Trädgård à la Rosenholm

Soligt gult

Gult är en glad färg som nästan kan ge en känsla av att det är soligt fast molnen hänger tunga. Grundfärgen är stark och fångar effektivt och snabbt blicken. Används den rikligt kan den lätt bli för dominerande. De ljusare nyanserna av gult har en betydligt mildare framtoning och kan till och med ge rabatten en romantisk stämning. Gult är vanligast bland växter som blommar på våren respektive hösten. De många gula löven på hösten stärker ytterligare färgens koppling till just den årstiden och bidrar till att många av oss får vissa höstassociationer av gult. Under ganska lång tid har trädgårdsesteter rynkat lite på näsan åt grundfärgen gult som likt klarrött inte har ansetts som god smak i rabatten. Men det behöver man inte bry sig om.

Hybridtrollhassel, Hamamelis x intermedia, ’Arnold Promise’

Hybridtrollhassel, Hamamelis x intermedia, ’Arnold Promise’

Hybridtrollhassel, Hamamelis x intermedia, ’Arnold Promise’ slår i Pastor Spaks park ut sina gula tufsiga blommor redan i januari–mars. De är små, men den tidiga blomning gör den uppskattad. Planteras gärna invid entrégången, så ska du se att vintern kommer att kännas kortare än förut. Det finns flera olika sorter av trollhasslar med lite varierande växtsätt och blommor i nyanser av gult, orange och rött. De blir mellan 1,5–3 meter höga och vill ha en halvskuggig, vindskyddad växtplats i mullrik, lätt jord som helst ska vara lite fuktig. Sorter av hybridtrollhassel är som regel härdiga till zon 3.

Septembersolros, Helianthus 'Lemon Queen' och diamantrör, Calamagrostis brachytricha

Septembersolros, Helianthus ‘Lemon Queen’ och diamantrör, Calamagrostis brachytricha

Den perenna solrosen, Helianthus ‘Lemon Queen’, ofta kallad septembersolros, har en behaglig gul färgton och blommar så här vackert i Drömparken fortfarande i mitten av oktober. Den blir 1,5–2 m hög. Trivs i full sol. Räknas som härdig men är på grund av den sena blomningen inget för norra Sverige. Omtyckt av bin. C/c-avstånd: 50 cm. Här syns den sällskapa med diamantrörets, Calamagrostis brachytricha, plymer.

Daglilja, Hemerocallis ’Queen of May’

Daglilja, Hemerocallis ’Queen of May’

Dagliljan, Hemerocallis, ’Queen of May’ är en av de tidigblommande dagliljorna som blommar som bäst redan i juni. Den remonterar, dvs återblommar, också längre fram. Bildar massiva fält av gult om de som här i Kölnbacksparken planteras i stora grupper tillsammans. Trivs i full sol till halvskugga, blir ca 80 cm hög och är mycket härdig. Doftar. C/c-avstånd: 40 cm.

Brooklynmagnolia, Magnolia × brooklynensis 'Yellow Bird'

Brooklynmagnolia, Magnolia × brooklynensis ‘Yellow Bird’

Gulaktiga magnolior är vanligen så kallade Acuminata-hybrider, det vill säga hybrider på den härdiga gulgrön-blommande poppelmagnolian. Brooklynmagnolia Magnolia × brooklynensis ‘Yellow Bird’ är en snabbväxande hybrid som kan stå öppet och verkar tåla både vind och barfrost på sin plats i Klosterparken. Inte så vanlig i odling ännu, men minst zon 3 kan man räkna med att den ska tåla.

 

Parkstånds, Senecio sarracenicus

Parkstånds, Senecio sarracenicus

Parkstånds, Senecio sarracenicus, är en storväxt perenn som får massor med citrongula blommor under perioden juli–augusti. Den blir ett imponerande blickfång i bakkanten av rabatten eller under höga träd som här i Klosterparken. Höjd 1–1,5 m. Trivs i halvskugga. Mycket härdig. C/c-avstånd: 50 cm.

Rugosaros, Rosa 'Agnes'

Rugosaros, Rosa ‘Agnes’

Rugosarosen, Rosa ‘Agnes’, har en ljust aprikosgul färg som väl matchar de rostbruna klätterskulpturerna i Pastor Spaks park. Blomrik och doftande med frodigt bladverk och fungerar upp till zon 6. Blommar från ganska tidigt i juni till en bra bit in i juli. Återblommar sparsamt på hösten om vädret varit gynnsamt. Kan nå en höjd av 2 m men håller sig normalt lägre.

Vårtörel, Euphorbia cyparissias, ’Fens Ruby’

Vårtörel, Euphorbia cyparissias, ’Fens Ruby’

Vårtörel, Euphorbia cyparissias, ’Fens Ruby’, också kallad ’Clarice Howard’, blommar i gult med dragning mot lime och blir imponerande snygg när den planteras i lite större fält. Blomningen inträffar i maj–juni och den blir 20–40 cm hög. Vill växa i full sol och sprider sig snabbt. Härdig. C/c-avstånd: 35 cm. Drömparken.

Kallt och diskret