Trädgård à la Rosenholm

Pool med miljö

Text: Ann-Christin Rosenholm
Bild: Dan Rosenholm

Kenneth Hallberg och Claes Johansson i nordvästra Skåne har en helt rund pool med fantastisk utsikt över sädesfälten. Det här är en ovanjordspool, men med ett kringbyggt trädäck har de utnyttjat de naturliga nivåskillnaderna så att den uppfattas som nedgrävd.

Kenneth Hallberg och Claes Johansson i nordvästra Skåne har en helt rund pool med fantastisk utsikt över sädesfälten. Det här är en ovanjordspool, men med kringbyggt trädäck har de utnyttjat de naturliga nivåskillnaderna så att den uppfattas som nedgrävd.

Att ha en pool i sin trädgård är det något som kan passa vårt ganska bistra svenska klimat? Många tycker det. Det är ljuvligt vid poolen när det är som varmast på sommaren, badsäsongen kan göras längre och om också den används som ett miljöskapande element i trädgården har man nytta av den även kyliga dagar. En pool ska helst vara ett eget litet semesterparadis i trädgården. Men hur gör man för att åstadkomma det?

Idéträdgården i Norrvikens Trädgårdar är ett bra exempel på hur en pool integreras i trädgården. Smärre nivåskillnader och upphöjda rabatter bryter av och gör området intressant. Ett kronträd och ett bambubuskage bidrar med vertikala linjer.

Idéträdgården i Norrvikens Trädgårdar är ett bra exempel på hur en pool integreras i trädgården. Smärre nivåskillnader och upphöjda rabatter bryter av och gör området intressant. Ett kronträd och ett bambubuskage bidrar med vertikala linjer.

Det viktigaste när man bygger upp miljön runt en pool är att skapa en känsla av samhörighet med huset, med trädgården och med omgivningarna. En pool är ett dominerande inslag i trädgårdsbilden och måste integreras med omgivningen för att den inte ska se malplacerad ut.

Växterna runt poolen

Framförallt, plantera växter i närheten av poolen. En pool omgiven av grönska känns som en naturlig del av trädgården på ett helt annat sätt än om den ligger utslängd för sig själv. Växterna skapar atmosfär och ger såväl poolen som trädgård ett ordentligt lyft.

Atmosfären vid familjen Blomqvists pool i Uppland är ombonat skön med växter av olika höjd mot plank och spaljé. Med poolen nära ett skyddande plank vid tomtgränsen utnyttjas marken effektivt och insynen trollas bort, ingen kan ana att poolen inte ligger mitt i skogen utan har en allmän gångväg några få meter bort.

Atmosfären vid familjen Blomqvists pool i Uppland är ombonat skön med växter vid plank och spaljé. Med poolen nära ett skyddande plank vid tomtgränsen utnyttjas marken effektivt och insynen trollas bort. Att poolen ligger invid en allmän gångväg är svårt att ana.

Vattenytor är av naturen horisontella och poolområden riskerar att ge ett platt och kalt intryck. Genom att använda växter av olika höjd och bredd kan poolområdet ges ett starkt tredimensionellt uttryck. Bäst blir det om man begränsar antalet sorter och i stället låter samma växter komma igen på flera ställen inom poolområdet. Perenner bör kombineras i grupper om minst tre plantor för att inte ge ett plottrigt intryck. Och glöm inte bort prydnadsgräsen. Med sina långsmala strån som vajar i vinden är de vackra under lång tid och gör sig synnerligen bra i närheten av vatten.

Lägg märke till hur fint de vertikala linjerna hos plank, husvägg, flaggstång, möbler och växter balanserar poolen starka horisontella linjer. I förgrundens rabatt syns funkior, stjärnflockor, höstflox och höstsilverax.

De vertikala linjerna hos plank, husvägg, flaggstång, möbler och växter balanserar poolen starka horisontella linjer. I förgrundens rabatt syns funkior, stjärnflockor, höstflox och höstsilverax.

Man ska tänka på att växterna bör stå åtminstone någon meter från själva poolen för att få för stora problem med växtdelar som faller ner i vattnet. Större växter ska placeras så att de inte skapar alltför mycket skugga i poolområdet när de vuxit upp. Lite vandrande skugga är en skön tillgång under heta dagar, men kompakt skugga under flera timmar är knappast vad man önskar sig vid poolen. Stora träd bör man helst inte alls ha alldeles i närheten av poolen eftersom de förutom att skapa mycket skugga också skräpar ner vattnet med löv.

Ettåriga utplanteringsväxter är ett bra komplement om du vill ha ymnig blomning under lång tid. Fyll ut med dem i rabatterna, placera dem i rejäla krukor inne på poolområdet eller häng i stora amplar på närliggande väggar och plank för att skapa intresse på höjden.

Ser det inte inbjudande ut så säg? Sedd genom öppningen i den klematisinklädda pergolan blir poolen ett vackert blickfång som smälter in i omgivande sommarstugeträdgården hemma hos Maud Persson i Hälsingland. Här är trä närmast poolen och vanligt gräs runt det självklara markmaterialet.

Ser det inte inbjudande ut så säg? Sedd genom öppningen i den klematisinklädda pergolan blir poolen ett vackert blickfång som smälter in i omgivande sommarstugeträdgården hemma hos Maud Persson i Hälsingland. Här är trä närmast poolen och vanligt gräs runt det självklara markmaterialet.

Skapa sköna golv

Golvet runt poolen ska vara lent och vänligt mot bara fötter utan att för halt när det är blött. I traditionella svenska trädgårdar används ofta trägolv. Det blir inte lika hett som sten under varma dagar och bara svalt, inte kallt, kyligare dagar. Marktegel, betongsten och ölandssten är också bra material för golvet runt poolen. Välj inte alltför mörka stenar eftersom de absorberar värme och kan bli hiskligt heta under soliga sommardagar.

