Trädgård à la Rosenholm

Älskliga kompanjoner – lökar och perenner

Text: Dan Rosenholm
Bild: Dan och Ann-Christin Rosenholm

Starta redan tidigt på våren med krokus. Under dem får gärna resterna av fjolårets perenner ligga kvar, på bilden har de under senvintern klippts ner i bitar och lämnats där de hamnat. Metoden är enkel, arbetsbesparande, miljövänlig och ser trevlig ut. Krokusarna heter 'Jeanne d'Arc' och 'Victor Hugo'.

Starta tidigt på våren med krokus. Under får resterna av fjolårets perenner ligga kvar, på bilden har de på senvintern klippts i bitar och lämnats. Metoden är enkel, arbetsbesparande, miljövänlig och ser trevlig ut. Krokusarna heter ‘Jeanne d’Arc’ och ‘Victor Hugo’.

Vad ska man göra med vårens lökar när de blommat ut? Klipper man ner dem förlorar de växtkraften, får de stå kvar blir de fula. Lösningen är enkel. Plantera dina lökar tillsammans med perenner som döljer den vissnande blasten.

Det är få saker som vi trädgårdsälskare värderar så högt som blommande vårlökar. Det är lätt att förstå varför. När allt känns grått och brunt och fjolårets grönska förvandlats till sladdriga rester då sticker lökarna blixtsnabbt upp sina huvuden ur marken och slår ut med färgglada blommor. Klart man blir glad.

Det är under den tidiga våren som blommande lökar gör oss som allra gladast. Vintergäcken i rabatten har just blommat ut och ersatts av olika vårstjärnor och blåstjärnor (Scilla) i gräsmattan. Snart blommar narcisserna som därefter blir täckta av annan grönska. Bild från Citadellets koloniområde i Landskrona.

Under den tidiga våren gör blommande lökar oss som allra gladast. Vintergäcken har just blommat ut och ersatts av vårstjärnor och blåstjärnor (Scilla). Snart blommar narcisserna som därefter täckts av annan grönska. Bild från Citadellets koloniområde i Landskrona.

Med senblommande vårlökar kan charmiga kombinationer skapas där själva lökens blommor sticker upp ur perennernas spirande grönska. Vad som passar ihop får man pröva sig fram till. Här står sena tulpaner mellan ännu unga blad av astilbe.

Med senblommande vårlökar kan charmiga kombinationer skapas där lökens blommor sticker upp ur perennernas spirande grönska. Vad som passar ihop får man pröva sig fram till. Här står sena tulpaner mellan ännu unga blad av astilbe.

Att lökväxter kommer igång tidigt beror på att de övervintrar med mycket näring och energi samlad under marken. Nästan likt björnar sparar de under sommarens goda tider för att sedan gå och lägga sig feta inför vintern. När våren är i sikte kör de igång så fort de bara förmår och hinner både blomma, föröka sig och samla in ny kraft innan de blir övervuxna och skuggade av annan växtlighet. Deras överlevnadsstrategi bygger på att de lyckas förflytta energin och näringen i blasten ner till lökarna medan de vissnar. Klipper man ner dem för tidigt på säsongen tynar de med tiden bort.

Det är mycket som händer på en gång i den här tavlan. Förutom tulpaner i blom har svart nysrot Veratrum nigrum slagit ut sina ståtliga, veckade blad. Strax bakom håller kejsarkronan fritillaria imperialis ’Rubra Maxima’ på att utvecklas tillsammans med bladen på en pimpinell, Sanguisorba, som i samarbete med andra växtkompisar snart kommer att täcka tulpanernas vissnande blast.

Det är mycket som händer på en gång i den här tavlan. Förutom tulpaner i blom har svart nysrot, Veratrum nigrum, slagit ut sina ståtliga, veckade blad. Strax bakom håller kejsarkronan, fritillaria imperialis ’Rubra Maxima’, på att utvecklas tillsammans med bladen på en pimpinell, Sanguisorba, som i samarbete snart täcker tulpanernas vissnande blast.

Så det finns ett krux med att odla fagra vårlökar, som nedvissnade är de inte speciellt dekorativa. Ogärna vill man behöva se dem allt dystrare i gräsmattor och rabatter till långt in på sommaren. Lyckligtvis finns det ett bra sätt att lösa problemet, att plantera dem tillsammans med perenner. Lökarna kommer som vanligt upp först, när de blommat klart kommer de snart att täckas av perennernas bladverk. Det är närapå lika enkelt som det låter, det enda man egentligen behöver tänka på är vilka kombinationer som passar bäst ifråga om blomningstider, höjd, bladverk och utseende.

Det är lökväxterna som kommer upp först också i våra egna rabatter under våren, som hyacinten 'Pink Pearl', darwinhybridtulpanen 'Pink Impression' och triumftulpanen 'White Dream'. När de blommat ut kommer snart rabatten att täckas av perenner. Mitt i rabatten de mörkröda, stiliga skotten av pion.

