Trädgård à la Rosenholm

Nävor – väna blommor som passar nästan överallt

Text: Ann-Christin Rosenholm
Bild: Dan Rosenholm

Få växter är lika lättplacerade som nävor. De finns för de flesta lägen och användningsområden. Med små skira blommor gör de sig lika bra på skogstomten som i perennrabatten. Det finns en aura av naturlighet runt nävor och vi har flera vilda i vår svenska flora. Den uppskattade ängsväxten midsommarblomster är till exempel en näva, Geranium silvaticum, och blodnäva, Geranium sanguineum, finns vildväxande på torra ängar och klippor samtidigt som den är flitigt använd i våra trädgårdar.

Tidlösa, Colchicum autumnale sticker upp sina blommor mellan flocknävans, Geranium macrorrhizum, blad.

Tidlösa, Colchicum autumnale sticker upp sina blommor mellan flocknävans, Geranium macrorrhizum, blad.

Som näckrosor i ett hav av näva sticker tidlösa, Colchicum autumnale, upp sina blommor mellan flocknävans, Geranium macrorrhizum, blad. Till en av nävornas många förtjänster hör att de är vackra under lång tid och även efter blomning. På den här bilden från månadsskiftet september–oktober har flocknävan en effektfull orange bladskiftning. Tidlösa är en lökväxt som på våren utvecklar bladverk som vissnar ned under sommaren för att till hösten återuppstå med rosa blommor. I bakgrunden syns utblommad astilbe och vingbenved med höstglödande bladverk.

Den rikblommande lilarosa nävahybriden, Geranium, ’Sirak’ tillsammans med trebladspira, Gillenia trifoliata, blir som en romantisk brudbukett i rabatten i månadsskiftet juni-juli. Det här är en kombination som passar i lätt skugga till halvskugga (nävan trivs bra också i full sol).

Den rikblommande. lilarosa nävahybriden, Geranium, ’Sirak’ tillsammans med trebladspira, Gillenia trifoliata, blir som en romantisk brudbukett i månadsskiftet juni-juli. Kombination passar i lätt skugga till halvskugga, nävan trivs bra också i full sol.

Nävor skapar stämning och det är svårt att inte bli förtjust i deras väna uppenbarelse. Man går knappast oberörd förbi de näpna, öppna blommorna som ser så tunna, så tunna ut. Men deras sköra utseende till trots är den en riktig tuffing, lättodlad och sällan drabbad av sjukdomar eller skadegörare. De allra flesta nävor trivs i normal trädgårdsjord i soligt till halvskuggigt läge − för en del går det bra även med skugga. Några arter och sorter utmärker sig genom att vilja växa i solbakade, torra lägen som är garanterat väldränerade och fria från vinterfukt. Till de mer lättodlade och anspråkslösa hör jordnävan ’Ballerina, jungfrunäva, G. sanguineum var. striatum och nätnäva, G. renardii.

Vävarväxt och marktäckare

En del nävor blir inte mer än ett par decimeter höga medan andra blir över halvmetern. De högre kan man gott ha en bit in i rabatten medan de lägre gör sig bättre i framkanten. Många nävor som till exempel jordnäva och blånäva har ett kuddformigt växtsätt som kan användas för att mjuka upp rabattens kantlinje, effektfullt och snyggt.

Geranium soboliferum, fackelblomster, Lythrum salicaria 'Zigeunerblut', och jättetåtel, Molinia caerulea ssp. arundinacea 'Transparent'

Myrnäva, Geranium soboliferum, fackelblomster, Lythrum salicaria ’Zigeunerblut’, och jättetåtel, Molinia caerulea ssp. arundinacea ’Transparent’

Myrnäva, Geranium soboliferum, fackelblomster, Lythrum salicaria ’Zigeunerblut’, och jättetåtel, Molinia caerulea ssp. arundinacea ’Transparent’, bildar en tuff Piet Oudolf designad kombination. Till skillnad mot de flesta nävor blommar myrnäva i slutet på sommaren. På bilden, som är tagen i början av september, ser vi hur fint den med sina flata öppna blommor och tuvbildande växtsätt, som huvudsakligen ger ett horisontellt intryck, balanserar upp fackelblomstrens vertikala spiror. Jättetåtelgräset bakom fluffar till det hela och bidrar med ytterligare höjd och även dynamik där det rör sig för minsta vindpust.