Från familjen Blomqvists takförsedda uteplats med sitt lena trädäck går man några få steg över trampstenar i gräset och är sedan framme vid den turkosblå poolen intill. Härifrån kan man njuta av den vackra utblicken mot poolen även när milda sommarregn drar fram. Frodiga rabatter, klematis och bärbuskar ramar in.

Från familjen Blomqvists takförsedda uteplats med lent trädäck tar man några få steg över trampstenarna i gräset och når strax den turkosblå poolen. Härifrån kan man njuta av den vackra utblicken mot poolen även när milda sommarregn drar fram. Frodiga rabatter, klematis och bärbuskar ramar in.

Kombinera gärna markmaterial av olika utseende. Det kan vara stenar i ett par, tre olika färger eller storlekar, en kombination av både sten och trä eller ett trädäck där plankorna lagts i olika vinklar eller mönster. En viss variation skapar livfullhet och ger en känsla av att området är större än det i själva verket är. Men se till att det inte blir för mycket av det goda, fler än tre olika färger eller mönster blir sällan lyckat. Skapa gärna också någon trädgårdsgång fram till poolen på ett sätt som känns naturligt. Det förstärker bindningen mellan poolen och trädgården.

Ta vara på höjdskillnader
Stora växter, plank och naturliga höjdskillnader skapar ett trädgårdsrum runt poolen. Till höger syns det av pipranka inklädda taket över en högre liggande uteplats. Bild från familjen Walderös trädgård.

Stora växter, plank och naturliga höjdskillnader skapar ett trädgårdsrum runt poolen. Till höger syns det av pipranka inklädda taket över en högre liggande uteplats. Bild från familjen Walderös trädgård.

Alldeles som i trädgården i övrigt ger höjdskillnader karaktär. Finns det naturliga nivåskillnader runt poolen eller i det område där du planerar att bygga en pool? Ta i så fall vara på och eventuellt förstärk dem. Några breda lättgångna trappsteg kan göra poolområdet mer intressant och spännande.

Den fria siktlinjen genom portalen ger kontakt mellan poolrum och trädgård hemma hos Kenneth Hallberg och Claes Johansson. Till vänster om portalen klänger kaprifol och mot stengången bortanför väller skyar av blommande jättedaggkåpa. En håv finns praktiskt nära till hands för att snabbt kunna fånga upp blad som råkar falla ner i poolen. Stormen Gudrun slet bort dörren och gav portalen en sned, individuell stil.

Den fria siktlinjen genom portalen skapar kontakt mellan poolrum och trädgård hos Kenneth Hallberg och Claes Johansson. Till vänster klänger kaprifol och över stengången bortanför väller skyar av blommande jättedaggkåpa. En håv finns till hands för att rensa bort blad som fallit i poolen. Stormen Gudrun gav portalen den sneda, individuella stilen.

Ofta kan nivåskillnader utnyttjas för att få poolen att bättre smälta in. Ligger den nedanför en sluttning kan du till exempel skapa en terrasserad uteplats ned mot den. Det blir effektfullt med matplatsen på en nivå, solstolarna på en annan och poolen på en tredje. Tänk dig när du sitter och njuter av god mat en ljummen sommarkväll och ser ut över poolens glittrande vatten från ovan, som i ett semesterparadis.

Inför vertikala linjer

En pool är ett mycket starkt horisontellt element. För att uppnå balans och bra proportion behöver man införa sådant som kan bidra med vertikala linjer. Det kan vara byggkonstruktioner, som pergolor, pelare och portaler, såväl som växter av olika slag. Pelarväxter och mindre kronträd är förträffliga för ändamålet. Buskar som inte blir alltför yviga och perenner med höga blomspiror är också bra.

Pool och damm i ett

Något som har blivit vanligare nere på kontinenten är att kombinera pool och damm i en så kallad ekologisk pool. Ena halvan av vattenytan består då av en grundare damm med vattenväxter medan den andra fungerar som en vanlig pool. En sån här anläggning kan om den är väl anlagd nästan ge intryck av att vara ett naturligt vattenhål i trädgården.

Målet med en ekologisk pool är att den ska fungera som ett självrenande ekosystem i miniatyr. Växter och mikroorganismer i kombination med ett system för filtrering och den syresättning man får genom vattnets cirkulation renar vattnet och förhindrar bildning av alger och sjukdomsalstrande bakterier. Man ska alltså inte behöva använda några kemikalier.

Den här typen av kombinerade pooler och dammar, som utvecklades av den österrikiske ekologen Pieter Peitrach 1985, fungerar speciellt bra i klimat med lite kallare nätter. Som gjord för Sverige alltså. Vi väntar bara på att få se den första.

I en ekologisk pool bör damm och pool uppta ungefär lika stor yta för att den biologiska reningen, som sköts av växter och mikroorganismer, ska bli optimal. Även springvattnet ingår i vattenreningen genom att öka syrehalten i vattnet. En sån här vattenanläggning blir en tillgång också på vintern när vattnet är fruset och gräsens torra strån rör sig för vinden. Familjen Weiss pool i St. Johann i de österrikiska alperna, i höstskrud. I bakgrunden massivet Wilder Kaiser.

I en ekologisk pool bör damm och pool uppta ungefär lika stor yta för att den biologiska reningen, som sköts av växter och mikroorganismer, ska bli optimal. Även springvattnet ingår i vattenreningen genom att öka syrehalten. En sån här vattenanläggning blir en tillgång också på vintern när vattnet är fruset och gräsens torra strån rör sig för vinden. Familjen Weiss pool i St. Johann i de österrikiska alperna. I bakgrunden massivet Wilder Kaiser.