Trädgård à la Rosenholm

VÄXTKOMPOSITION

Den bästa trädgårdsbok som gjorts, kallar många boken Växtkomposition – idéer från Enköpings parker. Vi känner personer som skapat flera rabatter efter boken, på samma sätt som med recept i kokböcker. Sanningen är att bokens storhet ligger i att det är en spegel av det arbete som gjorts, och görs, av parkkontoret i Enköping. Nu finns den inte längre att köpa, och vi ser inte heller någon praktisk möjlighet att nytrycka. Men sätten att kommunicera har ändrats sig över åren och nu kan  ni istället läsa den här på vår sajt.

Mer än halva Växtkomposition finns nu tillgänglig på sajten. Mer blir det, ofta ett par avsnitt i veckan, snart ligger den här i all sin prakt.

DET UNIKA ENKÖPING
Upplyft mer än 20 meter i luften med en skylift får man se hur formmässigt stark Drömparkens planlösning är med de cylinderformade bokhäckarna och stora böljande rabattytorna. En hisnande upplevelse som besökarna till Enköpings trädgårdsdag 2007 fick möjlighet att uppleva.

Drömparken från ovan

FORM
Silvergräs, Stipa calamagrostis

Silvergräs och salvia ‘Amethyst’

FÄRG OCH TEXTUR
Anemontulpan, Tulipa praestans 'Unicum'

Anemontulpan, Tulipa praestans ‘Unicum’

KOMPOSITION
Anisisopens, Agastache foeniculum, spiror ger kraftfull kontrast mot trädgårdssolbrudens, Helenium 'Flammendes Käthchen', blommor i form och färg. Men det är den vackra färgkrocken som dominerar intrycket. Drömparken i slutet av augusti.

Anisisop och trädgårdssolbrud ‘Flammendes Käthchen’

MINIMERA ARBETET
Perenner och lökväxter klarar fint att ta sig upp genom perennklipp som lämnats kvar, och det är inte utan att ser ganska läckert ut. Metoden att lämna klippet kvar har vitsippsbacken som förebild och den tycker vi ju är vacker även fast ingen har rensat bort döda växtdelar.

Perenner och lökväxter i perennklipp

PARKERNA