Text och bild: Dan Rosenholm
På nakna, krokiga och vridna grenar blommar de tidigt på våren. Minsann, ser de inte ut som hämtade från den tid då dinosaurierna härskade. Många tror att de hör hemma enbart i varmare klimat, i själva verket är de lättskötta och inte sällan härdiga. Det är magnolia det handlar om.
Det är under den tidiga våren medan världen fortfarande går i brunt och grått de står i fullaste ståt. På kvistar, ofta krokiga och krumma på urtidsvis, har knopparna svällt medan snön fortfarande täckt marken. När den värsta kylan försvunnit ur jorden och de tidigaste lökarna slagit ut, ja då är det dags för de första magnoliorna att briljera.
Gamla är de, magnoliorna. De kan spåras till ett växtfossil med namnet Archaeanthus linnenbergi, en av de första blommande växterna för runt 100 miljoner år sedan. Då var det fortfarande ofattbart många år kvar av dinosauriernas storhetstid. För lite mer än 64 miljoner år sedan slog den meteorit ned som gjorde slut på de flesta av de dåvarande djur- och växtarterna och beredde vägen för oss däggdjur.
Några av magnoliornas föregångare överlevde, fortplantade sig och har till skillnad mot de flesta andra växter behållit sina ursprungliga drag, ett bevis på att de inte bara är vackra utan också konkurrenskraftiga. Dagens magnolior utvecklades oberoende av varandra i Ostasien respektive Nordamerika. Det är de förstnämnda som blommar på vårarna med de vackraste blommorna, och i Kina finns de tidigaste kända fynden av magnolior som prydnadsträd i palats och tempelträdgårdar. Till Europa kom de första asiatiska magnoliorna med James Cook genom hans jordenruntresa.
Kul med historia. Men nu följer det bästa av allt, det finns massor av magnolior som kan odlas i Sverige, också en bra bit upp i norr, och det är inte ens speciellt svårt.
En av de mest säregna och vackra magnolior som kan tänkas är pilbladsmagnolia, Magnolia salicifolia ‘Wada’s Memory’. De hängande, fladdriga tepalerna, magnoliors blomblad heter så, ser ut som välformade linnetygsbitar på bar kvist i månadsskiftet april–maj. Är smalväxande och blir 5–8 m hög. Ett tacksamt, rikblommande träd för zon 4, det påstås att den klarat zon 5. Anses extra känslig för omplantering och ska stå där man inte trampar sönder de ytliga rötterna.
Brooklynmagnolia, Magnolia × brooklynensis, kallas korsningar mellan den storvuxna, härdiga och blågrön-blommande poppelmagnolia, Magnolia acuminata, och skönheten liljemagnolia, Magnolia liliiflora. Namnet härstammar från New York-stadsdelens botaniska trädgård. Sorten ‘Yellow Bird’ på bilden är en snabbväxande hybrid som kan stå öppet och tål både vind och barfrost. Blommar i maj–juni och klarar minst zon 3.
För den som har en liten trädgård och bor norrut är hybridmagnolia, Magnolia × loebneri, ’Leonard Messel’ det kanske allra bästa valet. I mitten av maj slår den ut på bar kvist med hjärtskärande rosa, vridna blommor. Den är tålig, lättodlad och blomvillig, en riktig nybörjarmagnolia. Växer långsamt och blir med tiden ett litet träd eller en buske på 2–4 meter. Klarar utan problem odlingszon 3, troligen också 4.
Till skillnad mot de flesta andra asiatiska magnolior blommar buskmagnolia, Magnolia sieboldii, inte tidigt på våren utan duttar ut hängande, vita blommor över busken från juni till sensommaren. Är en av de allra härdigaste magnolia-arterna och klarar zon 4. Mycket känslig för torka, speciellt i kombination med värme.
Att hybrider mellan två halvdåligt härdiga magnolior kan ge avkomma som är härdigare än någon av dem är rosenmagnolia ‘Galaxy’ ett bevis på. Föräldrar är liljemagnolia ‘Nigra’ (zon 1) , och den möjligen ännu känsligare Magnolia sprengeri ‘Diva’. Trots det klarar sig ‘Galaxy’ i zon 3 eller 4 och är nog det mest härdiga man kan ha med blommor i klass med praktmagnolia. Blir 5–6 meter hög och blommar i maj–juni.
Rosenmagnolia ‘Susan’ tillhör det exklusiva sällskap som på engelska kallas ”Little Girl Magnolias” och på svenska sekreterar- eller flickmagnolior. Det förhöll sig så att åtta magnolior som togs fram på USAs nationella arboretum i staden Washington under 1960-talet uppkallades efter de kvinnor som arbetade där. Alla har sitt ursprung i korsningar mellan liljemagnolior och stjärnmagnolior, blir ungefär 3–4 meter höga och blommar så pass sent som i maj–juni. ‘Susan’ klarar zon 3.
Den mest klassiska av alla magnolior är nog praktmagnolia Magnolia × soulangeana som blommar loss tidigt på våren med stora kupoler på nakna kvistar. Ursprunget är en fransk korsning mellan Magnolia denudata och Magnolia liliiflora från tidigt 1800-tal. Blommar i april–maj. Höjd 4–6 meter. Gillar sol och värme. Kan odlas i zon 2, möjligen 3, men trivs bäst i sydligaste Sverige. Sorten på bilden heter ‘Lennei’ och har använts flitigt vid utveckling av nya hybrider.
Magnolior – plantering och skötsel