Det är lökväxterna som kommer upp först också i våra egna rabatter, som hyacinten ‘Pink Pearl’, darwinhybridtulpanen ‘Pink Impression’ och triumftulpanen ‘White Dream’. När de blommat ut täcks de snart av perenner. Mitt i de mörkröda, stiliga skotten av pion.

Vill man täcka marken helt kan man välja någon perenn med jätteblad. Den kanske maffigaste av dem vi kan odla i vårt klimat är parasollblad Astilboides tabularis. Passar bäst i skugga och behöver mycket vatten och näring. Kan få hål i bladen av sniglar och hagel.

Vill du täcka marken helt välj någon perenn med jätteblad. Den maffigaste vi kan odla i vårt klimat är parasollblad, Astilboides tabularis,. Passar bäst i skugga och behöver mycket vatten och näring. Kan få hål i bladen av sniglar och hagel.

Också proceduren för att anlägga rabatter på det här sättet är okomplicerad. Börja med att plantera perennerna ungefär som vanligt. Sätt flera av varje, gärna 3–5 stycken. Många av samma i grupp är alltid en fördel, det blir både elegantare och lugnare för själen. När de fått växa till sig i ett eller möjligen två år är det dags att sätta lökarna. Det görs som alltid bäst på hösten. Leta reda på öppningar där det finns utrymme och gräv ner dem där. Anledningen till att göra så här är enkel, när perennerna hunnit etablera sig är det lätt att hitta gluggar där lökarna får ta plats utan att de konkurrerar för mycket med varandra.

Det gör ingenting om storvuxna perenner ibland hinner ikapp lökarna, det blir mest bara charmigt. Växten med de vackra bladen är örten spansk körvel Myrrhis odorata i vilken en röd tulpan försöker sticka fram huvudet.

Det gör ingenting om storvuxna perenner ibland hinner ikapp lökarna, det blir mest bara charmigt. Växten med de vackra bladen är örten spansk körvel, Myrrhis odorata, i vilken en röd tulpan försöker sticka fram huvudet.

Ett annat sätt att dölja vissnande lökar är att kombinera dem med buxbomsklot. Visserligen syns delar av blasten även efter blomning, men de starka formerna hos kloten kommer att dominera, fånga blick och medvetande hos betraktaren.

Ett annat sätt att dölja vissnande lökar är att kombinera dem med buxbomsklot. Visserligen syns delar av blasten även efter blomning, men de starka formerna hos kloten kommer att dominera, fånga blick och medvetande hos betraktaren.

Den formmässigt vackra Allium ’Globemaster’ ska inte klippas ner direkt efter blomning. Låt dem stå kvar som utblommade tills de säckar ihop i mitten av sommaren – blombollarna övergår först till grönt innan de blir bruna. Den matchande rosablommande flocknävan, Geranium macrorrhizum, döljer stora delar av alliumens tidigt vissnande bladverk.

Den formmässigt vackra Allium ’Globemaster’ ska inte klippas ner direkt efter blomning. Låt dem stå kvar som utblommade tills de säckar ihop i mitten av sommaren – blombollarna övergår först till grönt innan de blir bruna. Den matchande rosablommande flocknävan, Geranium macrorrhizum, döljer stora delar av alliumens tidigt vissnande bladverk.

Till de absolut charmigaste marktäckarna att kombinera med lökväxter hör röd sockblomma, Epimedium × rubrum. Upp mellan bladen reser sig den suveräna kejsartulpansorten 'Purissima', som överlever många år och blommar länge även när solen gassar.

Till de absolut charmigaste marktäckarna att kombinera med lökväxter hör röd sockblomma, Epimedium × rubrum. Upp mellan bladen reser sig den suveräna kejsartulpansorten ‘Purissima’, som överlever många år och blommar länge även när solen gassar.

En tjusig blomma som fungerar bra tillsammans med hyggligt tidiga lökar, täcker marken förträffligt och är robust och lättskött är kungsnäva Geranium × magnificum. Passar bra i sol eller halvskugga. Blommar endast en gång men under flera veckor i juni–juli. Härdig.

En tjusig blomma som fungerar bra tillsammans med hyggligt tidiga lökar, täcker marken förträffligt och är robust och lättskött är kungsnäva Geranium × magnificum. Passar bra i sol eller halvskugga. Blommar endast en gång men under flera veckor i juni–juli. Härdig.

Bra som sällskap

Som när det gäller allt annat inom trädgård ska man välja växter som både är snygga ihop och trivs på den plats de fortlever sina dagar. Frågan är vilka perenner som är mest lämpliga att kampera ihop med olika lökar?

Att kombinera små lökar med små perenner fungerar bra när de matchar varandra väl. På våren lyses den vilande lavendeln 'Hidcote' upp av cyclamineusnarcissen 'February Gold'. Längre fram på säsongen byter de roller och narcissens blast döljs bland lavendelns nya skott.

