Välkommen hem till mig! Entrégången är det första besökare ser av ditt hem. Och den del av trädgården du själv oftast passerar. Gläd dig själv och andra med en läcker entré. Vi står för inspirationen.
En enkel grusgång med stockstumpar i grus omgivet av marktäckare och buxbom. Man kan tro att det är en lantlig idyll, men det är mitt i centrala San Fransisco längs trappgatan Filbert Steps. Fungerar lika bra i Sverige.
Bild: Dan Rosenholm
Vilken del av trädgården är den viktigaste? Det beror naturligtvis på, men en sak är alldeles säker, att det är entrén du passerar flest gånger varje dag. Genom den tofflar du för att hämta morgontidningen, lite senare skyndar du dig igenom på väg till dagens knog. På eftermiddagen släpar du hem matkassar genom den, kanske stannar du till, ställer ner dem för att se vilka blommor som slagit ut just idag. När du hämtar posten, går med soporna eller ska göra ärenden passerar du. Med en vacker entrégång gläds du varje vända, inte minst när du kommer hem. Det börjar liksom bra.
Syrener hängande över en järnport känns närmast löjligt idylliskt. Den lätt förfallna stilen skapad bland annat av ogräset i trappan, och det oklippta gräset vid gången verkar förstärkande. Bild från Bromma utanför Stockholm.
Nästan lika viktigt är det intryck man gör på andra. Speciellt första besöket kan ge en uppfattning som fastnar lång tid. Det behöver inte vara perfekt, men det är inte helt fel om entrén återspeglar den man är och känner sig som, då blir det rätt från första början. Följ med på en inspirationstur som sträcker sig ut i världen. Njut av andra människors fantasi och påhittighet.
En grind mellan två lönnar. En gräsgång inramad av stora perenner som miskantusgräset till höger. Det är bakvägen in till den trädgård som Klaas och Bodil van der Geest skapat i Småland vi här beundrar.
På framsidan av vårt eget hus fanns en brun gräsmatta, två döende klematis och och en förvuxen spireahäck när vi flyttade in. Vi la en vindlande gång med rabatt på ena sidan och träd på den andra. Rädda för storvuxna träd var vi inte, till höger den rödblommiga hästkastanjen ‘Briotti’.
Fyra tips för entrén
Entrén till huset ska välkomna dig, din familj och besökare. Det är där du ska plantera favoritväxterna, det är där du ska använda de material du gillar bäst.
Markera ingången, det ska kännas som att träda in i något nytt. Det kan du göra med grindar av trä eller stål, stolpar, pergolor, förändring av markmaterial, trappsteg eller något annat påhittigt.
Du slår upp träporten när du kommer hem på höstkvällen. Innanför öppnar sig gården. Vem vill inte komma hem till den här synen. Den möts man av när man besöker Kenneth Hallberg och Claes Johansson en bit utanför Ljungbyhed. Betongplattorna målas om var eller vartannat år.
Avgränsa framsidan med häck eller plank, det ger hemkänsla. Vill du skapa en extra välkomnande känsla, och visa upp det sköna du skapat innanför, gör den inte högre än att det går att se in från gatan.
Håll ordning kring entrén, annars går hela vitsen med att göra den attraktiv förlorad. Stökigt kan du ha inne i trädgården. Och när vi ändå är inne på ämnet. Hur kul är det när det första man möter är en soptunna? Dölj den.
Honungsgul mur som ansluter mot ett timrat hus i falurött. Över porten hänger vita klätterrosor som just nu blommar i mängder. Någon huvudingång till gården är det inte, men den skapar nyfikenhet så att det räcker och blir över. Bild från Kyrkbacken i Västerås.
Klassisk engelsk stadsentré, eller hur? Helt fel. Den här murade läckerheten hittar man i Kalmar. I skuggan av tegelmuren dominerar bladväxterna. Den krokiga, åldriga apelns stam är rena konstverket. Vad finns innanför? Förväntningarna är skyhöga och nyfikenheten stor.
Att lägga porten en bit in på tomten ger möjlighet att skilja sitt privata utrymme mot den del av trädgården man vill visa upp för omgivningen. Något alldeles speciellt fantasifullt vilar över det här skickliga arrangemanget från en större kolonilott utanför Landskrona. Formerna, vajande elefantmiskantus, häcken klippt i vågor och de höga tujorna innanför.
Besöker man galleriet Gamla Bryggeriet på Österlen i Skåne kommer man att få nöjet att vandra från den lilla parkeringen in genom grinden och via den här gången dominerad av funkiors vackra blad.
Man ska inte förakta barrväxter vid entrén, men de måste hållas tillbaka i storlek och vara propra. Anna-Lisa och Karl-Gustav Lindgren i Sundsvall har klippt sina bergtallar i böljande vågor, tujor ger höjd och form, längst bak skymtar en formklippt idegran.
En båge mot gatan täckt med blommande röda rosor är hur läckert som helst. Innanför passerar man under uppstammade aplar omgiven av perenners blom. Gruset knastrar under fötterna. Glad att komma hem. Bild från Citadellets koloniområde utanför Landskrona.
Har man entrén i norrläge ska man satsa på stora, skuggälskande bladväxter. Mot dem kontrasterar inget bättre än marktegel. Bilden kommer från Stefan Matssons hem vid Mälaren. Det är han som stått bakom Enköpings parker.
I skånska Billinge driver Bengt Lindvall och Lennart Svensson rum och frukost i romantisk stil. Lilla Råkeholm kallar de sitt paradis. Mellan kullerstensgången och deras privata hus blommar rosor, fingerborgsblommor och stockrosor. I slutet skymtar entrégrindarna.