Brunt är också en färg i trädgården och den finns i fler nyanser än en. Ofta kanske vi inte tänker på den som en färg, och det är relativt få blommor som finns i nyanser av brunt. Men färg i trädgården är ju som sagt var inte bara blommor utan lika mycket grästuvor, torra fröställningar, vissnande växter och grenverk vilka alla går i olika toner av brunt. Och det kan vara vackert, mycket vackert, med alla de olika nyanser av brunt som uppträder när växter håller på att vissna ner och dö bort för säsongen. För inte alls länge sedan hade det setts som otänkbart att inte klippa bort en växt som vissnat före de andra i rabatten, men med intåget av nya perenner i våra trädgårdar och ett synsätt på odling och estetik under förändring håller uppfattningen om vad som är vackert på att ändras ganska rejält. Tack vare strömningar som från den nya perennvågen har vi börjat få upp ögonen för vissnandets säregna skönhet och därmed röner också brunt som färg en större uppmärksamhet än tidigare.
Bolltistelns, Echinops sphaerocephalus, uppenbarelse är uppseendeväckande även långt efter blomningen som infaller i augusti–september. Blommorna är vita eller gråvita, men fröställningarna, som bibehåller den karakteristiska runda formen, är jordbruna med ljusare skiftningar i ytterkanterna. Det här är en perenn som blir 120–200 cm hög och trivs i full sol. Räknas som halvhärdig. C/c-avstånd: 60 cm. I bakgrunden här i Drömparken syns rosaskimrande glansmiskantus, Miscanthus sinensis, ‘Flamingo’, som nästan är som vackrast så här i mitten av oktober
Röd kärleksört, Hylotelephium telephium, blommar i rosa på hösten och sedan håller fröställningarna, i mustig jordfärg, sig vackra hela vintern. Höjd ca 50 cm. Klassas som halvhärdig på grund av den sena blomningen. Sol–halvskugga. C/c-avstånd: 35 cm. Kölnbacksparken.
Klippstånds, Ligularia dentata ’Desdemona’, är en ca 90 cm hög perenn som får orangegula blommor i augusti–september. Den är en fin vinterståndare vars brunbeiga fröställningar ser så här mjukt gosiga ut. Som små dunbollar. Räknas som mycket härdig, men måste odlas i varmt soligt läge för att hinna blomma i de norra delarna av landet. Annars går den bra i både sol och halvskugga. C/c-avstånd: 60 cm. Blombergs park.
Astilbe, i det här fallet ur Arendsii-gruppen, får en vacker nötbrun färg på sina blomplymer sedan de blommat ut. En nyans som står sig länge och gör sig särskilt bra mot ett täcke av vitaste snö, som här i mitten av december i Klosterparken. Själva blomningen inträffar i juli–september beroende på sort och kan vara i olika nyanser av rosa, rött och vitt. Höjd 40–120 cm. Trivs i sol–halvskugga i fuktighetshållande jord. Härdig. C/c-avstånd: 40 cm.
Silver och vitt