Trädgård à la Rosenholm

TRÄDGÅRDENS STIL

Vackra trädgårdar kan vara mycket olika varandra. De kan inge helt olika känslor som kan skapas med olika stilar. Vilken stil gillar du? Om du inte vet riktigt kan du jämföra med din inredningsstil. Den säger ofta en hel del om vad en person gillar. Är det antika möbler, moderna eller en blandning av båda som står i ditt hem? Vilka färger finns där? Är ditt hem formellt eller informellt?

I den trädgård som Ulla Molin (1909–1997) skapade i Höganäs bildas ett lugn genom det återhållna valet av växter och färger. De olika formerna på växter och variationen av material och form på möbler samt beläggningar gör att trädgården ändå känns livfull och varierad.

I den trädgård som Ulla Molin (1909–1997) skapade i Höganäs bildas ett lugn genom det återhållna valet av växter och färger. De olika formerna på växter och variationen av material och form på möbler samt beläggningar gör att trädgården ändå känns livfull och varierad.

Du behöver naturligtvis inte ha samma stil i trädgården som inomhus, men samma uttryckssätt inne och ute förstärker känslan av att huset är förankrat i trädgården och att de hör ihop. Avgörande för intrycket är också att trädgårdens stil passar ihop med husets yttre stil, färg och form. Om man vill ha en helt annan stil i trädgården, utan att förlora för mycket av samhörighetskänslan med huset, kan man kompromissa genom att hålla den del av trädgården som ligger närmast huset i samma stil som huset, medan delarna längre bort utformas på andra sätt. Att ge sig självmöjlighet att utforma trädgården i ett par delar med olika stil kan dessutom vara otroligt roligt och stimulerande. Om trädgården är rumsindelad finns det goda möjligheter att skifta mellan olika stilar vid övergångarna mellan de olika rummen.

Kan en trädgård kännas mer typiskt svensk än när perennerna smyger sig in bland vita, vackra björkstammar? Hos Cathrine Öhlund i Rosvik i Norrbotten har en imponerande övergång mellan trädgård och skog skapats. Här finner vi en ljuvlig blandning med bland annat perenna spirstånds, gullstav, jättedaggkåpa, strutbräken och trädgårdsiris samt ettåriga tagetes och sommarrudbeckior. Till höger skymtar det exotiska bladverket hos en manchurisk valnöt, Juglans mandshurica.

Kan en trädgård kännas mer typiskt svensk än när perennerna smyger sig in bland vita, vackra björkstammar? Hos Cathrine Öhlund i Rosvik i Norrbotten finner vi en ljuvlig blandning med bland annat perenna spirstånds, gullstav, jättedaggkåpa, strutbräken och trädgårdsiris samt ettåriga tagetes och sommarrudbeckior. Till höger skymtar det exotiska bladverket hos en manchurisk valnöt, Juglans mandshurica.

Precis som när det gäller heminredning avråder man ofta från för många stilbyten mellan olika trädgårdsrum. Samhörigheten kan gå förlorad och trädgården kan upp levas som många olika små trädgårdar i stället för en större med olika rum. Men det är något man kanske är beredd att stå ut med bara för att det är så kul att få testa och leka med olika uttryckssätt. Man kanske inte ens tycker att det är någon nackdel utan uppskattar att ha tio olika små trädgårdar i stället för en stor.

Hur många stilar som kan användas i en trädgård utan att samhörigheten går förlorad beror på faktorer som storlek, utformning, läge osv. Vår egen erfarenhet är att samhörigheten kan bevaras även med ett par tre olika stilar på en tusen kvadratmeters tomt. En trädgård i sammanhållen stil är inte detsamma som en trädgård som ser likadan ut överallt. Variationsmöjligheterna inom en och samma stil är närmast oändliga och självklart kommer de olika delarna av en trädgård att få olika karaktär även om de hålls samman av en övergripande stil.

Nu är det här med olika stilar för hemträdgården inte grundat på några strikta definitioner utan på allmänna uppfattningar och associationer. Det går att identifiera en mängd olika stilar. Bedömningen av vad en viss stil innefattar är delvis subjektiv och därmed finns det heller inte några entydiga gränser mellan olika stilar.

Låt dig inspireras till att skapa din alldeles egna stil hemma i trädgården.

Romantiskt