Text: Ann-Christin Rosenholm
Bild: Dan Rosenholm
Uterum bjuder på möjligheter att njuta av den gröna omgivningen även när regnet öser ner. Bakom skyddande väggar, fönster och tak går det att sitta nästan som i trädgården och läsa en bok eller avnjuta en middag också sedan löven börjat skifta i röda och gula nyanser om hösten. Ja till och med på vintern om man väljer att vinterbona och värma upp.

Ett växthus som avslappnat uterum. Med en bekväm soffa insmugen bland frodiga växter är det skönt att dra sig tillbaka när det är för regnigt eller kyligt för att sitta ute. Bilden hemifrån konstnären Maria Björklund på Österlen.
Det finns oändligt många sätt att skapa uterum på. Allt beroende på vad man vill och vad som passar med hus och trädgård. Antingen man väljer ett helt glasat uterum, ett delvis glasat eller mer som en veranda med stora fönster, är det avgörande för intrycket att det passar med husets stil och proportioner. Målet är att uterummet ska upplevas som en naturlig del av huset och inte något som slängts dit i efterhand. Låt gärna husets material och färger gå igen i uterummet. Det förstärker samhörigheten.
Det finns många monteringsfärdiga uterum att köpa, men man kan också bygga ett helt eget. Då finns alla möjligheter att verkligen få ett uterum som passar i miljön. Den som inte är van vid byggnationer kan ta hjälp av såväl arkitekt som byggare.
Placering
I förstone tänker de flesta sig nog uterummet som en tillbyggnad utanför vardagsrummets fönstervägg, något som är populärt i Danmark och ofta ses också här i Sverige. En sån placering kräver att uterummet till stor del är glasat, annars blir det för mörkt inne. Men med stora glaspartier gäller det att uterummet inte ligger i öppet söderläge så det inte blir olidligt hett och kvalmigt soliga sommardagar. Visserligen kan man skapa skydd mot solen genom att plantera träd och genom att sätta upp persienner, jalusier eller lamellgardiner. Men ett annat alternativ, som också ofta kan vara bättre, är att se sig om efter andra möjliga placeringar av uterummet.
I nordligt läge får man ett jämnare klimat under dagen eftersom man slipper stekande sol som snabbt kan göra uterummet olidligt varmt. En bra lösning är att bygga uterummet så att det är glasat mot norr, men lite mer stängt mot söder för att ge skydd mot solen. Sedan får man faktiskt också det allra bästa ljuset mot norr. Det är därför konstnärer oftast lägger sina ateljéer åt det hållet. Ett uterum med glaspartier mot väst eller nordväst är förstås det mest idealiska om man vill ha kvällssol medan öster ger morgonsol.

Familjen Walderös uterum är byggt mot husets östra gavel och omgivet av lummiga växter, vilket får det att både ansluta väl mot huset och på ett mycket effektivt sätt smälta in i trädgården.
Uterummet kan också ligga mot husets gavel likväl som långsida beroende på vad som passar och åt vilket håll man får det mest gynnsamma väderstrecket. Ibland kan det vara så att det är lättare att få ett uterum som placeras mot gaveln att smälta in. Där är det ofta färre fönster, vilket gör att man inte behöver ta lika mycket hänsyn till om uterummet gör att det blir mörkare inomhus. Beroende på hur huset ligger och ser ut kan en gavelplacering emellanåt också vara att föredra för att uterummet där blir ett mindre dominant blickfång.
Har man ett vinkelhus kan en placering i vinkeln fungera alldeles utmärkt. Fördelen är att man bara behöver bygga två nya väggar. Ett annat alternativ som visserligen ger mycket nya väggar men ändå kan var den bästa lösningen i vissa lägen, är att bygga uterummet så att det ansluter mot ett av husets hörn. I en del fall kab bästa lösningen vara att placera uterummet avskilt från huset. Det kanske ger mer kvällssol eller ett bättre skyddat läge för insyn.
Bengt Lindvall & Lennart Svensson i norra Skåne

Bengt Lindvalls & Lennart Svenssons uterum av verandakaraktär
Ett uterum av verandakaraktär blir ett uppskattat tillskott till bostadsytan. Här känns det mer som inomhus än utomhus. Också vintertid är det enkelt att hålla värmen uppe, och man kan sitta med en bok i all stillhet. Närheten till trädgården är dock hela tiden påtaglig, buskar och träd alldeles inpå ger en intim kontakt med den omgivande lummiga täppan.

