Trädgård à la Rosenholm

Brokigt

Brokigt är ju egentligen inte någon färg men växter som är brokiga har vissa karakteristika som motiverar en gemensam beskrivning, trots att färgerna och brokighetens art kan variera kraftigt. Även fast det finns en och annan blomma med brokig färg är det främst bladverk det handlar om när det gäller brokigt färgade växter. Det kan vara blad som är kantade med en avvikande färg, fläckiga, prickiga, randiga eller flammiga på olika sätt. Grönt och vitt är vanligt när det gäller brokiga kombinationer liksom grönt ihop med gult eller lime. Ibland kan det också vara en brokighet med fler än två färger som hos kameleontbuske där bladen är fläckvis rödrosa, vita och gröna.

Brokiga blad är effektfulla och drar till sig blickarna. Använda med eftertanke blir de en tillgång och kan utgöra ett attraktivt blickfång om det som finns runt omkring dem är lugnt och relativt återhållsamt. I en rabatt med många olika växter kan brokiga blad däremot snarare försämra helhetsintrycket än förbättra det. Det beror på att brokigheten ger ett livligt och rörigt intryck som i de flesta fall behöver tas ner av en lugn omgivning.

Anemontulpan, Tulipa praestans 'Unicum'

Anemontulpan, Tulipa praestans ‘Unicum’

Anemontulpan, Tulipa praestans, ‘Unicum’, växer i fält i gräset vid åkanten mellan Drömparken och Strömparterren. Det är väl kanske blommans starka scharlakansröda färg som man lägger märke till först, men bladens gräddvita kant gör också sitt till att den här tulpanen är så sanslöst vacker. Den blommar tidigt medan gräset fortfarande är kort i april–maj och vill växa i sol till lätt skugga. Blir 20–35 cm hög och kan odlas i stora delar av landet.

Brunnäva, Geranium phaeum 'Springtime'

Brunnäva, Geranium phaeum ‘Springtime’

Brunnävan, Geranium phaeum, ‘Springtime’ får fräscht brokiga blad som pryder sin plats i rabatten så fort de sticker fram på våren. Sen kommer små purpurfärgade brunnävablommor som pricken över i någon gång i mitten av juni. Kan odlas i både sol och skugga. Höjd ca 60 cm. Härdig. C/c-avstånd: 40 cm. Drömparken.

Brokfunkia, Hosta undulata

Brokfunkia, Hosta undulata

Brokfunkia, Hosta undulata, har vitgrönbrokiga blad som gör sig mycket bra i massplantering. Den blir ca 30 cm hög och trivs bäst i halvskugga–skugga i fuktighetshållande jord. Får eleganta bleklila blommor på stänglar i augusti. Härdig. C/c-avstånd: 40 cm. Strömparterren.

Gulbrokig citronmeliss, Melissa officinalis 'Aurea'

Gulbrokig citronmeliss, Melissa officinalis ‘Aurea’

Gulbrokig citronmeliss, Melissa officinalis ‘Aurea’ samsas här med många andra kryddväxter på Rådhusgården. Den trivs i soligt läge i näringsrik och lucker jord som inte torkar ut men ändå är väldränerad. Höjd 40–60 cm. Räknas som halvhärdig. C/c-avstånd: 35 cm.

Gulplister, Lamium galeobdolon, 'Silberteppich'

Gulplister, Lamium galeobdolon, ‘Silberteppich’

Gulplister, Lamium galeobdolon, ‘Silberteppich’ har tandade blad med ett karakteristiskt vitsilvrigt mönster som gör den till ett attraktivt inslag i trädgårdens skuggiga till halvskuggiga delar som under buskarna i Drömparkens nya del. I mer soligt läge blir den inte alls lika vacker. Får gula läppblommor i maj–juni, men det är främst för bladens skull man odlar den. Höjd 25–30 cm. Mycket härdig. C/c-avstånd: 35 cm.

Textur