Trädgård à la Rosenholm

Solar, knappar och bollar

Blommor som likt prästkragar har kronblad som sitter i en krans runt en distinkt mittdisk får en solliknande form. Såväl formen som det faktum att de i naturen ofta växer på ängar och andra soliga platser gör att vi förknippar dem med sol och värme. De lyser upp en komposition och ger ofta ett glatt och hemtrevligt intryck. Deras horisontella uttryck kontrasterar effektfullt mot spiror.

En del solar har mycket smala kronblad medan andra har en betydligt bredare form. Ofta, men inte alltid, har mittdisken och kronbladen olika färg.

När solarna blommat över blir med tiden bara mittdisken kvar. Den brukar kunna bestå med sin tydliga form långt in på vintern och bli en verklig tillgång för den avlövade trädgården.

Själva mittdisken på en solformad blomma består egentligen av väldigt många små och tätt packade blommor. Det är de som är fertila och ger frökapslar medan kransen av kronblad mest är en prydnad för att locka insekter till blommorna.

En del perenner har blommor som ser ut ungefär som mittdisken på en solblomma, som en knapp eller boll. Det är en ganska hård och tydlig form som blir desto distinktare desto mer tätt packade småblommorna som de byggs upp av är.

Den väldefinierade grafiska formen hos tätt packade bollar och knappar, framträder väldigt bra mot en bakgrund av plymer. En lösare sammansättning av småblommorna ger en mjukare form som inte blir lika iögonfallande och dominant. Eftersom många solar övergår till att bli knappar eller bollar efter blomningen finns det fler knappar och bollar desto längre fram på säsongen man kommer.

Bolltistel, Echinops sphaerocephalus

Bolltistel, Echinops sphaerocephalus

Trädgårdens ultimata boll är nog bolltistel, Echinops sphaerocephalus, vars silhuett framträder tydligt både före, som här i bilden, under och efter blomningen. Den får grågröna taggiga blad och påminner om en tistel i växtsättet. Kan växa i nästan vilken jord som helst, men utvecklas allra bäst i väldränerad jord och full sol. Blommar i augusti och blir runt 1,5 m hög. Halvhärdig. C/c-avstånd: 60 cm. Drömparken.

Fjäderaster, Kalimeris incisa

Fjäderaster, Kalimeris incisa

Fjäderaster, Kalimeris incisa, är ännu så länge en ovanlig perenn i Sverige. Den har visat sig gå mycket bra vid provodlingar läng Åpromenaden i Enköping och bjuder på oavbruten blomning under flera veckor i augusti – september. Den påminner mycket om brittsommaraster i sitt utseende fast de inte tillhör samma släkte. Lättodlad och pålitlig växt som vi hoppas få se mer av i våra trädgårdar. Blir ca 70 cm hög och trivs i sol – halvskugga. Härdigheten är ännu så länge dåligt testad i Sverige, men zon 3 som i Enköping är inga problem. C/c-avstånd: 40 cm.

Röd rudbeckia, Echinacea purpurea ‘Magnus’

Röd solhatt, Echinacea purpurea ‘Magnus’

Röd solhatt, Echinacea purpurea ‘Magnus’, är en av de allra bästa sensommar och höst perennerna. Blommorna har rosaröda kronblad och en stor, iögonfallande mittdisk i brunorange. I de varmaste delarna av landet kan de slå ut redan i slutet av juli. Vanligen blommar de dock i augusti–september, till och med in i oktober. Räknas som halvhärdig, mest beroende på att blommorna inte hinner slå ut innan frosten i bistrare klimat. Ett skyddat, varmt och mycket soligt läge är receptet för att denna primadonna ska hinna blomma i kalla zoner. Blir ca 80 cm hög och vill växa i väldränerad jord i full sol. Omtyckt av fjärilar. C/c-avstånd: 30 cm. I Drömparken finns gott om röd rudbeckia.

Stjärnflocka, Astrantia major ’Ruby Wedding

Stjärnflocka, Astrantia major ’Ruby Wedding

Stjärnflocka, Astrantia major ’Ruby Wedding’, är den mörkaste av stjärnflockorna, vilken finns i en mängd rosa, röda och vita nyanser. Deras söta knappformade blommor kontrasterar effektfullt mot det mesta man kan ha i en trädgård, de är en tillgång i rabatten när de blommar i juniaugusti. Tyvärr har de under senare år ofta drabbats av minerarflugan som gör bladen fult brunfläckiga. Det är inte mycket att göra åt. vill man ha stjärnflockor får man stå ut, en del plockar bort de mest angripna bladen. När stjärnflockan inte är angripen är den mycket tilltalande både vad gäller blad och blommor. Blir 60–70 cm hög och trivs i sol–halvskugga. Härdig. C/c-avstånd: 30 cm. Klosterparken.

Trädgårdssolbrud, Helenium 'Flammendes Käthchen'

Trädgårdssolbrud, Helenium ‘Flammendes Käthchen’

Trädgårdssolbrud, Helenium ‘Flammendes Käthchen’, får läckert rödbruna solblommor som påminner om små kjolar där de böjer sig svagt nedåt runt den distinkta mittdisken. Just den här sorten som finns i Drömparken blommar i september – oktober och blir ca 1 m hög. Trivs i sol. Halvhärdig. C/c-avstånd: 40 cm.

Jättevallmo, Papaver 'Karine

Jättevallmo, Papaver ‘Karine

Jättevallmo, Papaver ‘Karine’, får stora romantiska solblommor med breda överlappande kronblad kring midsommar. Bör omges av andra fylliga perenner eftersom dess blad vissnar ner efter blomningen. Utvecklas bäst i full sol och blir ca 80 cm hög. Mycket härdig. C/c-avstånd: 35 cm. Drömparken.

Skålört, Silphium perfoliatum

Skålört, Silphium perfoliatum

Skålört, Silphium perfoliatum, får mängder med klargula solformade blommor från slutet av juli och in i september. En riktigt storvuxen perenn som blir runt 2 meter hög och skapar mycket miljö där den breder ut sig runt en av bryggorna i Klosterparken. Under gynnsamma förhållanden i riktigt näringsrik jord kan den bli upp emot 4 meter hög. På äldre plantor har de yttre stjälkarna en tendens att vika sig så man kan behöva sätta in stöd. Trivs i soligt läge. Ej så utprovad ännu i Sverige, men bör nog minst klassas som härdig. C/c-avstånd: 60 cm.

Transparens