Trädgård à la Rosenholm

Sprakande hett

Rött är en stark och dominant färg som drar till sig blicken mitt på dagen. I skymningen är den å andra sidan den första att slockna och försvinna in i omgivningen. Rött signalerar hetta och passion. Dess starka livfullhet skapar en glad atmosfär men uppfattas av många också som alltför påträngande, ja kanske rent av aggressiv. Rött är en färg som påverkar och som de flesta har åsikter om antingen man tycker den är häftig och livsbejakande eller inte förenlig med god smak. Rent röda blommor är liksom rent blå ovanliga bland fleråriga växter för vårt klimat. Bland utplanteringsväxterna finns det däremot en hel del med klarröda blommor.

Orange ligger mellan rött och gult på färgcirkeln och är liksom dessa en varm färg som det sprakar om. I sin grundfärg ger den ett mycket eldigt och dominant intryck. Knappast en färg man missar att lägga märke till. Orange ger precis som gult höstassociationer. De vackraste buketterna som man kan hitta i blomsterbutikerna om hösten brukar bestå av just olika nyanser av orange och gult i skön förening. I sina dovaste nyanser, som närmar sig brunt, ger orange ett mustigt intryck som kan användas för att lugna ner en komposition med de livfulla klara nyanserna av orange, gult och rött.

Liten stefanandra, Stephanandra incisa 'Crispa', kärrtörel, Euphorbia palustris och bergkörsbär, Prunus sargentii

Liten stefanandra, Stephanandra incisa ‘Crispa’, kärrtörel, Euphorbia palustris och bergkörsbär, Prunus sargentii

Hösten är de heta färgernas tid. Liten stefanandra, Stephanandra incisa ‘Crispa’, klär in marken invid bryggan längs Åpromenaden i en böljande gulorange matta På andra sidan ån syns kärrtörel, Euphorbia palustris, som också fått sin sprakande höstfärg. En del av träden har redan tappat löven så här i slutet på oktober då bilden är tagen, men flera av bergkörsbären, Prunus sargentii, har fortfarande sina kvar.

Näckrostulpan, Tulipa 'Showwinner'

Näckrostulpan, Tulipa ‘Showwinner’

Näckrostulpan, Tulipa ‘Showwinner’, slår ut sina lysande röda blommor under andra halvan av april i Drömparken. Höjd 20–25 cm. Kräver väldränerad jord, men går att odla i stora delar av landet.

Trädgårdstemynta, Monarda ’Jacob Cline’

Trädgårdstemynta, Monarda ’Jacob Cline’

Den starkt röda trädgårdstemyntan, Monarda ’Jacob Cline’, provodlas här efter Åpromenaden i Enköping och är ännu inte så vanlig i Sverige. Men så väl som den verkar fungera kommer den säkert att bli vanlig. Temyntans karaktär med de matta rufsiga blommorna gör att den inte känns påträngande, den starka färgen till trots. Blommar som bäst i juli och augusti och blir ca 80 cm hög. Sol–halvskugga. Halvhärdig. C/c-avstånd: 35 cm.

Daglilja, Hemerocallis 'Sammy Russel'

Daglilja, Hemerocallis ‘Sammy Russel’

Daglilja, Hemerocallis ‘Sammy Russel’, är en av de vanligare dagliljorna med en röd färg som har en dragning åt det gula hållet. Sol–halvskugga. Härdig. Blommar i juli–augusti och blir ca 70 cm hög. C/c-avstånd: 40 cm. Idéträdgården ”Finrabatt och sommaräng”.

Jättevallmo, Papaver 'Beauty of Livermere'

Jättevallmo, Papaver ‘Beauty of Livermere’

Jättevallmo, Papaver ‘Beauty of Livermere’, får 10–15 cm vida blodröda blommor med svarta fläckar. En exotisk skönhet som är härdig i hela landet. Omge den helst med andra perenner som man gör i Drömparken eftersom den inte fyller ut sin plats efter blomningen i juli. Vill växa i full sol och blir 80 cm hög. C/c-avstånd 35 cm.

Eldtörel, Euphorbia griffithii 'Fireglow'

Eldtörel, Euphorbia griffithii ‘Fireglow’

Eldtörel, Euphorbia griffithii ‘Fireglow’, är en av Drömparkens växter som trivs i full sol, vilket man nästan inbillar sig syns på färgen. Den kan dock fördra halvskugga också. När den blommar i maj–juni når den 40–50 cm i höjd. Vill ha väldränerad jord. Halvhärdig. C/c-avstånd 50 cm.

Romantiskt rosa