Trädgård à la Rosenholm

Uterum – som vi vill ha det

Text och bild: Dan Rosenholm (2007)

Fönster av olika dimensioner och utformning har gjort Astrid och Görans uterum alldeles extra hemtrevligt. Förutom snickarglädjen på taket har Göran också skapat kompassrosen framför ingången. Han skar ut bitarna ur klinkers och la dem i mönster.

Fönster av olika dimensioner och utformning har gjort Astrid och Görans uterum alldeles extra hemtrevligt. Förutom snickarglädjen på taket har Göran också skapat kompassrosen framför ingången. Han skar ut bitarna ur klinkers och la dem i mönster.

Tillhör du dem som skulle vilja ha ett uterum att förlänga trädgårdssommaren i? Du är inte ensam. Som en hjälp på vägen har vi letat upp en favorit att inspireras av och tagit reda på hur just de har burit sig åt för att få det så fint. Vi hamnade hos Astrid Pettersson och Göran Persson i Hudiksvall, där de från grunden byggt upp ett alldeles eget fristående uterum med hjälp av begagnade fönster.

Att tidigt på vårvintern, eller en regnig sommarkväll, kunna gå ut och sätta sig mitt i trädgården med en kopp kaffe i skydd mot vädrets makter är vi många som skulle vilja. Men det är flera beslut att ta och svårt att komma till skott. Vilken form och konstruktion passar bäst? Köpa färdigt eller bygga själv? Vilken bottenplatta ska den stå på? Hur ska den placeras, vid huset eller fristående? Alldeles ovanligt bra har de lyckats hemma hos Astrid Pettersson och Göran Persson i Hudiksvall. Men hur kom det sig att de konstruerade sitt uterum själva?

För länge, länge sedan fick Astrids mamma ett gammalt skomakarbord av en granne. Nu står det i uterummet, ger plats åt växter och prydnader och skapar atmosfär.

För länge, länge sedan fick Astrids mamma ett gammalt skomakarbord av en granne. Nu står det i uterummet, ger plats åt växter och prydnader och skapar atmosfär.

– När vi flyttade hit för snart 20 år sedan hade jag en kolonilott, säger Astrid. Med tiden blev det för jobbigt att sköta både lotten och trädgården. Det var ungefär då idén om att skaffa ett växthus kom upp, det kändes både lättsammare och mer användbart. Men inte ett nytt, det skulle vara charmigt och kännas lite gammalt. Och inte bara användas för odling av växter.

I sydläge ligger deras välordnade grönsaksodling med en uteplats i direkt anslutning. Strax bortanför skymtar en damm, som fanns där redan innan uterumsbygget.

I sydläge ligger deras välordnade grönsaksodling med en uteplats i direkt anslutning. Strax bortanför skymtar en damm, som fanns redan innan uterumsbygget.

Det var begagnade fönster som fick bli basen för bygget. Dels var det såna som blivit över från Astrids moster och dels hade hennes bror samlat på sig ett antal som ändå skulle slängas. Utformningen gjorde Göran, han har arbetat med ritning och konstruktion hela sin karriär så det gick galant. Där de stora fönstren inte räckte till på höjden använde han passbitar och en del småfönster. Golvet skulle vara hårdlagt.

– Jag ville att det självklart skulle fungera som ett uterum man kan sitta i, fortsätter Astrid. Det skulle vara ett riktigt golv, växterna får hålla sig till krukor. Jag började med att försöka gjuta egna plattor, runda med krossat kakel inlagt. Det lyckades inte så bra så det fick bli ett golv av betongsten.

Taket fick vara av modernt material, kanalplast, för att klara av snön. Kullerstenarna utanför har de plockat själva lite då och då. Söder om sitt glashus har de lagt grönsakslanden, prydligt i pallkragar. I norr placerade de ett litet trädgårdsrum för att slappa i, värmda av eftermiddagssolens strålar. Men inredningen då?

– Vi tänkte på samma sätt som med uterummet, lite gammaldags skulle det vara så vi har inrett med sånt vi redan hade och en del nya saker vi köpt under tiden, avslutar Astrid.

 Med små medel kan man göra det hemtrevligt. Torkade frökapslar från tomtens stora ruggar av jättevallmo är sirligt vackra där de hänger i växthusets hörn.

Med små medel kan man göra det hemtrevligt. Torkade frökapslar från tomtens ruggar av jättevallmo är sirligt vackra där de hänger i växthusets hörn.

Men så var det förstås också pricken över i, snickarglädjen på taknocken. Det föll sig så att föreningen Trädgårdsodlarna i Hudiksvall gav en snickerikurs. Göran tog chansen och snickrade ihop de utsmyckningar som gör just Astrid och Görans uterum så extra speciellt och hemtrevligt.

Tips till dig som tänker bygga ett uterum