Att kombinera små lökar med små perenner fungerar bra när de matchar väl. På våren lyses den vilande lavendeln ‘Hidcote’ upp av cyclamineusnarcissen ‘February Gold’. Längre fram på säsongen byter de roller och narcissens blast döljs bland lavendelns nya skott.

Kanske viktigast är att de trivs under ungefär samma växtbetingelser. På torra varma platser hör solälskande plantor hemma. Där kan man matcha till exempel tulpaner med kantnepeta eller låta någon småvuxen narciss gå i par med lavendel. På lite mörkare och fuktigare ställen kan man däremot välja att låta ståtliga påskliljor växa mellan stora funkiablad eller bland astilbe. Ungefär så kan man tänka.

Det perenner man valt får inte vara för tidiga och konkurrera med lökarna utan ska komma igång senare och hålla sig i bakgrunden, annars fungerar det inte alls. Man kan gärna matcha tidiga lökar med tidiga perenner och sena med sena. Perennerna bör dessutom ha bladverk som täcker marken väl och vara tillräckligt höga.

Åtta perenner med partner
Till de allra bästa växterna att samplantera med lökar hör astilbe. Lagom till när narcisser och tidiga tulpaner blommat ut täcker de marken med sina läckra bladverk. Under högsommaren blommar de själva förtjusande. Finns i många arter och sorter. På bilden syns ’Rotlicht’, ’Irrlicht’ och 'Bressingham Beauty'.

Till de allra bästa växterna att samplantera med lökar hör astilbe. Lagom till när narcisser och tidiga tulpaner blommat ut täcker de marken med sina läckra bladverk. Under högsommaren blommar de själva förtjusande. Finns i många arter och sorter. På bilden syns ’Rotlicht’, ’Irrlicht’ och ‘Bressingham Beauty’.

Hemma hos oss förskönar tulpanerna ‘Queen of Night’ och ‘White Triumphator’ tillvaron på senvåren. Om några veckor skulle de se skräpiga ut om inte jättedaggkåpa och kantnepeta ‘Walker’s Low’ snart täckte blasten.

Hemma hos oss förskönar tulpanerna ‘Queen of Night’ och ‘White Triumphator’ tillvaron på senvåren. Om några veckor skulle de se skräpiga ut om inte jättedaggkåpa och kantnepeta ‘Walker’s Low’ snart täckte blasten.

  • Astilbe, av olika arter och sorter. Tåliga, tjusiga bladverk och behaglig blomning. Bra i kombination med mörk stjärnhyacint, Camassia leichtlinii.
  • Kantnepeta, Nepeta × faassenii. Passar där det är lite torrare tillsammans med tulpaner. Välj gärna någon större nepetasort som ‘Six Hills Giant’.
  • Daglilja, Hemerocallis. Välj förädlade sorter som blommar länge. Plantera tidiga småväxta lökar i mellanrummen som till exempel, stor vårstjärna, Scilla luciliae.
  • Röd flikrabarber, Rheum palmatum. Växer snabbt och blir stor. Kombinera med hyggligt tidiga lökar, gärna i lila färger som tulpanen ‘Lilac Time’.
Vill man kunna odla många, och kanske stora, lökväxter utan att de syns när de vissnat ner kan man välja kraftiga och storbladiga perenner som röd flikrabarber, Rheum palmatum var. tanguticum till partner. Tulpanen heter 'Lilac Time'.

Vill man kunna odla många, och kanske stora, lökväxter utan att de syns när de vissnat ner kan man välja kraftiga och storbladiga perenner som röd flikrabarber, Rheum palmatum var. tanguticum till partner. Tulpanen heter ‘Lilac Time’.

Det finns perenner som inte bara täcker lökväxterna efter blomning utan även i visset tillstånd är tjusiga som vårkompanjoner. Strutbräken inte bara döljer vissen blast utan är i sig tjusig även i visset tillstånd. I bakgrunden prydnadskörsbäret 'Accolade'.

Det finns perenner som inte bara täcker lökväxterna efter blomning utan även i visset tillstånd är tjusiga som vårkompanjoner. Strutbräken inte bara döljer vissen blast utan är i sig tjusig även i visset tillstånd. I bakgrunden prydnadskörsbäret ‘Accolade’.

  • Jättedaggkåpa, Alchemilla mollis. Tålig marktäckande perenn som passar utmärkt tillsammans med påsklijor.
  • Träjon, Dryopteris filix-mas. Klarar att stå något utsatt i sol. Passar med tillförlitliga tulpaner som ‘Purissima’.
  • Daggfunkia, Hosta sieboldiana. Kraftiga, ofta blåaktiga, blad som täcker väl och trivs i liknande miljö som pingstliljor och andra narcisser.
  • Rosenslöja, Gypsophila ‘Rosenschleier’. Skir växt med förtjusande blomning. Passar med ganska låga lökväxter som krokus.
Snabbguide för att kombinera lökar och perenner