Bengt Lindvalls & Lennart Svenssons uterum från utsidan
Här syns samma uterum från utsidan. Med frodiga perenner, rosor och en pipranka, Aristolochia macrophylla, upp längs knuten har det på ett mjukt sätt införlivats med trädgården. Egentligen hade de först tänkt placera uterummet mitt för husets långsida, men arkitekten som kopplades in föreslog i stället den nordöstra gaveln. Ett val som i mycket mindre utsträckning påverkar den gamla skånegårdens exteriör.
Utformning
Det brukar vara lagom att gör uterummet 20 till 40 kvadratmeter stort. En alltför liten yta ger problem med att det blir instängt och kvalmigt speciellt under varma sommardagar. För att inte få sådana problem behöver också ventilationen vara bra. Har uterummet stora glaspartier och glastak bör fönstren i åtminstone en tredjedel av takets yta gå att öppna. Sedan behövs förstås stora öppningsbara dörrar också, både för att få in frisk luft och att få en mer nära kontakt med trädgården utanför.
Det är inte bara glas eller plast som kan användas som tak. Med ett ogenomskinligt tak får uterummet en annan karaktär, utomhuskänslan blir mindre påtaglig och istället blir karaktären mer av veranda. Plåt eller tegelpannor går förstås lika bra att använda. Om man väljer ett icke transparent tak är det klokt att göra det likadant som husets. Det bidrar till att skapa samhörighet mellan de två.

Grönsaker är inte bara gott utan också ren prydnad. De zebrarandiga tomaterna ringlar sig genom vackra stöd hemma hos Torsten och Runa Walderö, Kungsängen.
Val av grund och glastyp avgör under hur stor del av året som uterummet går att använda. Med en isolerad grund och tvåglasfönster kan det användas mest hela året medan enkelglas och oisolerad grund ger ett uterum som passar enbart för att förlänga sommaren. En stor fördel med året-runt uterummet är förstås att det kan användas som en vinterträdgård att njuta av också under den avlövade årstiden. Där kan icke härdiga växter övervintras och kinkiga krukväxter som föredrar låga vintertemperaturer förvaras.

Ett helglasat uterum kan användas också som växthus för att odla ätbara läckerheter. Här i familjen Walderös uterum. I taket finns tyggardiner som enkelt kan dras för med hjälp av linor när solen blir för het.
Golvet i uterummet ska helst vara tåligt och lätt att städa så att man kan jobba med omplanteringar och annat som skräpar ner utan bekymmer. Klinker, marktegel, natur- eller betongsten är utmärkta. Om en uteplats ligger i direkt anslutning till uterummet och båda har samma markbeläggning skapas en känsla av att uterummet fortsätter ut i trädgården. Det gäller bara att se till att en markbeläggning som är frostbeständig väljs som kan användas såväl utomhus som inne.
Växterna inne och ute
Växter hjälper till att binda ihop uterummet med trädgården. Med buskar, perenner och träd kan man skapa lummighet och insynsskydd när så behövs. Har man i stället en vacker utsikt kan växter som inte helt och hållet skymmer sikten väljas. Ett uterum helt utan miljöskapande växter utanför blir sällan bra eftersom det ger en sämre bindning med trädgården.
Det är skönt om uterummet ligger i skugga åtminstone under de hetaste timmarna mitt på dagen, annars blir det snabbt för varmt. Genom att plantera ett redan uppvuxet träd skapas snabbt skugga för ett soldränkt uterum. De kostar visserligen mer än ett litet träd, men är väl använda pengar när solskydd krävs. Stora uppvuxna träd brukar kunna beställas från välsorterade handelsträdgårdar.
Sen ska man så klart ha växter inne i uterummet. Är glaspartierna stora kan det fungera som växthus för odling av tomater, gurkor och meloner i stora krukor. Om uterummet har vanligt tak och verandakaraktär är det däremot bättre att satsa på växter med lägre krav på ljus.
Karin Martinsson och Ulf Swenson, Uppland

Karin Martinsson och Ulf Swenson, Uppland
I sitt hem utanför Uppsala använder Karin Martinsson och Ulf Swenson, som båda är botanister, uterummet både för sina exotiska krukväxter och som ett extra matrum under stora delar av året. I rummet är man inte bara omsluten av de vackra krukväxterna utan har samtidigt en närhet till både naturen och trädgården. Golvet av svart klinker är oömt och tål att spilla vatten på.

Karin Martinsson och Ulf Swenson, Uppland
Även under den kalla årstiden är det vinterbonade uterummet användbart både för växter och människor. Med sänkt temperatur och ganska torr luft mår till exempel vinbladspelargon, Pelargonium vitifolium, änglatrumpet, Brugmansia suaveolens, trådpalm, Washingtonia filifera och bredbladig cistros Cistus symphytifolius bra även över vintrarna. När man vill bjuda på middag någon kväll höjer man temperaturen ett tag och kan sedan avnjuta kvällen inne i grönskan mitt i vintern.