Trädgård à la Rosenholm

Designa med färg

Att ha färgernas samspel i åtanke vid planering av rabatter, kan göra att hela kompositioner får ett extra lyft. I rätt sällskap kan en växts skönhet förstärkas, medan en olämplig växt som granne kan fördärva intrycket. Hur gör man då för att få till det? Som alltid med trädgård finns det inte ett sätt att göra på, utan som tur är väldigt många. Dock finns det några enkla knep som man kan följa om man vill öka chansen att få till en kombination som har det där lilla extra.

Skapa större fält med en och samma färg

Flera plantor av en och samma växt ser mer imponerande och storslaget ut. Det ger ett större sammanhängande fält av en färg och bidrar därmed till lugn och harmoni. De olika växtfältens form och storlek kan varieras efter tycke och smak. Se dock till att de blir olika sinsemellan. För de flesta trädgårdsentusiaster, inklusive mig själv, blir fälten lätt för små eftersom man vill få plats med så många olika växter som möjligt. Ett bra riktmärke kan vara att försöka hålla fälten någonstans mellan en kvarts och två kvadratmeter i yta.

Ett sammanhängande fält med blå salvia i en klassiskt romanistisk kombination med rosa rosor

Ett sammanhängande fält med blå salvia i en klassiskt romanistisk kombination med rosa rosor

Att en grupp av ljusa växter uppfattas som större än en lika stor grupp med mörkare växter kan också vara bra att ha i åtanke vid planeringen av rabattkompositioner. Om ditt mål är att de mörka växterna skall dominera med endast små inslag av ljusa blommor, behöver du plantera de mörka växterna i betydligt större grupper än de ljusa för att uppnå den önskade effekten.

Harmonierande färger ger lugn

Som med allt annat i trädgården, kan färgharmonier åstadkommas på många olika sätt. Ett är att välja en huvudfärg och sedan kombinera den med några närliggande färger. Till exempel kan scharlakansrött samplanteras med olika nyanser av orange och brunt. Olika toner av rosa tillsammans med vitt skapar en romantisk harmoni.

Romantisk harmoni skapas när den skära portlandrosen Madame Boll sällskapar med borstnejlikor, Dianthus barbatus, i olika nyanser av rosa och vitt. I den vänstra kanten syns lammöron 'Big Ears'.

Romantisk harmoni skapas när den skära portlandrosen Madame Boll sällskapar med borstnejlikor, Dianthus barbatus, i olika nyanser av rosa och vitt. I den vänstra kanten syns lammöron ‘Big Ears’.

Att välja ut två färger som ligger en bit ifrån varandra på färgskalan och sedan binda ihop dem med en mellanliggande färg är en metod att skapa harmoni, som ofta kan ses i engelska rosenträdgårdar där ljust skära rosor genom grått bladverk sammanbinds med blå nepeta och lavendel. Grått, grönt och silver är färger som med fördel kan användas för att binda ihop och lugna ner en färgkomposition. Ett annat designknep är att ha en eller högst två färger som dominerar genom sin färgintensitet, men inte i yta, och sedan komplettera det hela med matchande mildare färger.

Salvians svala blålila färg står vackert mot malörtens gråsilvriga blad. Grått, silver och grönt kan med fördel användas för att binda ihop och lugna ner en färgkomposition.

Salvians svala blålila färg står vackert mot malörtens gråsilvriga blad. Grått, silver och grönt kan med fördel användas för att binda ihop och lugna ner en färgkomposition.

Glidande färgskala

Med lite eftertanke går det att komponera harmoniska rabatter med många färger från olika delar av färgspektrat. Knepet är att, liksom den berömda trädgårdsarkitekten Gertrude Jekyll (1843-1932) gjorde, låta färgskalan på ett försiktigt och smidigt sätt glida från ena änden av rabatten till den andra. I sin 60 meter långa rabatt lät hon färgerna mjukt glida från kalla blåa och mörklila toner i rabattens ändar till varma starka färger i rabattens mitt. En komposition som ytterligare förstärkte lyskraften hos de kraftigare varma färgerna i mitten.

I rabattförslaget har kraftiga varma gula och röda toner glidit över i rosa, lila och vitt för att sedan övergå i blå nyanser. Sammanbindingsfärgerna grönt, grått och silver spelar en viktig roll liksom blommor med bleka toner i de använda färgerna. Du kan ladda ner rabattförslaget här. för att sedan använda i Rosenholm trädgårdsdesigner.

I rabattförslaget har kraftiga varma gula och röda toner glidit över i rosa, lila och vitt för att sedan övergå i blå nyanser. Sammanbindingsfärgerna grönt, grått och silver spelar en viktig roll liksom blommor med bleka toner i de använda färgerna.

Det finns sällan plats för att göra en fullständig kombination av det här slaget i en vanlig villaträdgård, men någon mindre variant av rabatt med glidande färgskala kan vara nog så effektfull. I rabattförslaget här intill har vi låtit kraftiga varma gula och röda toner glida över i rosa, lila och vitt för att därifrån fortsätta över till blå nyanser. I en sådan här glidande färgskala spelar sammanbindingsfärgerna grönt, grått och silver en viktig roll liksom även blommor med bleka toner av de inblandade färgerna.

Kontrasterande färger skapar spänning

Spänning ska komma i lagom portioner tycker de flesta och det gäller även färgkontraster i trädgården. Blir de för många slutar de att vara effektiva och blir de för få uppfattas trädgården gärna som tråkig.

Färgkontraster kan vara allt från små och milda till starka och kraftfulla. De skarpare kontrasterna skapar uppmärksamhet och fokus som får ögat att stanna upp, medan de mjukare kontrasterna tillåter blicken att glida vidare. En rabatt som skall uppfattas som vacker och välkomponerad får inte ha för många enskilda effekter som drar blicken till sig. Därför skall starka kontraster användas betydligt sparsammare än de milda.