Text: Dan Rosenholm
Bild: Dan och Ann-Christin Rosenholm
Vad ska man göra med vårens lökar när de blommat ut? Klipper man ner dem förlorar de växtkraften, får de stå kvar blir de fula. Lösningen är enkel. Plantera dina lökar tillsammans med perenner som döljer den vissnande blasten.
Det är få saker som vi trädgårdsälskare värderar så högt som blommande vårlökar. Det är lätt att förstå varför. När allt känns grått och brunt och fjolårets grönska förvandlats till sladdriga rester då sticker lökarna blixtsnabbt upp sina huvuden ur marken och slår ut med färgglada blommor. Klart man blir glad.
Att lökväxter kommer igång tidigt beror på att de övervintrar med mycket näring och energi samlad under marken. Nästan likt björnar sparar de under sommarens goda tider för att sedan gå och lägga sig feta inför vintern. När våren är i sikte kör de igång så fort de bara förmår och hinner både blomma, föröka sig och samla in ny kraft innan de blir övervuxna och skuggade av annan växtlighet. Deras överlevnadsstrategi bygger på att de lyckas förflytta energin och näringen i blasten ner till lökarna medan de vissnar. Klipper man ner dem för tidigt på säsongen tynar de med tiden bort.
Så det finns ett krux med att odla fagra vårlökar, som nedvissnade är de inte speciellt dekorativa. Ogärna vill man behöva se dem allt dystrare i gräsmattor och rabatter till långt in på sommaren. Lyckligtvis finns det ett bra sätt att lösa problemet, att plantera dem tillsammans med perenner. Lökarna kommer som vanligt upp först, när de blommat klart kommer de snart att täckas av perennernas bladverk. Det är närapå lika enkelt som det låter, det enda man egentligen behöver tänka på är vilka kombinationer som passar bäst ifråga om blomningstider, höjd, bladverk och utseende.
Också proceduren för att anlägga rabatter på det här sättet är okomplicerad. Börja med att plantera perennerna ungefär som vanligt. Sätt flera av varje, gärna 3–5 stycken. Många av samma i grupp är alltid en fördel, det blir både elegantare och lugnare för själen. När de fått växa till sig i ett eller möjligen två år är det dags att sätta lökarna. Det görs som alltid bäst på hösten. Leta reda på öppningar där det finns utrymme och gräv ner dem där. Anledningen till att göra så här är enkel, när perennerna hunnit etablera sig är det lätt att hitta gluggar där lökarna får ta plats utan att de konkurrerar för mycket med varandra.
Bra som sällskap
Som när det gäller allt annat inom trädgård ska man välja växter som både är snygga ihop och trivs på den plats de fortlever sina dagar. Frågan är vilka perenner som är mest lämpliga att kampera ihop med olika lökar?
Kanske viktigast är att de trivs under ungefär samma växtbetingelser. På torra varma platser hör solälskande plantor hemma. Där kan man matcha till exempel tulpaner med kantnepeta eller låta någon småvuxen narciss gå i par med lavendel. På lite mörkare och fuktigare ställen kan man däremot välja att låta ståtliga påskliljor växa mellan stora funkiablad eller bland astilbe. Ungefär så kan man tänka.
Det perenner man valt får inte vara för tidiga och konkurrera med lökarna utan ska komma igång senare och hålla sig i bakgrunden, annars fungerar det inte alls. Man kan gärna matcha tidiga lökar med tidiga perenner och sena med sena. Perennerna bör dessutom ha bladverk som täcker marken väl och vara tillräckligt höga.
Åtta perenner med partner
- Astilbe, av olika arter och sorter. Tåliga, tjusiga bladverk och behaglig blomning. Bra i kombination med mörk stjärnhyacint, Camassia leichtlinii.
- Kantnepeta, Nepeta × faassenii. Passar där det är lite torrare tillsammans med tulpaner. Välj gärna någon större nepetasort som ‘Six Hills Giant’.
- Daglilja, Hemerocallis. Välj förädlade sorter som blommar länge. Plantera tidiga småväxta lökar i mellanrummen som till exempel, stor vårstjärna, Scilla luciliae.
- Röd flikrabarber, Rheum palmatum. Växer snabbt och blir stor. Kombinera med hyggligt tidiga lökar, gärna i lila färger som tulpanen ‘Lilac Time’.
- Jättedaggkåpa, Alchemilla mollis. Tålig marktäckande perenn som passar utmärkt tillsammans med påsklijor.
- Träjon, Dryopteris filix-mas. Klarar att stå något utsatt i sol. Passar med tillförlitliga tulpaner som ‘Purissima’.
- Daggfunkia, Hosta sieboldiana. Kraftiga, ofta blåaktiga, blad som täcker väl och trivs i liknande miljö som pingstliljor och andra narcisser.
- Rosenslöja, Gypsophila ‘Rosenschleier’. Skir växt med förtjusande blomning. Passar med ganska låga lökväxter som krokus.
Snabbguide för att kombinera lökar och perenner