Purpurlökens, Allium x hollandicum ’Purple Sensation’, lila bollar som sticker upp ur fältet av rosalilablommande flocknäva, Geranium macrorrhizum ’Ingwersen’s Variety’, är en häpnadsväckande vacker kombination som har sin höjdpunkt i mitten av juni. Det här är en komposition för soliga till halvskuggiga lägen med väldränerad och ganska näringsrik jord för att purpurlöken ska utvecklas bra. Flocknävan klarar alla lägen och de flesta jordar bra. Den tål dessutom torka.

Purpurlökens, Allium x hollandicum ’Purple Sensation’, lila bollar i fältet av flocknäva, Geranium macrorrhizum, ’Ingwersen’s Variety’ i rosalila väcker häpnad under höjdpunkten i mitten av juni. En komposition för soliga till halvskuggiga lägen med ganska näringsrik, väldränerad jord purpurlökens skull. Flocknävan klarar de flest lägen och jordar.

Nävor är vad som kan kallas för vävarväxter. De kännetecknas av en försynt framtoning som inte tar överhanden och en form som delvis anpassar sig till det utrymme som står tillbuds genom att de väver sig in mellan andra perenners stjälkar och blad när så behövs. Vävarväxter har förmågan att binda ihop och lugna ner en plantering.

Flera nävor har ett marktäckande växtsätt och är utmärkta för sammanhängande mattor under buskar och träd. Med biokovonäva får man en par decimeter hög matta medan kungsnävan kan ge en som är bortåt en halvmeter. När nävor odlas som marktäckare är det så klart den täta gröna bladmassan man är mest ute efter, men blommorna skäms inte för sig de heller. De har samma väna uttryck som rabattnävorna. Och visst kan man använda marktäckande nävor också i rabatten bara man är beredd att hålla efter dem så att de inte tar över.

Närmare 800 arter och sorter

Det finns omkring 300 olika arter av nävor och de kommer från de flesta av jordens tempererade områden. Eftersom det är en så omtyckt trädgårdsväxt finns det också en mängd förädlade sorter. Många av dem är inte mer än några år gamla. Närmare 800 arter och sorter kan man räkna till i England medan vi får nöja oss med upp emot 100 olika hos svenska handelsträdgårdar.

Blånävan, Geranium, ’Johnson’s Blue’ blir översköljd av intensivt blå blommor i slutet på juni. Hemma i vår egen trädgård har vi valt att kombinera den med funkia, Hosta, ’Wide Brim’ som ger en läcker kontrast i både färg och form. Det här är en kombination som blir bäst i halvskugga eftersom funkians blad riskerar att bli brända om de får för mycket sol på sig. Numera brukar man rekommendera den nyare sorten G. ’Brookside’ som är av samma typ som ’Johnson’s Blue’ men blommar längre.

Blånäva, Geranium, ’Johnson’s Blue’ blir översköljd av intensivt blå blommor i slutet på juni. Hemma i vår egen trädgård har vi kombinerar den med funkia, Hosta, ’Wide Brim’ som ger läcker kontrast i färg och form. Kombinationen blir bäst i halvskugga eftersom funkians blad riskerar bli brända av för mycket sol.

Nävor är som regel mycket härdiga och brukar gå att odla över i stort sett hela landet. Blommorna är vanligtvis vita, rosa, lila eller blå. De finns i många olika nyanser och även med inslag av flera färger samtidigt. Hos en del sorter som till exempel hybriden ’Patricia’ är svalget mörkt. Brunnävan Geranium phaeum har en blomma som trots att den är liten har en något tuffare framtoning där den tronar i mörkaste purpur ovanför det brokiga bladverket.

