Trädgård à la Rosenholm

Inspiration från holländsk trädgårdsdesign

Står du i begrepp att planera en helt ny tomt, rusta upp en gammal trädgård eller kanske bara förnya lite grann där hemma i den egna täppan. Då finns mycket inspiration att hämta från Holland, ett av föregångsländerna inom trädgårdsdesign just nu. Det finns flera trädgårdsanläggningar uppbyggda av många både små och stora idéträdgårdar som man kan vandra runt i timmar i och få nya idéer av. En del idéträdgårdar är häftiga, respektlösa och moderna medan andra är gammaldags romantiska och ljuva. Det finns något att hämta för varje smak. Låt dig inspireras av godbitarna från fyra olika besöksträdgårdar uppbyggda av mindre idéträdgårdar.

Appelterns trädgårdar

Appeltern är den största av Hollands många idéträdgårdsanläggningar och innehåller inte mindre än 180 idéträdgårdar. Och fler blir det, för varje år inbjuds trädgårdsdesigners att bygga upp nya trädgårdar som vi besökare kan glädjas åt och följa utvecklingen av från år till år.

Redan på parkeringen börjar det kittla i magen av trädgårdsförväntan för det här ser väldigt lovande ut med snedklippta idegranshäckar som ger ett väldigt spännande intryck tillsammans med vackra träd längs parkeringens sidor. Det är knappt man kan bärga sig de ungefär tio minuterna det tar att gå från parkeringen och fram till entrén. Och man blir inte besviken när man kommit in för här uppenbarar sig ett eldorado för trädgårdsälskare på jakt efter inspiration till täppan där hemma. En hel dag spenderar man lätt bland Appelterns trädgårdar och när magen börjar kurra efter lite mer än bara inspiration finns det både kafé och restaurang som på ett trivsamt sätt är integrerade i trädgårdsmiljön.

Appeltern

Appeltern, små gräsmattor

Vem har sagt att gräsmattor behöver vara så stora att man kan spela badminton på dem? De här runda plättarna är alldeles för små för att kunna användas till det, men de är läckra. Den största kan man ju faktiskt också slå sig ner på för en picknick om man önskar. En fördel med så här små gräsmattor är att man utan någon större ansträngning kan hålla dem fräscht välskötta och fria från ogräs. Till vänster i förgrunden syns ivrigt blommande rosa höstanemoner och till höger ger frodiga bambubuskage en rumsavskiljande vägg.

Appeltern

Appeltern, damm och målad betongmur

Med en frikostig trädgårdsdamm intill trädäcket och en målad betongmur i bakgrunden kan man göra en så här läcker uteplats i sin trädgård. Det är faktiskt fullt möjlig att skapa det här intrycket också i vårt nordliga Sverige. De storbladiga jättegunneran, Gunnera manicata, som syns till höger i bilden är visserligen bara övervintringsbar i de södra delarna av Sverige och då med täckning och en god portion odlingsvana. Men varför inte ersätta den med flikrabarber, Rheum palmatum, som också är storbladig, ger ett mycket exotiskt intryck och klarar sig bra långt upp efter norrlandskusten. Ett annat, men inte fullt lika härdigt, alternativ är parasollblad, Astilboides tabularis. I förgrunden syns de blanka bladen av hjärtbergenia, Bergenia cordifolia, som börjat skifta lite i rött. De svarta smala bladen som breder ut sig runt stenen in mot trädäcket är mörkt ormskägg, Ophiopogon planiscapus. I rundeln bakom solsängen syns det storväxta prydnadsgräset elefantmiskantus, Miscanthus x giganteus.

Appeltern

Appeltern, trädäck med vass

Alla kanske inte kan skapa ett sånt här trädäck hemma i den egna täppan. Men har man en stuga som ligger invid vattnet kan det vara en god idé i stället för att hugga undan vass och göra en regelrätt brygga. Med ett uppsågat runt hål får man enkelt en lättskött liten damm med goda fiskemöjligheter mitt på uteplatsen inhägnad av ett rum byggt av vass.

