Blått är en färg som, särskilt i ljusa nyanser, tillför rabatten en känsla av svalka och rymd. Den har dämpande och rogivande inverkan som i många sammanhang känns behaglig. Rent blå blommor är inte så vanliga, många har inslag av rött vilket ger dem en dragning mot violett. Med en blandning av ungefär hälften blått och hälften rött har vi på färgcirkeln förflyttat oss till just färgen violett.
Violett, eller lila som det kallas mer vardagligt, är en vanlig färg i växtriket. Det finns mängder med blommor i olika nyanser av lila. Precis som blått är det en kall färg som huvudsakligen ger ett svalkande och lugnt intryck. Sen beror det förstås på vad man väljer att kombinera den med. Håller man sig till färger på den kalla sidan av färgcirkeln kan man nog räkna med ett fridfullt intryck, men hoppar man över till den varma och använder lila tillsammans med rött eller kanske till och med orange kan man få kompositioner som det fräser och sprakar om.
Mörk stjärnhyacint, Camassia leichtlinii ssp. suksdorfii ‘Caerulea’, är inte alls så mörk som namnet antyder utan har en behagligt himmelsblå färg. Den blommar i juni och blir upp emot metern hög. Här har dess lökar planterats mellan plantor av astilbe som blommar först i slutet av juli, dessutom kompletterat med purpurlök. Ett fiffigt sätt att förlänga blomningstiden. Härdig i stora delar av landet och vill växa i sol–lätt skugga i väldränerad jord. Klosterparken.
Stäppsalvia, Salvia nemorosa ‘Caradonna’ i mörkt blålila är snygg ihop med den ljusare kantnepetan, Nepeta × faassenii, ‘Walker’s Low’. Båda växterna trivs i sol och är halvhärdiga. Kantnepetan blir runt 50 cm hög och stäppsalvian något högre. C/c-avdstånd: 35 cm. Pastor Spaks park.
Nävahybriden, Geranium ’Sirak’, har en lila färg som drar mot rosa men som fortfarande är kall. Färgsättningen kan variera lite mellan de individuella blommorna. Blommar rikligt i juli och blir ca 50 cm hög. Sol–halvskugga. Härdig. C/c-avstånd: 40 cm. Drömparken.
Skuggnepeta, Nepeta subsessilis är en av flera lite ovanligare nepeta-arter som finns i Drömparken. Den får ganska klart blåa blommor som är större än hos den vanligare kantnepetan. Liksom den är den aromatisk. Blir ca 50 cm hög och vill namnet till trots helst stå soligt. Halvhärdig. C/c-avstånd: 30 cm.
Grå frossört, Scutellaria incana, får blommor i en härlig ljust blålila färg i augusti–september. Den har en söt framtoning och är attraktiv även sedan den blommat över liksom många andra växter i Drömparken. Vill växa i sol och blir ca 70 cm hög. Halvhärdig. C/c-avstånd: 35 cm.
Ungersk blåsippa, Hepatica transsylvanica, tittar upp längs Åpromenaden med sina vackert ljusblå blommor redan i april, aningen före vanliga blåsippor. Den är även något kraftigare och får lite större blommor. Går i både sol och skugga och blir 15–25 cm hög. Härdig. C/c-avstånd: 25 cm.
Ännu har inte amsonia, Amsonia tabernaemontana, som är en av de stiltypiska växter som odlas i Drömparken, slagit igenom på bredden som trädgårdsväxt i Sverige, men vi hoppas den gör det. Under den tidiga våren sticker den upp som små sparrisknoppar för att sedan blomma i blekt blått under juni. Tålig växt som bör klassas som härdig. Når en höjd av cirka 80 cm. C/c-avstånd: 35 cm.
Färgväppling, Baptisia australis, är en perenn ärtväxt som får indigoblå blommor i glesa spiror i mitten av juni. Trivs bäst i full sol. Blir upp emot 1 meter i höjd och räknas som härdig. C/c-avstånd: 50 cm. Drömparken.
Sprakande hett