Nävor blommar huvudsakligen i juni–juli, men ibland kan man locka fram en senare blomning om man klipper ner det första blomfloret direkt det avslutats. Det finns även nävor med osedvanligt lång blomning som till exempel den storblommiga blå ’Rozanne’ och starkrosa ’Patricia’, som dock gör en liten paus i mitten. Arten Geranium soboliferum blommar på sensommaren och en bit in på hösten.

Nävan, Geranium, ’Rozanne’ med jättetåteln, Molinia caerulea ssp. arundinacea ’Windsäule’, i bakgrunden.

Nävan, Geranium, ’Rozanne’ med jättetåteln, Molinia caerulea ssp. arundinacea ’Windsäule’.

Nävan, Geranium, ’Rozanne’ introducerades  på Chelsea Flower show år 2000. Tre år efter lanserades sorten ’Jolly Bee’ som snabbt blev populär, inte minst för sin extremt långa blomsäsong. Några år senare visades de sig vara genetiskt identiska och användningen av den förfalskade sorten ’Jolly Bee’ tilläts inte längre. Stora blå blommor med vit mitt har ’Rozanne’ och den blommar som sagt så länge att man knappt tror det. Bilden är från slutet av september och det enda som skiljer mot juni är tillståndet på de omgivande växterna. I bakgrunden sticker bland annat några strån av jättetåteln, Molinia caerulea ssp. arundinacea ’Windsäule’, upp.

Kungsnäva, Geranium magnificum, med jättedaggkåpa, Alchemilla mollis

Kungsnäva, Geranium magnificum, med jättedaggkåpa, Alchemilla mollis

Kungsnäva, Geranium magnificum, och limefärgad jättedaggkåpa, Alchemilla mollis, är en mycket tacksam kombination för sol–halvskugga. Kungsnävan blir runt en halvmeter hög och jättedaggkåpan blir något lägre med sitt överhängande blomflor.

Kronnävan Geranium x oxonianum ’Rebecca Moss’ bildar en tät låg matta som döljer jorden. Den bildar en fin kant mot stenläggningen där den försynt faller över den låga rabattkanten. Blommorna är näpet tvåfärgade i rosa och vitt som varierar från blomma till blomma. I bakgrunden den mer starkrosa flocknävan, G. macrorrhizum ’Pindus’.

Kronnävan Geranium x oxonianum ’Rebecca Moss’ bildar en tät låg matta som döljer jorden. Den bildar en fin kant mot stenläggningen där den försynt faller över den låga rabattkanten. Blommorna är näpet tvåfärgade i rosa och vitt som varierar från blomma till blomma. I bakgrunden den mer starkrosa flocknävan, G. macrorrhizum ’Pindus’.

Inte bara blommor

Även bladen har sin speciella tjusning hos nävorna. Det har olika grader av flikighet och ger alltid ett fräscht och friskt intryck. Hos flera, som till exempel flocknäva och kungsnäva, är det aromatiskt. Praktfulla höstfärger är en vanlig egenskap man hittar hos bland annat flocknäva, blodnäva och kungsnäva. Sedan finns det de med lite mer uppseendeväckande blad som nätnäva vars blad är som täckta med ett finmaskigt nät. Effektfullt, men inget man lägger märke till förrän rabatten betraktas på nära håll. De brokiga nävabladen, däremot, kan fånga vår uppmärksamhet redan på håll. Särskilt på försommaren som nyutsprungna och när det mesta i rabatten ännu inte nått sina högtidspunkter. Då fastnar blicken gärna på dessa annorlunda blad.

Brunnäva, Geranium phaeum ‘Springtime’

Brunnäva, Geranium phaeum ‘Springtime’

Blad med annorlunda färg och olika typer av brokighet har fångat förädlarnas intresse på senare år och mängder av nya nävor med läckra blad ser dagens ljus. Brunnäva, Geranium phaeum ‘Springtime’, får fräscht brokiga blad som pryder sin plats i rabatten så fort de sticker fram på våren. Sen kommer förstås de sedvanliga små purpurfärgade brunnävablommorna som pricken över i någon gång i mitten av juni.

