm. Drömparken.

Purpurkvanne, Angelica gigas

Purpurkvanne, Angelica gigas

Purpurkvanne, Angelica gigas, ser ut som om den ramlat ner från yttre rymden. Så målande beskrev Stefan Mattson den för oss deltagare i Enköpings perennkurs. Och det är verkligen prick på. Det här är en växt man inte kan undgå att lägga märke till när den vecklar ut sina imponerande bastanta parasoller i purpurrött under juli–augusti. En kraftig och ståtlig växt som trivs mycket bättre här uppe i Norden än nere på kontinenten och blir ca 140 cm hög. Den är tvåårig och självsår sig så att man hela tiden får nya plantor som man antingen låter utvecklas där de råkar slå sig ner eller flyttar till önskad plats i rabatten. Trivs i sol–halvskugga. Härdig. C/c-avstånd: 50 cm. Drömparken.

Aklejruta, Thalictrum aquilegiifolium ’Purpureum’

Aklejruta, Thalictrum aquilegiifolium ’Purpureum’

Aklejruta, Thalictrum aquilegiifolium ’Purpureum’, ger med sina lösare uppbyggda parasoller, som närmar sig plymer, ett ganska mjukt intryck som späs på av den väna färgen. Den blommar i Drömparken runt månadsskiftet juni/juli och blir ca 1 m hög. Den ger stor volym för att blomma så tidigt, men bör inte sättas i framkant eftersom den blir ful längre fram. Går bra i sol–halvskugga. Härdig. C/c-avstånd: 35 cm.

Alpkörvel, Molopospermum peleponnesiacum

Alpkörvel, Molopospermum peleponnesiacum

Alpkörvel, Molopospermum peleponnesiacum, är en imponerande växt med distinkta blomparasoller i blekgult som man kan hitta i Drömparken. Den milda färgen gör att man lätt associerar den till vild natur så den är ett utmärkt val om man vill skapa en sån känsla i sin plantering. Blommorna, som kommer i juni, sticker upp ordentligt ovanför de avlånga flikiga bladen som också bidrar till att förstärka växtens karaktär. Kräver näringsrik jord för att blomma och trivs i sol-halvskugga. Höjd ca 1,5 m. Eftersom det här är en växt som knappt har odlats i Sverige förut så är det svårt att veta något mer om härdigheten än att den åtminstone går bra i Enköping som hör till zon 2. För att förbättra chanserna för övervintring bör man se till att jorden är väldränerad. C/c-avstånd: 40 cm.

Röllika, Achillea ’Coronation Gold’

Röllika, Achillea ’Coronation Gold’

Röllika, Achillea ’Coronation Gold’, får kompakta parasollformade blomställningar med nästan flat ovansida. De har ett tydligt horisontellt uttryck som gör sig mycket bra i framkanten av rabatten och de passar också bra som en underliggande matta till uppstickande spiror. Bladverket är finfördelat och grågrönt. Blommar i juli–augusti och blir ca 80 cm hög. Full sol. C/c-avstånd: 35 cm. Blå trädgård.

Solar, knappar och bollar