Trädgård à la Rosenholm

Doftande trädgård på tre sätt

Så gott det doftar! Känner man så när man kommer ut i sin trädgård kan man skatta sig lycklig. En trädgård ska dofta. Visst är det vackert med prunkande rabatter fyllda av färgglada blommor, ymniga träd som man kan sitta och studera tillvaron under och krukor med känsla av Medelhavet på altanen, men om det inte luktar gott i trädgården är det något som fattas. Trädgården ska vara en fröjd både för ögon och näsa.

Text och bild: Dan Rosenholm

Hur gör man då när man vill skapa en doftande trädgård? Och vilka växter passar? Det finns många olika sätt, det är behoven som ska få styra. Vilken del av året vill man få fram den bästa väldoften? Ska det dofta kryddigt, sött eller kanske naturligt som i skogen? Var i trädgården brukar man mest befinna sig och få nytta av dofterna? Kanske man bor i lägenhet och har balkongen som sitt uterum. Det går lika bra att skapa en doftande trädgård där.

Sätten är många. Låt dig inspireras av tre typiska doftande trädgårdar.

Rosenträdgården

Rosor. Använd orden doft och trädgård i samma mening, då är det rosor som de flesta först tänker på. Och rosor de hör ihop med högsommaren, de flesta blommar som bäst under juli månad. Rosor som luktar gott finns det mängder av och bäst blir det när de kombineras med andra rosor och doftande perenner.

Gammaldags rosor är en beteckning för de som har sitt ursprung från före år 1867 då den första tehybriden ’La France’ togs fram. I beteckningen ingår flera grupper av rosor, en del med härstamning från mer än 1000 år tillbaka i tiden. Vill man ha en doftande rosenträdgård är de gammaldags sorterna säkra kort, för det mesta doftar de gott. En nackdel är att de flesta är engångsblommande. Det finns undantag, till exempel portland- och höstdamascenerrosor blommar om, men de är totalt sett ganska få.

Mycket tack vare den engelske rosförädlaren David Austin har doft återigen fått allt större betydelse också bland moderna återblommande rosor, även om de normalt inte doftar lika starkt som de äldre sorterna. I den doftande rosenrabatten hör de hemma ändå. Gammaldags rosor har ofta återhållna färger, då kan en och annan modern ros piffa upp rabatten rejält och dessutom förlänga blomningstiden till långt in på hösten.

Rosenträdgårdar passar lysande innanför buxbomshäckar som här i fantastiska Laubjergs Rosenhave på Jylland.

Rosenträdgårdar passar lysande innanför buxbomshäckar som här i fantastiska Laubjergs Rosenhave på Jylland.

Rosenträdgårdar passar lysande innanför buxbomshäckar som här i fantastiska Laubjergs Rosenhave på Jylland. Åtminstone i de södra delarna av Sverige kan gamla rosensorter som apotekarros, Rosa ‘Officinalis’, till vänster i bilden, och mumieros, Rosa × richardii, till höger, växa sig mycket stora. Båda är klassiska rosor med lång historia tillbaka i tiden. Apotekarrosen, som troligen kom till Europa från det heliga landet för 700–800 år sedan, odlades från början enbart på grund av sin starka doft. Mumierosen doftar inte så starkt men har å andra sidan en historia som anses sträcka sig tillbaka till Egypten århundradet efter Kristi födelse. Fantastiskt. Apotekarrosen är härdig till zon 6 och mumierosen till zon 5.

En otroligt fin kombination av ymnig blomning och riklig doft är austinrosen ’Constance Spry’ tillsammans med fylld honungsros 'Hybrida'.

En otroligt fin kombination av ymnig blomning och riklig doft är austinrosen ’Constance Spry’ tillsammans med fylld honungsros ‘Hybrida’.

En otroligt fin kombination av ymnig blomning och riklig doft är austinrosen ’Constance Spry’ tillsammans med fylld honungsros ‘Hybrida’. Båda är moderna, engångsblommande klängrosor med olika fördelar. Honungsrosen är mycket kraftigväxande och klarar sig upp till ungefär zon 5, medan ’Constance Spry’ är något mindre härdig, växer inte fullt lika kraftigt men har stora, fantastiska rosa blommor.

En kombination som nästan alltid är lyckad är att matcha rosa rosor med blåblommande perenner, till exempel lavendel, något som landskapsarkitekten Per Friberg gjort hemma i sin egen trädgård.

En nästan alltid lyckad kombination är rosa rosor med blåblommande lavendel, något landskapsarkitekten Per Friberg gjorde hemma i sin trädgård.

Rosor ska inte stå ensamma, de lyfts i samspelet med andra växter. Speciellt finns det många perenner som de passar likt hand i handske tillsammans med. En kombination som nästan alltid är lyckad är att matcha rosa rosor med blåblommande perenner, till exempel lavendel, något som landskapsarkitekten Per Friberg gjorde hemma i sin egen trädgård.

Höstdamascenerrosen Rosa 'Rose de Rescht' härstammar från Persien med en historia som anses sträcka sig till 800-talet.

Höstdamascenerrosen Rosa ‘Rose de Rescht’ härstammar från Persien med en historia som anses sträcka sig till 800-talet.

Det finns riktigt, riktigt gamla rosor som både doftar starkt och blommar om ett par gånger under säsongen. Höstdamascenerrosen Rosa ‘Rose de Rescht’ härstammar från Persien med en historia som anses sträcka sig till 800-talet. Till Europa kom den troligen först på 1940-talet, då tack vare den äventyrliga engelskan Nancy Lindsay som uppkallade den efter den iranska staden Rescht. Men ifråga om ‘Rose de Rescht’ är det mesta höljt i milt dunkel. Den är mycket doftrik, enkel att odla, klarar sig upp till zon 5, men är känslig för konkurrens från perenner. Sätt gärna tre eller fem exemplar tillsammans och se till att de får tillräckligt med näring.

