Trädgård à la Rosenholm

Silver och vitt

Vitt är en klassisk trädgårdsfärg och av många finsmakare framhållen som den främsta. Den näst intill sägenomspunna vita trädgården på Sissinghurst i England har säkert bidragit till populariteten och till att fler än en trädgårdsfantast försökt skapa ett vitt trädgårdsrum i den egna täppan. Hemligheten för att lyckas med den vita trädgården är att inte göra den helt vit utan blanda in några växter med blommor som skiftar i ljusrosa, gräddgult, blekgrönt eller ljusblått. Det förstärker upplevelsen.

Vitt går att kombinera med alla andra färger, det dämpar färgkollisioner och kan binda samman en komposition så att man får en bättre helhet. Vitt kan också användas för att lyfta fram andra färger. Med en vit bakgrund framträder till exempel röda och blå blommor mycket tydligt. Den vita färgen själv kommer mycket bra till sin rätt om den får en mörk bakgrund. Vita blommor framför en mörk idegranshäck är till exempel ett nästan oöverträffat sätt för att till fullo dra nytta av de vita blommornas lyskraft. Vitt blir som allra vackrast i halvskugga och skugga och i skymningens svaga ljus.

Silvrigt grått är en vanlig färg på perenner som är anpassade för torra och soliga lägen. På de här växterna är det snarare det gråsilvriga bladverket som man drar nytta av än de ofta oansenliga blommorna som kan ha inslag av någon pastellfärg. Bladverk i de här nyanserna är förträffliga för att binda ihop och lugna ner en plantering med flera andra färger. De mer silvriga nyanserna kan framhäva lyskraften hos andra färger och tillsammans med vitt kan man få en riktig månskensträdgård som skimrar om natten.

Buskmagnolia, Magnolia sieboldii

Buskmagnolia, Magnolia sieboldii

Buskmagnolia, Magnolia sieboldii, som är en av de allra härdigaste magnolia-arterna, hittar man till exempel alldeles utanför kommunalhuset i Enköping. Den blommar från juni ända in till sensommaren, med nickande blommor som är spridda både över busken och över tiden. Mycket känslig för torka, speciellt i kombination med värme. Zon 4.

Japansk magnolia, Magnolia kobus 'Norman Gould'

Japansk magnolia, Magnolia kobus ‘Norman Gould’

I utkanten av Klosterparken lyses våren varje år upp av olika arter och sorter av japansk magnolia, Magnolia kobus, stjärnmagnolia, Magnolia stellata och utvalda hybrider mellan dem Magnolia × loebneri. De är alla mycket härdiga och lättodlade. Sorten på bilden heter ‘Norman Gould’ och hänförs till Magnolia kobus. Den blommar i början på maj och verkar vara kalktolerant. Höjd cirka 3 m. Sol–halvskugga. Troligen härdig till zon 4.

 

Stor häxal, Fothergilla major

Stor häxal, Fothergilla major

Stor häxal, Fothergilla major, får annorlunda vita blommor som ser ut som flaskborstar på bar kvist i mitten av maj. Det här är en buske som skapar skogskänsla och den är också extra snygg när den som i Klosterparken har träd i ryggen. Får snygg gulröd höstfärg. Blir ca 1 m. Zon 4. Surjordsväxt.

Lungört, Pulmonaria ’Diane Clare’

Lungört, Pulmonaria ’Diane Clare’

Lungört, Pulmonaria ’Diane Clare’ har silvervita iögonfallande blad. De ger ett ganska annorlunda intryck mot de mer vanliga vitfläckiga bladen som många lungörtssorter har. ’Diane Clare’ behöver växa ganska skuggigt för att bladen ska behålla sin fräschör. Den provodlas efter Åpromenaden och blir säkert vanligare med tiden. Höjd ca 20–30 cm. Får små lila blommor i april–maj. Halvhärdig. C/c-avstånd: 35 cm.

Silvermartorn, Eryngium giganteum

Silvermartorn, Eryngium giganteum

Silvermartorn, Eryngium giganteum, är en silvrig, taggig skönhet som lätt fångar blicken. Fungerar vanligtvis som en tvååring i trädgården och självsår sig med nya plantor som poppar upp där de själva tycker att det passar. Ofta blir det charmigt där de råkar slå sig ner, för det här är en växt som klär de flesta andra perenner. Blommar i juli–augusti men är med sin uppseendeväckande form vacker både före och efter. Blir 75–100 cm hög och trivs i väldränerad jord som gärna får vara mager. Full sol. Härdig. Drömparken.

 

Pärlrönn, Sorbus koehneana

Pärlrönn, Sorbus koehneana

Pärlrönn, Sorbus koehneana, får bär som hänger likt vita pärlor i täta klasar på hösten. Något som framhävs extra mycket när bladen har färgats i rost. Blir 2–3 m hög och vill växa i näringsrik jord i sol–halvskugga. Zon 4. Fridegårdsparken.

Silverpäron, Pyrus salicifolia 'Pendula'

Silverpäron, Pyrus salicifolia ‘Pendula’

Silverpäron, Pyrus salicifolia ‘Pendula’ ger både silver och vitt i ett när den blommar i maj som här i Pastor Spaks park. Sedan tar det silvriga över helt där den står som en buske eller litet träd och glittrar i trädgården. Brukar ofta kallas för Nordens olivträd och den kan verkligen skänka sydeuropeisk atmosfär till trädgården med sina silvriga smala blad. Blir ca 5–7 m hög, men det tar lång tid. Kan med fördel stammas upp. Behöver solig växtplats och väldränerad jord. Zon 4.

Vitalba-klematis, Clematis ’Paul Farges’ / ’Summer Snow’

Vitalba-klematis, Clematis ’Paul Farges’ / ’Summer Snow’

Vitalba-klematis, Clematis ’Paul Farges’, som i handeln ofta kallas ’Summer Snow’, får rikligt med små snöstjärnelika blommor i juli. Den växer friskt och kan snabbt klä in en spaljé. En klematis man inte kan misslyckas med. Får upp till 7 m långa rankor. Sol–halvskugga. Zon 4. Fridegårdsparken.

Brokigt