Trädgård à la Rosenholm

Chelsea Flower Show 2003

På Chelsea flower show i London presenteras varje år ett stort antal visningsträdgårdar gjorda av de främsta trädgårdsdesignerna i, framförallt, Storbritannien. Chelsea Flower Show betraktas av de flesta som branschens trendsättare. De visningsträdgårdar som visas på Chelsea Flower Show har både en viktig funktion som inspirationskälla för design av vanliga trädgårdar och en funktion som trendsättare i fronten för nya idéer och synsätt.

The Mini Garden

Namnet kommer sig inte av, som man först kan tro, att det är en liten trädgård (det är den, men de flesta trädgårdarna på Chelsea är mycket små), utan av att trädgården är uppbyggd kring en gammal Austin mini. Ingår i en trend med, typ, återanvändning. En trevlig skapelse som man kan låna idéer av även om man inte har utrangerade bilar som bas i sin trädgårdsdesign.

Minigarden

The Burns Country

Vad kan man inte skapa med hjälp av ljung, som inte ens står i blom, och några tallar och björkar. Avancerad och vacker design i all sin enkelhet och ett fantastiskt hantverk. Som vid så många andra visningsträdgårdar kunde man diskutera med den kunniga och trevliga designern medan man stod och beundrade.

Burns country

Morning Dew

På Chelsea visas mängder av förslag till uteplatser. Många, kanske de flesta, är alldeles för extrema för att komma till praktisk användning. Bland de designförslag som har användbara ideer kan man hitta Morning Dew. Gemensamt för många av de bäst designade uteplatserna är inslaget av enkla vattenanläggningar.

morningdew

 Bonterra Vineyards

Lugn och ro under slingrande vinrankor presenterades av den kaliforniska producenten av (goda) ekologiska viner, Bonterra. Visst kan man efterlikna arrangemanget även i Sverige, med hjälp av labruskaviner och andra klängväxter, även om vi inte kan göra professionella viner här.

Bonterravineyards

Visions of Snowdon

Är det här också trädgårdsdesign? Kanske, kanske inte. Det mest långtgående exemplet på naturtrenden. Under alla omständigheter är det beundransvärt att man kan skapa något liknande på en yta mindre än en villatomt.

Snowdon