Trädgård à la Rosenholm

Den gröna djungeln

Ulf Trotzig, Öland

Ulf Trotzig, Öland

Ulf Trotzig, Öland

Ulf Trotzig, Öland

Här stryker växterna längs kroppen när vi tar oss fram. Det är grönt och frodigt överallt runt den smala stigen som slingrar sig allt längre in i trädgården. Solljuset som silas genom trädens lövverk glittrar till här och var i dunklet, och ibland lyser blommande perenner med exotiskt utseende upp vår väg. Det är spännande att ta sig fram här, vem vet vad som döljer sig bakom nästa hörn? Storbladiga växter som parasollblad och rodgersia skapar en tropisk känsla som ytterligare förstärks av murgröna som hänger likt lianer från trädens grenar. En liten damm täckt av ljusgröna alger får luften att dallra av fukt.

Ulf Trotzig, Öland

Ulf Trotzig, Öland

Den djungelliknande trädgården, med sina många skuggiga partier, känns svalkande skön att vara i under heta sommardagar. Men se upp så att den inte växer igen alltför mycket. Sekatören är ett nödvändigt redskap för att den charmiga djungeln inte ska bli ogenomtränglig.

Ulf Trotzig, Öland

Ulf Trotzig, Öland

Ulf Trotzig, Öland

Grönskan känns tropiskt fuktig i konstnären Ulf Trotzigs trädgård på Öland. Överväxta murar och trädgårdsmöbler ger tillsammans med spruckna statyetter en känsla av att vi befinner oss i ruinerna av en storslagen, gammal trädgård. Men det gör vi inte, utan vi är i den enastående djungelträdgård, i väl arrangerat förfall och med mycket humor, som Ulf har byggt upp de senaste femton åren.

Här i det silade solljuset under trädens kronor kommer bladens skiftande former, färger och texturer väl till sin rätt. Jättelika, tallriksrunda parasollblad gör djungelstämningen än mer påtaglig och kontrasterar effektfullt mot långsmala dagliljeblad och blanka murgrönemattor.

Arkitektoniska former