Trädgård à la Rosenholm

HEMMA HOS

Många hembesök i fantastiska trädgårdar har det blivit de senaste tio åren, inte sällan har de resulterat i artiklar. Här på sajten lägger vi, Dan och Ann-Christin Rosenholm, successivt upp hemma hos-artiklar. I vilken ordning? Eftersom vi rest en hel del i Norrland börjar vi norrifrån och avslutar i söder. Här kan du njuta av andras arbete, lite nu och då fyller vi på med fler.

Oas i den norrländska skogen
Den charmiga gamla ladan omges av storvuxna frodiga perenner. Framför riddarsporrarna syns den bleklila hässleklockan, Campanula latifolia och den mer lågväxta praktbetonikan, Stachys macrantha. Den stora lavbeklädda granen förstärker sagobokskänslan, fattas bara att ett skogstroll kliver ut ur ladan.

Charmiga gamla ladan hemma hos Cathrine och Kurt Ove i Rosvik, Norrbotten

Perenner – en västerbottnisk passion
Den gör sitt bästa för att bli en del av utsikten mot sjön integrifoliaklematisen ‘Arabella’. Underbar långblommare som klarat sig på sin plats i tio år. Blir här i Västerbotten 60–80 cm hög och blommar juli–september, i bästa fall in i oktober. Till höger funkian ‘Sun Power’.

Utsikt mot Burträsket, integrifoliaklematisen ‘Arabella’ och funkian ‘Sun Power’.

Villa Fraxinus – i hjärtat av världsarvet
Engelmannsvin och pipranka klär in husets fasader och pergolor i den södra trädgården. Det känns exotiskt att inifrån huset blicka ut över gården genom valv och draperier av frodiga klängväxter.

Engelmannsvin och pipranka klär in husets fasader och pergolor i den södra trädgården.

Drömträdgård mellan hav och tallskog
En enkel bågformad sittplats mellan vild natur och trädgård. Här frodas trädgårdsväxter sida vid sida med blåbärs-och lingonris. Bergbambu. Fargesia murielae, böjer sig graciöst över funkior som hittat tillräckligt med fukt för att trivas mellan stenarna.

En enkel bågformad sittplats hos Göran och Maud Persson vid Hälsinglandskusten.

Vinterträdgård – istället för torp
Stort, ljust och öppet vill Thomas och Anna-Lisa ha i sitt uterum. Växterna har fått mycket plats för rötterna och det är nära ut till trädgården. Den gröna säsongen blir mycket längre.

Stort, ljust och öppet vill Thomas och Anna-Lisa i Forsa, Hälsingland ha i sitt uterum.

Uterum – som vi vill ha det
Fönster av olika dimensioner och utformning har gjort Astrid och Görans uterum alldeles extra hemtrevligt. Förutom snickarglädjen på taket har Göran också skapat kompassrosen framför ingången. Han skar ut bitarna ur klinkers och la dem i mönster.

Astrid och Görans uterum med fönster av olika dimensioner, Hudiksvall, Hälsingland.

När staden kom till landet – Wij trädgårdar
Tjärnen i Skogens trädgård. Wij

Tjärnen i Skogens trädgård, Wij trädgårdar, Ockelbo.

Titte Törnroth − Åländsk lisa för själen
Det där med romantisk trädgård är inte Tittes grej. Men helt kunde hon inte låta bli. Framför sittplatsen vid bagarstugan prunkar rosa rosor i massor, bland annat den återblommande 'Cinderella'. Stolarna har Seppo byggt efter en ritning Titte skaffat.

Titte Törnroths trädgård på Åland.

Blommig trädgård mitt i Västerås
Där kullerstensgården nu ligger fanns det en gång i tiden gräsmatta. Vackra rundade stenar har Gunilla alltid gillat och de är oömma att gå på.

Kullerstensgården hemma hos Gunilla och Tore Bremer i Västerås.

Exotiskt i Mälardalen
Uppifrån det stora trädäcket är utsikten magnifik. Med Mälarens glittrande vatten som fond breder makarna Wåhlins vackra samlarträdgård ut sig över den svagt sluttande söderslänten.

Mälarens glittrande vatten sedd från makarna Wåhlins trädgård i Skokloster, Uppland.

Odling mitt i storstan
Det är bra med starka benmuskler när man strosar runt upp och ner längs gångarna i Tantolundens koloniträdgårdar, om man inte har det lär man få det. De röda, smakfulla staketen som liksom bär upp lummigheten återkommer överallt.

Tantoberget nedanför Robert och Ulla-Britts kolonilott.

Ymnig blomning på det karga berget
De pelarformade barrväxterna skapar intresse på höjden och blir en effektfull kontrast mot de lågväxta blommande kuddarna på berget.

Karin Wilhelmssons bergträdgård i Vidja, söder om Stockholm.

Tre trädgårdar – efter pensionen
På ängen närmast stranden av sjön Rånen planterade Klaas och Bodil några hundra påskliljor

På stranden av sjön Rånen i Småland planterade Klaas och Bodil några hundra påskliljor

Med rött grus som röd tråd
Grusträdgården längs gaveln mot gatan känns behagligt rofylld i sin avskalade enkelhet. Fruktträd och en hög häck av scharlakanshagtorn, Crataegus intricata, ger effektivt skydd mot gatan. Fuchsior och doftpelargoner i krukor ramar in och betonar ingången.

Kjerstin och Lars-Erik Borgs grusträdgård i Linköping, Östergötland.

Orientalisk inspiration i Halland
Av ett betongrör (med botten) inmurad i gatsten blev en brunn. Ringen ovanpå ritade Nils-Olof och lät en stenhuggare forma. Granitbollen sitter i en hållare och matas av en vanlig sänkbar pump. Eldragningarna är inmurade.

Brunn i Nils-Olof Nilssons Japaninspirerade trädgård i Halland.

I den tuffa delen av Skåne
Floridas betongplattor i tre brända nyanser.

Florida kallas den här uteplatsen hemma hos Kenneth Hallberg och Claes Johansson i nordvästra Skåne.

Trädgårdsdesign – som Gyllings gör
Stram elegans och naturlig yvighet − Per Friberg
Rektanglar med gräs av olika höjd bildar golv mellan de stora, strikt klippta, idegranarna Taxus baccata. Något så uppkäftigt elegant som taxusgården hemma hos Per Friberg ser man inte ofta. Ett enastående möte mellan det vilda och det av människohand skapade. Hur kommer man på idén och hur kan man bara våga göra det?

Taxusgården hemma hos Per Friberg i Bjärred.

 Piet och Anja Oudolf
Perennrummet, som gjordes om så sent som för två år sedan, står mot en fond av fantasifullt vågklippta idegranshäckar som spär på känslan av magiskt underland.

Perennrum med fond av vågklippta idegranshäckar hos Piet och Anja i Hummelo, Holland.