Örtagården

En helt annan typ av doftande trädgård får man av en örtagård eller en kryddträdgård. Där är det inte de söta, parfymliknande dofterna som dominerar utan lukten av aromatiska och kryddiga örter. Ofta passar den typen av trädgård in där det är lite torrt och soligt, men det finns även många aromatiska växter som fungerar i vanliga rabatter.

Trädgårdar med kryddväxter har många fördelar. Växterna är ofta mycket lättodlade och härdiga, som gräslök, myntor, citronmeliss och oregano. Dessutom är de nästan oersättliga i matlagning. Många av dem är svåra att köpa lika färska och fina i butiken, och när de finns är de dyra. Men man behöver inte känna att örterna ska ha en alldeles egen del av trädgården. De passar alla väl ihop med både rosor och andra perenner, såväl i form, färg som i doft.

Kryddsalvia Salvia officinalis är en halvbuske med många fördelar.

Kryddsalvia, Salvia officinalis, är en halvbuske med många fördelar.

Kryddsalvia, Salvia officinalis, är en halvbuske med många fördelar. Den kan både odlas i marken och i kruka. Som färsk krydda passar den tillsamman med många olika typer av råvaror, speciellt kycklingrätter är ett vanligt användningsområde, men den bör användas med måtta för att inte ta över. Den håller sig grön långt in på vintern, ofta kan man fortfarande på vårvintern hämta färska blad i trädgården. Kalla vintrar fryser kryddsalvia ner, står den i kruka så ska den förvaras skyddat från den värsta kylan under vilosäsongen. Sorten på bilden heter ‘Purpurascens’.

Lite trångt får det gärna vara så att väldoften utvecklas när man passerar kryddväxterna och nuddar med vaderna, som på Capellagården på Öland.

Lite trångt får det gärna vara så att väldoften utvecklas när man passerar kryddväxterna och nuddar med vaderna, som på Capellagården på Öland.

Kryddgårdar får gärna vara lite torra och utsatta för sol. Kanske örterna sticker upp mellan plattor av ölandskalksten, som här på Capellagården på Öland. Lite trångt att gå får det gärna vara så att väldoften utvecklas när man passerar och liksom bara nuddar dem med vaderna.

Kungsmyntan Origanum vulgare 'Aureum' behåller sin vackra, gula färg länge på sommaren, speciellt om den får blekas av solen.

Kungsmyntan ‘Aureum’ behåller sin vackra, gula färg länge på sommaren, speciellt om den får blekas av solen.

Doftande kryddväxter kan också vara vackra i sig. Den gulbladig kungsmyntan, Origanum vulgare ‘Aureum’, behåller sin vackra, gula färg länge på sommaren, speciellt om den får blekas av solen. Går lika bra att använda som krydda som vilken annan oregano som helst.

Den doftande krukträdgården

Att kunna flytta runt och byta ut sin väldoftande trädgård när helst man får lust, det är inte dumt det. Och det kan man när man odlar i krukor. För den som endast har en balkong hemma är det enda sättet, men även när man har en egen trädgårdstomt har det många fördelar. På våren låter man doftande lökar som hyacinter och olika narcisser blomma, medan många perenner fortfarande inte hunnit längre än till de första skotten. Under sommaren kan kryddväxter få chansen att sprida sina distinkta dofter, de har fördelen att ofta vara torktåliga och att inte behöva så mycket vattning. På sensommaren och tidig höst har ettåringarna hunnit bli fullvuxna och storheter som tobaksblommor och änglatrumpeter uppfyller både bokstavligt utrymmet och luften omkring med sina dofter.

Det finns väldoftande krukväxter även för den tidigaste våren. Hyacinter är självklara, dessutom finns det gott om doftande påskliljor.

Det finns väldoftande krukväxter även för den tidigaste våren. Hyacinter är självklara, det räcker med någon enda lök för att en hel balkong ska lukta gott, för att inte tala om ett rum. Dessutom finns det gott om doftande påskliljor och pingstliljor med förmågan att sprida sina goda dofter i omgivningen.

Heliotrop och stor blomstertobak doftar båda sagolikt.

Två personliga favoriter på en gång. Heliotrop och stor blomstertobak doftar båda sagolikt.

Två personliga favoriter på en gång. Heliotrop, Heliotropium arborescens, och stor blomstertobak Nicotiana alata, doftar båda sagolikt. De kan ibland vara lite svåra att få tag i som plantor, men då får man dra upp dem från frö. De kan planteras utomhus eller i kruka precis som man känner för men passar bäst i närheten av där man brukar sitta. Helt säker kan man vara på att de kommer att fylla sensommarkvällarna med sina fantastiska aromer.

Änglatrumpeter Brugmansia tillhör de mest fenomenala växter man kan odla i krukor.

Änglatrumpeter tillhör de mest fenomenala växter man kan odla i krukor.

Änglatrumpeter, Brugmansia, tillhör de mest fenomenala växter man kan odla i krukor. Varma somrar blir de uppåt ett par meter höga och blommar med jättelika hängande trumpeter. Bäst av allt är att de doftar så gott. Man kan övervintra änglatrumpeter frostfritt men svalt om man har utrymme eller köpa något nytt exemplar varje år. Mest nytta av dem får man i närheten av uteplatsen.