Rätt växt på rätt plats
Första steget till en lyckad plantering är att växterna trivs med de livsbetingelser de erbjuds i form av ljusmängd, vatten, näring, jord och utrymme. Många växter är ganska tåliga och inte särskilt precisa med sina krav medan några är mer kinkiga. Att försöka odla skuggälskande växter i torra soliga lägen är dömt att misslyckas. Likaså att plantera torrväxter i fuktiga och skuggiga miljöer.
Växter som trivs i liknande miljöer kan odlas tillsammans, medan växter med helt olika krav på odlingsmiljö inte blir bra ihop även om de klär varandra rent estetiskt. Växterna kanske ser fina ut när man först planterar dem, men efter ett tag märker man att de som fått göra avkall på sina behov kommer att chansera allt mer. Det blir till exempel inte lyckat att odla den fukt- och skuggälskande daggfunkian ’Elegans’ med stora blådaggiga blad tillsammans med lavendel, som gillar torr jord och sol, hur snygga man än tycker att de två växterna är bredvid varandra.
Andra steget till en lyckad plantering är att sätta ihop växterna på ett attraktivt sätt och det är det den här boken främst handlar om. Med exempel från de kompositioner som finns i Enköping kommer vi att presentera vad man ur estetisk synvinkel behöver ta hänsyn till när man kombinerar växter. Vi vill visa vad som fungerar och varför det fungerar.
Sen är det upp till dig om du går hem och provar fram nya kompositioner i den egna täppan med hjälp av de riktlinjer och råd du fått eller om du helt enkelt vill använda någon av de färdiga Enköpingskompositionerna rakt av. När det gäller trädgård behöver man inte skämmas för att man knycker idéer. Det gör alla. Och det är väl också det som är meningen.
I Enköping hör de flesta av perennerna till det okinkiga slaget. De är lättodlade och fungerar bra i vanlig trädgårdsjord som är väldränerad men ändå inte för torr. Stående vinterfukt är en fiende till de flesta. Många går att odla i sol–halvskugga, men är odlingsplatsen placerad i ett väldigt solbakat läge är det viktigt att jorden är tillräckligt fuktighetshållande såvida det inte är fråga om torkälskande perenner. På bilden syns just en sån här okinkig komposition från Drömparken. Framifrån från vänster blåfunkia, Hosta ‘Halcyon’, smalt fackelblomster, Lythrum virgatum, stor plymastilbe, Astilbe chinensis var. taquetii ‘Purpurlanze’, glansmiskantus, Miscanthus sinensis och finnslide, Aconogonon × fennicum. Bild tagen i mitten av augusti.
På en mager och torr växtplats i full sol frodas stenkyndel, Calamintha nepeta, tillsammans med purpurmejram, Origanum ’Herrenhausen’, som blommar i rosalila. Det transparenta gräset som sticker upp mellan dem är blåtåtel, Molinia caerulea ‘Moorhexe’. Det här är växter som skulle tyna bort och dö om man försökte odla dem på en fuktig, skuggig plats i dåligt dränerad jord. Bild från Piet Oudolfs idéträdgård längs Åpromenaden i mitten av augusti.
Lunddocka, Glaucidium palmatum, ’Album’ är en riktig juvel som trivs på svala, vindskyddade skuggiga platser med fuktig och lövrik jord. Precis sådana förhållanden finns under de stora lönnarna vid Strömparterren, bara ett stenkast från Kommunhuset, där man i mitten av maj kan beskåda denna skönhet.
Gröna rum