Appeltern

Appeltern, lustiga huset-känsla

Uppfinningsrikedomen och fantasin är helt underbar på Appelterns trädgårdar. Här är nästan allt möjligt. Eller vad sägs om att skapa en svängd brädgång med Lustiga huset känsla mitt i en trädgård med vanliga traditionella växter som kinesiska enar och buxbom. Lägg märke till hur gruset och de oregelbundna stenarna i cirkelns mitt piffar upp och förhöjer intrycket ytterligare.

Boomkamps trädgårdar

I Boomkamps trädgårdar finns 55 idéträdgårdar som ger mycket inspiration i både stort och smått. Här finns många små intima rum som går att förverkliga på en liten radhustomt, men även några miljöer för lite större ytor. I anslutning till visningsträdgårdarna finns en restaurang med utmärkt goda varma mackor och dessutom en välskött plantskola om man skulle råka bli så inspirerad att man inte kan motstå impulsen att köpa med sig något hem.

Boomkamp

Boomkamp, trädgårdsmagi

En klassiskt vacker trästol bredvid några stora trädgårdsurnor av terrakotta räcker för att skapa trädgårdsmagi. Om man sedan kompletterar med frodiga växter och en traditionell tegelmur på engelskt manér blir stämningen än mer förtätad. Marken bakom stolen täcks effektivt av den tacksamma perennen fingerrodgersia, Rodgersia pinnata, som trivs bäst i halvskugga.

Boomkamp

Boomkamp, öppning mellan trädgårdsrum

En öppning i häcken som låter oss ana att det finns mer där bortanför, men inte vad, får det att kittla i magen av nyfikenhet och förväntan. Något som förhöjer intrycket också av det trädgårdsrum man för stunden befinner sig i. Det liksom effekten av en mjukt formad stenbeläggning som sticker ut i gräsmattan, färgspel mellan röda och gröna bladverk, variationer i former och utseende på blad och barr har man effektivt utnyttjat i den här lilla idéträdgården.

Boomkamp

Boomkamp, buxbomskuber

Kuber, kuber och åter kuber. Det är inte bara buxbom, Buxus sempervirens, klippt till bollar som är effektfullt i trädgårdssammanhang, kuber är minst lika användbara. De bryter fint mot friväxande perenners och buskars yviga grönska och blommor och är effektiva för att strama upp ett trädgårdsrum. I det här trädgårdsrummet har man stramat upp det hela ytterligare med en lite staty placerad på en rektangulär pelare.

Ada Hofmans vattenträdgårdar

Vatten är temat för den här besöksträdgården som är uppbyggd runt tre stora dammar i mitten av anläggningen. I trettio olika små idéträdgårdar kan man ta del av mer än femtio mindre dammar och olika sorters vattenarrangemang såsom bäckar, vattenfall och utomhusakvarier. Kemiska medel är portförbjudet och målet är att hålla vattnet rent, fräscht och fritt från alger på naturlig väg. Och det har man lyckats med för vattnet är verkligen klart och fint och det spritter av liv i form av fiskar, vatteninsekter och små grodor. I entrébyggnadens filmsal visas en instruktionsfilm om hur man anlägger dammar som blir friska, lättskötta och fyllda av insekter och djur som hjälper till att hålla rent. Berättar man att man kommer från Sverige kan man till och med få se filmen med svenskt tal. Om man inte berättar att man kommer från Sverige verkar de kunna höra det ändå.

Ada Hofman

Ada Hofman, uppstickande akvarium

Akvarium som sticker upp ur dammen och som fiskarna kan simma upp i finns i flera olika varianter i Ada Hofmans vattenträdgårdar. Det ser läckert ut och ger oss möjlighet att se mer av fiskarna än vi annars skulle göra. På dammens vatten flyter näckrosblad som en mjuk horisontell kontrast mot akvariets kantiga lodräta linjer.

Ada Hofman

Ada Hofman, arkitektonisk damm

En damm i en enkel geometrisk form som till exempel en rektangel eller en cirkel gör sig oftast bättre nära ett hus än en form som söker efterlikna ett naturligt vattendrag. Och man behöver ju inte avstå från vattenväxter för att dammen har en mer arkitektonisk form, vilket det här stilfulla exemplet hos Ada Hofman visar. Växter med upprätta former bildar en välbehövlig kontrast mot vattenytans horisontella yta. Vida, grunda planteringskärl med marktäckande växter på båda sidorna mjukar upp och ger formkontrast mot allt det rektangulära. Metallgaller på marken och medvetet spruckna glaskvadranter på ställningar förstärker det modernt häftiga intrycket.

