Astilbe är lite av en doldis trots att den är en så vanlig perenn. Den har inte trendförklarats eller varit inneväxt som funkior, dagliljor och nävor. Men det är kanske dags att ändra på det för här är en riktig höjdarväxt som kan användas till mycket. Och det finns bara så många läckra sorter att få tag på numera.
Text: Ann-Christin Rosenholm
Bild: Dan Rosenholm
Varierande utseende
Här hittar vi läckerbitar som den rosalila, stora plymastilben ’Purpurlanze’ som gör vilken rabatt som helst till en härlig färg- och formupplevelse på sensommaren, då när mycket annat i trädgården redan blommat ut. Eller varför inte satsa på en frodig ’Brautschleier’ som brer ut sina plymer likt en slöja i oskuldsfullt vitt? Vill du ha något i mindre storlek kanske fjäderastilben ’Sprite’ kan passa med sina sirligt glesa plymer i laxrosa? Det finns något för varje smak och stilinriktning, för astilbe är mångsidiga och kan se ut på lite olika sätt.
De kan vara så små som 15 cm i höjd eller dryga metern höga. Blomplymerna kan vara vida och fluffiga eller mer kompakt upprättväxande och de finns i en mängd vita, rosa och röda nyanser. De flesta blommar i augusti–september, men det finns också sorter som blommar tidigare. Alla har ett dekorativt flikigt bladverk som pryder sin plats under hela säsongen och gör sig väldigt bra tillsammans med storbladiga perenner som funkia och kaukasisk förgätmigej.
Det är svårt att säga exakt hur många arter det finns inom astilbesläktet, men det rör sig om 14–25 arter som alla kommer från Sydostasien och Nordamerika. Sen finns det ju så klart en mängd sorter och hybrider som är framodlade. I Svensk kulturväxtdatabas är till exempel runt hundra olika astilbe upptagna.
Bra till mycket
Användningsområdena för astilbe är många. De är ett givet inslag i närheten av trädgårdsdammar och andra vattenanläggningar. I woodland och Japaninspirerade trädgårdar passar astilbe som hand i handske och sist men inte minst är de mycket användbara i vanliga trädgårdsrabatter. Liljor, höstsilverax, prydnadsgräs, rododendron och azaleor är till exempel goda grannar.
Astilbe är en snäll växt att ha i rabatten. Den håller sig där man har planterat den och breder bara långsamt ut sig, såvida man inte väljer någon av de sorter inom Chinensis-Gruppen som är bra marktäckare. Dit hör bland annat sorten ’Pumila’ som bara blir 20–30 cm hög.
En annan stor fördel med astilbe är att de ofta får vacker höstfärg på bladen och att deras torra fröställningar står kvar och är dekorativa även på vintern. De är till och med så snygga att man kan använda dem i arrangemang med torkade blommor om man vill. Fast då är det så klart bäst att plocka in dem för torkning redan på sommaren. Astilbe är fin också som färsk snittblomma och står sig länge i vas.
Den populära rödblommande astilbesorten ’Fanal’ tillhör Arendsii-gruppen och kan odlas över i stort sett hela landet. Den blommar i juli–augusti och blir ca 50 cm hög. Liksom alla astilbe, gör den sig mycket bra vid vatten. Här i kanten av den lilla trädgårdsdammen får den också den fuktiga miljö för rötterna den så gärna vill ha. En vit näckros som granne är lyckat, astilbens upprättväxande blomplymer kontrasterar mot de vågräta näckrosbladen och den oskuldsfulla vita näckrosen ter sig ännu vitare i kontrast mot de blodröda astilbeblommorna.
Stor plymastilbe, Astilbe chinensis var. taquetii ’Purpurlanze’, är en av de allra vackraste och ståtligaste astilbesorterna och den är till på köpet mycket lättodlad och hyfsat torktålig. Drygt 1 m hög kan den bli och ger samlade rosalila blomplymer i augusti–september. Den passar fint ihop med röd rudbeckia Echinacea purpurea ’Magnus’ som blommar vid samma tid och går i samma färgton men har en helt annan blomform. Det här är en komposition för soligt läge.
Vid den Asieninspirerade uteplatsen på Villa Fraxinus passar en rejäl tuva med astilbe utmärkt. Deras sirliga halvutslagna blomplymer kontrasterar effektfullt mot ligularians stora utbredda blad på den andra sidan om den låga stentrappan. En liten orientalisk staty välkomnar besökare att slå sig ner och njuta i fulla drag av den stämningsfulla miljön.
Sorten ’Bumalda’ ingår i Arendsii-Gruppen och har läckert mörkt bladverk som framhäver de vita blomplymerna som slår ut i juli. Den blir ungefär 60 cm hög.
Astilbens utblommade fröställningar i vackra rödbruna nyanser håller sig fina långt in på vintern. Mycket värdefullt när man vill ge trädgården tydliga vinterstrukturer.