Brunnäva, Geranium phaeum, får läckert brunmönstrade blad och mörkt purpurfärgade små blommor som genom sin annorlunda färg ger ett tufft intryck. Hör till de mer högväxta nävorna och kan bli 50–80 cm. Bildar här tillsammans med purpurlök Allium x hollandicum ’Purple Sensation’ en effektfullt färgmatchad kombination i början av juni för sol–halvskugga, men brunnävan kan odlas även i skugga.

Brunnäva, Geranium phaeum, får läckert brunmönstrade blad och mörkt purpurfärgade små blommor som genom sin annorlunda färg ger ett tufft intryck. Hör till de mer högväxta nävorna och kan bli 50–80 cm. Tillsammans med purpurlök, Allium x hollandicum ’Purple Sensation’, bildas en effektfull kombination i början av juni för sol–halvskugga.

Med nävor finns mycket att variera på bladen: storlek, flikighet, textur och färg. Nya hybrider och sorter med blad i mörkt purpur, gyllene toner och olika typer av brokighet ser dagens ljus i snabb takt. Och visst låter det lockande med sortnamn som ’Chocolate Candy’, ’Black Ice’, ’ Coffee Time’ och ’Golden Spring’.

Gott sällskap till det mesta

Nävornas tålighet när det gäller odlingsmiljö gör de lätta att kombinera med andra växter. Deras milda framtoning gör att man aldrig behöver vara rädd för att de dominerar och slår ut andras skönhet. I stället blir de flesta växter vackrare med en näva vid sin sida. Det gäller såväl skira små blommor som mer uppmärksamhetskrävande primadonnor. En näva kan helt enkelt nästan aldrig vara fel. De gör sig lika bra med gammaldags rosor som prydnadsgräs av modernt snitt. Men atmosfären blir så klart helt olika beroende på vad de kombineras med. Låt dig inspireras av några läckra kompositionsförslag främst från Enköpings parker, men även vår egen villaträdgård i Uppland.

Vitblommande brunnäva, Geranium phaeum ’Album’, tillsammans med blomsterfunkia, Hosta fortunei, ’Francee’ och vanlig vitblommande akleja, Aquilegia vulgaris.

Brunnäva, Geranium phaeum ’Album’, med blomsterfunkia, Hosta fortunei, ’Francee’ och akleja, Aquilegia vulgaris.

Vitblommande brunnäva, Geranium phaeum ’Album’, ger en utsökt komposition tillsammans med blomsterfunkia, Hosta fortunei ’Francee’, och vanlig vitblommande akleja, Aquilegia vulgaris, i mitten av juni. Att låta blomfärgerna fånga upp den vita kanten på funkians blad är en säker metod för att skapa rabatter som har det där lilla extra. Blomsterfunkians egna bleklila blommor kommer först i juli−augusti. Läget för den här rabatten, hemma hos oss själva, är halvskugga där de vita färgerna lyser extra fint och funkians vackra bladverk utvecklas bra.

Flocknävan Geranium macrorrhizum ’Spessart’ med serbgran, Picea omorika, till vänster och hybridlärk, Larix × marschlinsii i bakgrunden.

Flocknävan Geranium macrorrhizum ’Spessart’ med serbgran, Picea omorika, till vänster och hybridlärk, Larix × marschlinsii i bakgrunden.

Flocknäva, Geranium macrorrhizum, är som gjord för att odla som marktäckare under buskar och träd. Den sprider sig snabbt, kväver ogräs bra och kan växa i såväl skugga som i sol. Runt häcken av hybridlärk, Larix × marschlinsii, täcker flocknävan ’Spessart’ marken. Den får ljusrosa blommor i juni och blir ungefär 25 centimeter hög. Till vänster syns serbgran, Picea omorika.