Ada Hofman

Ada Hofman, trädäcksrundlar

Här är det rundade former som gäller. Med två cirkelformer som möts skapas en verkningsfull vattenyta där emellan. Att sedan den ena cirkelformen har vatten i mitten gör det hela ännu mer effektfullt. Den upphöjda odlingsbädden bakom de nätta stolarna på trädäcksrundeln plockar upp cirkelformen. Att på det här sättet leka med geometriska former som får komma igen på flera ställen är ett tacksamt sätt att skapa ett trädgårdsrum som har det där lilla extra.

Ada Hofman

Ada Hofman, frukt -och blomdocka

En skyltdocka pyntad med säsongens frukter, blommor och blad väntar vid en utstickare mellan två av de största dammarna i Ada Hofmans trädgård. Även om det inte är något som vi själva kan ha i trädgården muntrar det upp när man vandrar runt och söker efter idéer till den egna täppan. Det blir lite av en påminnelse om att man inte behöver ta det så allvarligt utan att det faktiskt kan vara viktigare med något inslag som får oss att dra på smilbanden än att allt är perfekt anlagt och välskött.

Mien Ruys trädgårdar

Landskapsarkitekten Mien Ruys (1904–1999) är en av de stora inom 1900-talets europeiska trädgårdsdesign. Redan 1924 anlade hon den första modellträdgården på sina föräldrars plantskola i Moerheim, Dedemsvaart och sen har det blivit fler. De flesta av de 28 små idéträdgårdarna har ritats av Mien Ruys själv medan några har tillkommit efter hennes bortgång. Här finns flera trädgårdar i funktionalistisk sextiotalsstil, men även modernare anläggningar och exempel på gammaldags traditionella trädgårdsrum.

Mien Ruys

Mien Ruys, modernistisk damm

En avlång damm med en modern vattenskulptur utgör centralpunkten i det här sobert eleganta trädgårdsrummet. Vattnet som rinner ner för den rektangelbaserade formen skapar ett behagligt porl samtidigt som det ger dammens vattenyta en livgivande krusighet, vilket är nog så viktigt i den här modernistiska miljön som annars skulle kunna kännas för steril. Glansmiskantus, Miscanthus sinensis, ’Morning Light’ som planterats i en rabatt med samma långsträckta form som dammen ramar in och mjukar upp.

Mien Ruys

Mien Ruys, våtträdgård

Den mest kända av Mien Ruys idéträdgårdar är nog den här vatten- och våtträdgården som förekommer i många engelska trädgårdsböcker, fast det brukar inte stå utsatt att bilden är just härifrån. Som de flesta av idéträdgårdarna är den ganska liten, ungefär 400 kvadratmeter. Plankrektanglarna som ger effektfulla horisontella linjer är i själva verket tillverkade av återanvänt plastmaterial som inte bara är miljövänligt utan också åldras vackert.

Mien Ruys

Mien Ruys, damm och röda pelargoner

Från kryddträdgården har man sikt in till nästa trädgårdsrum längs den långa raka gången som går emellan. Det bidrar till en känsla av djup och rymd. Och vill man vara dold är det bara att dra sig tillbaka till trädgårdsbänken i skydd av tujahäcken. I rabatten framför växer lavendel, Lavandula angustifolia, och ettårig dansk körvel, Anthriscus cerefolium, En liten uppmurad rund damm med röda pelargoner i krukor för tankarna till sydeuropeiska klostergårdar.

Besöksinformation

De Tuinen van Appeltern
Walstraat 2a, 6629 AD Appeltern
www.appeltern.nl
Telefon: +31 487–54 17 32

Boomkamp Gardens
Hesselerweg 9, 7623 AC Borne (ov.)
www.boomkamp.com
Telefon: +31 74–26 64 181

Ada Hofman
Westeindigerdijk 3, 7778 HG Loozen
www.adahofman.com
Telefon: +31 524–56 24 48

De Tuinen Mien Ruys
Moerheimstraat 78, 7701 CG Dedemsvaart
www.tuinenmienruys.nl
Telefon: +31 523–61 47 74